Petua Dan Tips

Cara Atasi Bau Badan Yang Menyengat Hidung Dengan Selamat

Bau badan memang menjadi salah satu masalah dalam keseharian kita. Badan berbau ini selalunya terkait dengan banyak nya peluh yang bercampur dengan bakteria yang terdapat di bahagian tertentu tubuh badan kita. Bau badan ini terjadi kerana percampuran antara keringat dan bakteria yang dihasilkan oleh kelenjar manusia iaitu Accrine dan Apocrine.  Kelenjar Accrine hanya menghasilkan kelenjar bening yang tidak berbau contohnya yang ada ditangan, punggung dan juga dahi. Sedangkan kelenjar apokrin biasanya berkait erat dengan area tubuh yang ditumbuhi rambut contohnya ketiak, hidung dan kemaluan manusia. Inilah salah satu sumber datangnya bau badan  yang menjadi masalah.

Bau badan meloyakan
Bau badan meloyakan

Kerana bau badan ini merupakan masalah klasik yang biasa terjadi, anda tak perlu runsing atau stress kerana nantinya akan menjadikan bau badan  anda  semakin tidak sedap kerana terpicu oleh tekanan. Berikut ini langkah-langkah penjagaan diri agar badan tak berbau pelik. Diantaranya iaitu :

  • Mandi dua kali sehari

Mandi sangat lah penting untuk anda lakukan setiap hari. Dengan mandi, keringat dan bau-bau tak sedap akan hilang dari badan anda.

  • Gunakan Deodorant atau lotion ketiak

Produk lotion ketiak ini ramai menjadi pilihan untuk menghilangkan bau ketiak. Tapi pastikan anda sentiasa menjaga kebersihan diri juga, andaikan anda tak mandi dan jarang membersihkan diri produk ini pun tak berapa membantu kerana bau badan tetap akan muncul juga. Penggunaan deodorant juga tak berapa elok kerana terdapat banyak bahan kimia di dalamnya. Jika boleh mengelak, lebih baik mengelak daripada memakai deodorant ini.

  • Hindari makanan yang menyebabkan bau badan

Kurangkan mengkonsumsi makanan yang mengandungi banyak rempah-rempah. Contohnya sahaja seperti bawang merah, bawang putih dan bumbu kari. Alkohol dan minuman berkafein juga menyebabkan bau badan.

  • Sentiasa mengambil buah-buahan dan sayuran

Sayuran dan buahan banyak mengandungi vitamin dan mineral yang sangat baik untuk tubuh badan kita. Kedua jenis vitamin ini sangat membantu untuk mengurangkan bau badan. Contohnya sahaja seperti buah apel, orange, pear, dan pisang.

  • Banyak produk dipasaran yang boleh kita ambil untuk atasi masalah bau badan ini.

Tapi alanglah baiknya kalau kita atasi bau badan ini dengan rawatan yang dibuat dari dalam dan luar. Seperti mengambil makanan tambahan dan mengamalkan cara-cara tradisional seperti minum air halia, memakan daun kemangi, mandi dengan daun sirih atau mengoleskan limau nipis dan kapur sirih di sekitar tempat yang selalu berbau. Seperti ketiak dan juga pelipat kaki.

Set bau badan
Set bau badan

Anda boleh juga mengambil Set bau badan  yang terbukti berkesan dan juga selamat digunakan. Seperti Alfalfa Complex, Garlic Complex dan Vita C Plus. 

Alfalfa complex

Alfalfa tumbuhan yang sangat kaya dengan pelbagai nutrisi. Alfalfa telah digunakan oleh manusia sejak lebih dari 2500 tahun dan telah dikenalpasti sebagai makanan yang paling kaya dengan pelbagai nutrisi dan zat galian. Ia membekalkan nutrisi yang mana kebanyakannya tidak terdapat di dalam buah-buahan mahupun sayuran.Ia kaya dengan protin, asid amino, klorofil, serat, 15 zat galian, 10 vitamin, 8 enzim dan fitokimia. 10 biji alfalfa menyamai segelas susu.  Alfalfa mencuci hati, darah dan usus. Alfalfa adalah makanan yang beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan, membersihkan hati, kolon, darah, menghilangkan bau badan dan mencantikkan kulit dan otot.

Garlic Complex

Garlic diperbuat dari bawang putih jenis premium, bebas dari raun perosak dan ditanam secara organik di California,USA di waktu musim panas. Dihasilkan secara ekslusif pada suhu bilik tanpa haba untuk memastikan pengekalan 100% Allicin Aktif ( yang tidak semua tablet garlic yang dijual dipasaran mengandungi Allicin Aktif ). Dwi tehnologi digunakan untuk mengawal bau garlic. Kajian menunjukkan perisa herbanya terhasil darikombinasi 2 ekstrak herba (Rosemary dan Spermint). Ianya mengandungi pelbagai vitamin E untuk meningkatkan sebatian aktif garlic dan keberkesanannya didalam tubuh kita. Setiap 2 tablet membekalkan 1000mg ekstrak garlic tulen yang menyamai dengan 2 ulas garlic segar.

Vita C Plus

Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang sihat dan cerah, juga mengatasi bau badan yang mengganggu anda. Vitamin C melambatkan penuaan  dan menyekat pembentukan pigmen. Ia memperbaiki insomnia dan stress. Ia mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi. Juga atasi masalah sistem imun badan dan juga selsema ataupun demam.

 

bau badan yang meloyakan
bau badan yang meloyakan

Bau badan berkait dengan kepercayaan diri seseorang. Tentunya jika kita mengalami masalah bau badan, orang lain tentunya tidak ingin selalu dekat dengan kita. Kerana bau badan yang tak menyenangkan. Jadi jangan sampai masalah ini terjadi pada anda. Atasinya segera.

Anda boleh mendapatkan Set Bau badan ini disini. Anda boleh klik sahaja gambar dibawah ini untuk terus membelinya. Sangat mudah bukan.?

beli sekarang juga

Jika anda nak mendapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini disekitar Batangkali, Rasa, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Sangat menjimatkan masa anda, kami akan menghantar pesanan anda terus ke alamat yang anda berikan. Tambahan anda juga akan mendapatkan konsultasi percuma dari kami. Nah tunggu apalagi..? hubungi kami segera di nombor talian yang tertera di bawah ini.

 

Untuk info dan maklumat lanjut hubungi Puan. Nila sms atau wassup 0176281787.

Nak dapatkan discount menarik

Nak side income dari rumah

Borang nak join ahli

Saya nak jana pendapatan dari rumah

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam