Tentang Kesihatan Wanita

7 Sebab Terjadinya Migrain Yang Perlu Anda Ketahui

Migrain seringkali terjadi secara tiba-tiba. Migrain adalah keadaan dimana sakit kepala sebelah dan berdenyut yang kadang kala disertai dengan mual dan muntah. Migrain kadang agak sulit dikenali kerana ianya kadang terjadi di sisi sebelah kepala sahaja dan kadang terjadi di kedua belah sisi kepala. Penyakit ini biasa di alami oleh kaum wanita. Menurut penelitian di WHO, sekitar 10% dari setiap masalah sakit kepala yang diderita oleh orang dewasa berumur 18-65 tahun adalah disebabkan oleh migrain. Tetapi ada juga sebahagian kecil penderita migrain dialami oleh lelaki dewasa dan kanak-kanak. Hanya peratusannya tidak seperti yang dialami oleh wanita.

atasi masalah migrain

 

Penyebab migrain

Penyebab migrain ini belum begitu jelas, di perkirakan adanya hiperaktifitas listrik otak meningkatkan aliran darah di otak akibat terjadinya pelebaran pembuluh darah otak serta proses inflamasi. Pelebaran dan inflamasi ini menyebabkan timbulnya sakit, loya dan tekanan pada kepala. Semakin berat inflamasi yang terjadi, semakin berat pula migrain yang diderita.

Migrain dapat terjadi disebabkan beberapa faktor lainnya seperti berikut;

  • Makanan yang mengandungi bahan pengawet dan pewarna. Dan juga makanan seperti coklat, keju, dan juga alkohol
  • Perubahan hormon yang tak menentu yang menyebabkan wanita merasakan migrain pada masa haid.
  • Faktor keturunan, sesetengah orang yang mengalami migrain mempunyai ahli keluarga yang menghidap migrain
  • Perubahan sementara zat kimia dalam otak dan pembuluh darah
  • Tekanan emosi dan juga faktor masa tidur yang tak menentu
  • Merokok dan Asap rokok
  • Terkena sinaran matahari secara berlebihan.

Migrain tergolong kepada penyakit yang tak perlu kan rawatan secara khusus. Akan tetapi sebaiknya anda berjumpa doktor apabila selalu sangat terkena migrain. Anda harus lakukan pemeriksaan agar kesihatan anda dalam tahap yang baik. Selain itu anda perlu waspada kerana sakit kepala tertentu dapat merujuk kepada penyakit yang serius seperti stroke atau meningitis dengan gejala seperti berikut:

  • Sakit kepala sangat parah yang terjadi secara tiba-tiba dan belum pernah dirasakan sebelumnya.
  • Lengan dan atau sisi wajah atau keseluruhannya terasa lemas atau lumpuh
  • Sakit kepala yang bersamaan dengan demam, leher kaku, kebingungan, kejang, pandangan kabur dan timbulnya ruam di kulit.
  • Pertuturan yang sulit dimengerti.

Jika anda alami masalah diatas atau melihat seseorang alaminya, bawa segera ke hospital terdekat untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Rawatan

Cara yang terbaik untuk mengatasi migrain iaitu dengan,

  • Berehat atau tidur secukupnya
  • Makan makanan yang berkhasiat yang cukup kandungan nutrisinya
  • Elak daripada tekanan emosi.
  • Berehat dalam suasana yang agak redup tanpa cahaya lampu teranag amat membantu anda menjadi rileks dan nyaman
  • Buat senaman secara teratur
  • Hindari asap rokok
  • Hindari ubat-ubatan tertentu seperti pada wanita yang mengidap migrain saat datang haid disarankan menghindari ubat-ubatan yang mengandungi hormon estrogen seperti pil perancang keluarga.
  • Mengkonsumsi makanan tambahan pencegah migrain seperti set migrain.

Diantara makanan tambahan atau vitamin yang boleh anda amalkan untuk bantu atasi masalah migrain ini ialah Ostematrix, dan B Complex. 2 jenis makanan tambahan ini sangat baik untuk atasi dan rawat migrain yang anda alami. Keduanya tanpa bahan kimia dan selamat untuk anda amalkan. Diantara manfaatnya untuk kesihatan anda iaitu;

Ostematrix
  • Kalsium bukan sahaja membina tulang dan gigi, malah ianya membantu menetapkan ritma jantung. Menyelesaikan masalah insomnia membantu pengaliran gizi masuk dan keluar daripada membran dan membantu dalam pembekuan darah.
  • Kalsium juga sangat diperlukan dalam mempertahankan fungsi saraf dan otot, serta buah pinggang. Ia juga mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Magnesium pula penting untuk mengelakkan pembuluh darah menjadi kejang, salah satu punca yang dipercayai penyebab migrain. Vitamin D juga penting untuk penyerapan kalsium. Kalsium yang tiada vitamin D tidak boleh diserap oleh tubuh dan boleh tertinggal sebagai batu dalam ginjal atau pundi kencing.
B complex
  • Vitamin B2 (riboflavin) dan vitamin B6 (pyridoxine) telah terbukti boleh membantu mengurangkan kesakitan akibat migrain.
  • Vitamin B lengkap dalam B complex shaklee memastikan anda bukan sahaja mengurangkan risiko diserang migrain, tetapi juga mencegah penyakit penyakit lain seperti depresi, strok dan sebagainya.
Vivix
  • Vivix mengandungi Resveratrol 10 kali ganda lebih baik daripada resveratrol biasa yang membantu anda melawan serangan radikal bebas dan juga anti kanser. Vivix sebagai anti radang dan membantu memulihkan sel-sel yang rosak. Vivix mengandungi ramuan botani seperti anggur muscadine yang banyak mengandungi antioksidan, fitokimia bermanfaat melindungi sel daripada serangan radikal bebas.

Dapatkan makanan kesihatan ini untuk anda agar dapat membantu masalah yang anda tengah hadapi. Migrain amat mengganggu dan menjejaskan aktifiti harian pesakitnya. Jika anda tak atasi masalah migrain ini, kemungkinan kesihatan anda akan terjejas dan mengganggu aktifiti harian anda.

Diantara Testimoni Set Migrain

Alhamdulillah dengan ijin Allah dan usaha, Vivix telah membuat abah sihat kembali. Suatu masa dulu abah ada darah beku dikepala, kena serangan strok, sakit kepala yang melampau, bila kena serangan sakit kepala tu semua orang tak kan boleh tidur, sebab abah akan meracau, angin dalam badan, sakit pinggang, pinggul ini sebab badan abah yang besar.Belum pun habis sebotol vivix dah nampak kesan penyembuhannya, baru-baru ni abah kena serangan sakit kepala melampau lagi, 2-3 malam meracau tak boleh tidur. Sebab dah kehabisan vivix, kesian abah. Semalam vivix abah dah sampai ( botol kedua) dan minum, alhamdulillah malam tadi abah berbual dan bergurau macam biasa, sakit kepala dah tiada, Syukur padaMu ya Allah. 

Testimoni Vivix
Testimoni Vivix

 

Dulu sepapan ponstan wajib ada dalam beg, habis stok beli lagi kat farmasi. Tapi sejak dengan shaklee, migrain ke tak migrain kita kena konsisten makan ostematrix setiap hari. Dari sebulan sekali kena wajib kena migrain, dah boleh extend ke 4-5 bulan baru kena migrain. Tapi sekarang instead of ambik ponstan, ambik ostematrix 4 biji, minum banyak air lepas tu tidur. Next day kepala rasa ringan.

Testimoni set migrain bajet
Testimoni set migrain bajet

 

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

Belian secara online guna kad kredit/Debit->> Klik Sini Saya Nak Beli Set Migrain (Ostematrix dan B Complex)

Belian secara online guna kad kredit/Debit->> Klik Sini Saya Nak Beli Set Migrain Lengkap (Free membership) 

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam