Bulan Ramadhan

Tips Untuk Elakkan Mengantuk Selepas Bersahur

Kebiasaannya semasa di bulan Ramadhan, kita akan mengalami rasa mengantuk yang teramat masa selepas bersahur. Itu terjadi kerana bukan kualitas tidur kita sahaja yang berkurangan selama bulan puasa, tetapi juga kerana perut kita yang kosong  dan menurunnya kadar gula dalam darah ke otak sehingga mempengaruhi cara kerja otak. Saat tenaga sudah mulai berkurangan, hati mengeluarkan glikogen dan memberi energi cadangan bagi tubuh badan agar tetap beraktifitas.

Namun Nabi Muhammad SAW bersabda bahwa tidur orang yang berpuasa itu adalah ibadah. Untuk itu kita tak perlu risau lagi kerana walaupun kita merasakan kantuk dan tidur sekejab kita akan mendapat kan pahala disisi Allah Swt. Tetapi perlu anda ketahui bahawa tidur selepas bersahur amat tidak digalakan kerana tak baik untuk kesihatan. Badan kita akan menjadi cepat letih dan juga tak bertenaga.  Tidur selepas bersahur atau selepas sholat subuh akan buatkan badan kita senang mendapatkan pelbagai penyakit. Oleh sebab itu jangan lah sekali-sekali anda tidur selepas subuh. Dan tentunya tidur selepas subuh akan buatkan rezeki kita lari.

 

cinch tea mix
cinch tea mix

 

Disini senang saya berkongsi  beberapa tips yang perlu anda ketahui tentang bagaimana nak pastikan kita tak tidur selepas bersahur atau sesudah sholat subuh. Diantaranya iaitu ;
  • Minum Cinch Tea Mix masa bersahur, agar dapat bertenaga pada masa berpuasa. Dengan mengamalkan minum Cinch Tea Mix ni, badan akan rasa segar dan juga mengelakkan daripada rasa mengantuk di siang hari.
  • Sebelum sholat subuh, mandi dan bersihkan tubuh badan. Jika kita mandi sebelum subuh, badan akan sihat dan kolesterol jahat pun akan keluar.
  • Selepas sholat subuh, biasakan diri membaca Al Quran. Badan akan rasa bersemangat dan juga elakkan rasa mengantuk.
  • Sholat Dhuha di awal pagi dan bersenam.
  • Tidur sebentar sebelum azan zuhur.
  • Elakkan tidur selepas sholat asar.
  • Banyakkan berzikir mengingat Allah

Energi atau tenaga kita akan berkurangan pada siang hari masa berpuasa biasanya ada juga kerana tubuh badan kita kekurangan zat besi dan juga gagal bersahur.  Untuk itu pentingnya anda bersahur dan makan makanan yang mengandung zat besi seperti sayuran hijau dan karbohidrat agar badan sentiasa bertenaga dan tidak cepat merasakan letih.

Vitalea Kaya dengan zat besi
Vitalea Kaya dengan zat besi

Bulan ramadhan merupakan bulan yang penuh berkah dan rahmat bagi kita semua. Diharapkan rasa mengantuk tak akan membuat kita lemah dan tak bersemangat semasa berpuasa. Ditambah lagi dengan keadaan cuaca yang selalu tak menentu, pastinya sedikit sebanyak mempengaruhi tahap kesihatan kita. Makanlah makanan yang bernutrisi semasa berbuka puasa dan bersahur agar tahap kesihatan kita tak terganggu. Mengkonsumsi air secukupnya pada masa berbuka dan bersahur. Buang amalan berbuka puasa dengan banyak mengkonsumsi makanan yang berlemak dan bergoreng. Apalagi berbuka dengan makan berlebihan, kerana akan membuat organ tubuh badan kita bekerja ekstra.

kurma kaya nutrisi
kurma kaya nutrisi

Ada satu hadiah untuk anda yang membaca entry saya kali ini. Video ini special untuk anda yang selalu mengantuk selepas bersahur dan pada siang hari semasa berpuasa. Jom saksikan bersama-sama. Semoga bermanfaat untuk anda.

 

Ubat Tahan Mengantuk Tanpa Dadah: Cergas Sokmo! from iReach HD on Vimeo.

 

Anda boleh mendapatkan Cinch Tea Mix ini sekarang juga. Dengan hanya klik sahaja disini, anda sudah boleh mendapatkan Cinch Tea Mix untuk anda. Sangat mudah dan cepat. Barang yang anda pesan akan segera dikirim kepada anda melalui kurir ke alamat yang anda berikan. Nah tunggu apalagi..?? pesan lah sekarang juga…!!

Bagi anda yang berdekatan dengan kawasan area Batangkali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Ulu Yam dan Genting Highland. Anda boleh mendapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery dari pada kami. Anda boleh terus menghubungi talian yang tertera di bawah untuk mendapatkan Cinch Tea Mix yang anda inginkan. Barang akan terus kami hantar ke depan pintu rumah anda. Sangat senang dan cepat bukan ??? jangan lupa buat panggilan ya…

 

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya wassup ke 0176281787, Pn. Nila/ En. Firdaus

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

6 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam