Semua Tentang Shaklee

Kanak-kanak Alami Obesiti Hingga Pakai Baju Ayah

Dalam kehidupan zaman ini, obesiti bukan sahaja menjadi masalah kepada orang dewasa. Ianya juga sudah menjadi masalah kepada kanak-kanak. Bagaimana tidak, ibu bapa selalu menyediakan makanan yang  tinggi lemak dan kolesterol. Tak hairanlah sekarang ramai kanak-kanak memiliki kolesterol tinggi.

Nak salah kan siapa dalam hal ini? Tentunya tak siapapun mahu disalahkan bukan? Gaya hidup yang serba pantas memaksa orang tua  memberikan makanan yang pantas dengan tinggal tekan sahaja, makanan pun akan sampai. 

gambar hiasan

Tetapi apakah anda semua tak pikir untuk dampaknya pada masa akan datang ? Silalah anda jawab sendiri ya.

Ada satu ketika jiran saya berkongsi cerita yang anaknya pun boleh pakai baju ayahnya. Sangat drastik sekali kanak-kanak dah boleh pakai baju ayahnya. Ada juga pengalaman dulu semasa bekerja, anak bos saya pun besar sampai harus naik kereta yang besar setiap kali hendak bepergian dan juga menaiki pesawat harus menempah seat special kerana ukuran badan yang terlampau besar.

Apakah mereka semasa kecil memang sudah besar? Tentu tidak, mereka pun dulu masa baby mempunyai tubuh normal sama dengan baby lain. Hanya masa pertumbuhan mereka sahaja yang memiliki tabiat pemakanan yang berbeza

makanan siap saji yang selalu jadi idaman kanak-kanak obes

Kanak – kanak  Obes berisiko menghidap penyakit kardiovaskularseperti kolesterol, tekanan darah tinggi dan pra kencing manis. Kanak-kanak dan remaja obes turut berisiko mendapat masalah tulang dan sendi, apnea tidur, masalah sosiap dan psikososial seperti rendah diri dan kurang keyakinan diri. 

Banyak faktor yang menyebabkan obesiti ini diantara yang paling kentara yaitu :

  • Nutrisi yang tak seimbang atau makanan dengan kadar banyak atau kurang
  • Kanak-kanak yang tak bersarapan dan jika mereka bersarapan dengan makanan proses, makanan proses seprti nugget dan sosej tidak mengandungi nutrien yang penting untuk kanak-kanak, malah makanan ini memabntutkan perkembangan mental kanak-kanak.
  • Sering mengambil makanan ringan seperti “junk food ” dan tidak mengambil buah-buahan atau sayur-sayuran.
  • Kurangnya bersenam atau melakukan aktiviti diluar rumah.
  • Tidak mengambil makanan tambahan seperti vitamin. 
sayur-sayuran dan buah-buahan penting untuk kanak-kanak
Oleh itu pentingnya untuk kanak-kanak mengamalkan gaya hidup yang sihat dan seimbang, disini peranan kita sebagai orang tua untuk mengarahkan mereka agar makan dengan mengikuti kaedah yang menyihatkan. Dan meakukan pergerakan badan dengan bersenam, amalkan pengambilan buah-buahan sebagai snek di waktu masa lapang. Jangan lupa mengambil makanan tambahan seperti  Omega Guard untuk kesihatan mereka dan perkembangan mental dan fizikal yang baik. 

makanan tambahan seperti minyak ikan baik untuk kanak-kanak obes

Betapa pentingnya kesihatan untuk kanak-kanak kita, oleh itu jangan lah kita abaikan keperluan pemakanan mereka dengan memberi makan yang tak berkhasiat kepada mereka dengan cara yang pantas melalui makanan ringan dan siap saji. Jangan sampai baju ayah boleh dipakai pulak oleh sianak kerana sangat gemuk dan besar. Begitu juga orang tua hendaknya menjadi contoh ikutan yang baik bagi anak-anak dengan mengamalkan gaya hidup yang sihat dan seimbang. Ajaklah seisi kelurga untuk senantiasa menitik beratkan soal kesihatan tubuh badan. Bak pepetah mengatakan “dalam tubuh yang sihat ada jiwa yang kuat”. Tentunya dalam tubuh yang sihat itu terdapat minda yang cergas dan cerdas. 

Keluarga bahagia yang sihat dan cergas

Sampai disini dulu entry kali ini, mudah-mudahan bermanfaat untuk anda semua, khususnya iu bapa di luar sana yang memiliki anak bermasalah dengan berat badan.

 Anda mahu jadi ahli Shaklee dan nikmati potongan hebat 15%-20%

Anda ingin mengetahui cara daftar Shaklee..??
Mudah sahaja… hanya klik sahaja disini :
 CARA JADI AHLI SHAKLEE SECARA PERCUMA

 ** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787
Fb page : barangan baby qaseh firdaus
Email : ct_rania@yahoo.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

18 Comments

    1. Ya, terdapat beeabrpa faktor yang mendorong kepada bentuk badan yang kurus. Salah satu adalah genetik. Namun berdasarkan kajian yang diterbitkan dalam entri ini, kita masih tetap boleh tingkatkan berat badan agar ia menjadi ideal. Terima kasih kerana sudi memberikan pendapat.

      Reply
  1. fast food…tak banyak aktiviti luar…asyik layan gadget….parents sibuk kerja….
    itu antara punca obesiti kanak-kanak.

    kat area akak ni sekarang di sekolah rendah ada staf kesihatan melawat dan kenalpasti kanak-kanak obesiti dan terus rujuk ke klinik….a very good move by KKM.

    Reply
  2. saye ingin brtanya saya bumrur 22th saya telah mencuba APPETON WEIGHT GAIN buat pertama kali baru 4 hari saya cuba….setelah saya minum APPETON WEIGHT GAIN ini saya mengalami sakit perut adakah tidak sesuai untuk saya? atau pun perlu mencuba product lain.saya sudah lama berniat untuk naikkan berat badan kerana BMI saya tidak normal kerana kurus….saya amat berharap masaalah saya dapat diselesaikan…bantu lah saya..

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam