Otot dan Sendi

Atasi Sakit Lutut Segera Sebelum Ianya Menjadi Lebih Teruk

Sakit lutut dah biasa kita dengar dan pastinya anda semua pernah alaminya. Nyeri pada bahagian lutut dan menyukarkan pergerakan anda untuk berjalan dan duduk. Tua muda sekarang ada sahaja yang sakit lutut. Tak kira usia, lelaki dan wanita pasti pernah alaminya. Kadang masa nak melakukan ibadah sholat pun agak sukar kalau kita alami sakit lutut ini. Terpaksa sholat sambil duduk dikerusi. Berjalan apalagi, memang sakit.

Penyebab sakit lutut

  • Faktor usia

Semakin kita tua, kita akan terdedah dengan sakut lutut ini kerana pelincir di lutut semakin kering dan berkurangan. Contohnya sahaja anda akan alami masalah jika berdiri terlalu lama, tidak mampu membengkokkan lutut dalam masa lama

  • Adanya pendarahan di sendi dan juga infeksi ataupun jangkitan.
  • Berat badan berlebihan

Tekanan pada sendi lutut akan bertambah apabila berat badan kita semakin bertambah atau berlebihan. Obesiti akan meningkatkan berlakunya osteoarthritis dan tulang rawan akan ceoat rosak. Ada baiknya anda mengurangkan berat badan sebagai langkah awal untuk mencegah terjadinya sakit lutut ini. Anda boleh amalkan Set Kurus Awesome untuk atasi berat badan berlebihan ini.

  • Keturunan

Jika ada anggota keluarga anda yang alami sakit lutut dan tulang, anda juga berisiko alami penyakit yang sama. Ketidaknormalan yang berbentuk masalah sendi, tulang dan otot. Faktor keturunan yang ada pada ibu bapa berkemungkinan ianya terkena kepada anak anak. Namun daripada 7 beradik kemungkinan besar hanya 2 orang sahaja yang akan mewarisi penyakit yang sama. Penyakit lutut dan sendi ini bukan lah penyakit yang serius tetapi apabila ianya tak dirawat akan akan berisiko menyebabkan kelumpuhan.

  • Kecederaan

Biasanya anda yang alami sakit lutut ini adalah dikalangan mereka yang aktif bersukan dan juga sesiapa sahaja yang gemar aktifiti lasak. Kecedaraan di ligaman atau pun di tulang rawan akan membantutkan pergerakan anda. Oleh itu jika anda seorang yang termasuk aktif, disarankan agar menjaga kesihatan dengan lebih teliti agar tidak terjadi kecederaan semasa beraktifitas.

sakit lutut

Sakit lutut ini kadang boleh sembuh dengan sendirinya. Dan ada juga yang sampai harus dibedah kerana konsisi yang lebih teruk seperti yang menyebabkan sakit berpanjangan.  Gejala sakit lutut berbeza pada setiap pesakit.

Diantara gejala yang boleh anda lihat pada pesakit iaitu diantara:

  • Bengkak
  • Lutut yang tak boleh digerakkan/ tengang
  • Adanya bunyi pada lutut
  • Kulit lutut berubah kemerahan dan hangat jika disentuh
  • Lutut yang lemah
  • Dan tak boleh menahan berat badan
  • Demam dan badan tak sihat.

Jika anda merasakan gejala tersebut diatas, disarankan anda terus berjumpa doktor dan membuat pemeriksaan yang teliti dan juga rawatan. Selalunya doktor akan membuat pemeriksaan dengan beberapa test sepeti x-ray, usg, ct scan atau MRI scan. Langkah-langkah ini sangat membantu untuk mengetahui sejauh mana anda alami kecedaran di lutut anda.  Pemeriksaan darah juga akan dilakukan sekiranya pesakit disyaki alami sakit lutut kerana infeksi atau kodisi lain seperti reumatik atau gout dan juga osteoarthritis.

sakit lutut atau osteoarthritis

Biasanya doktor akan berikan ubat penahan sakit  mahupun suntikan. Tetapi bagi pesakit yang alami masalah agak teruk, pembedahan akan dilakukan. Disamping membuat rawatan doktor, anda juga boleh melakukan rawatan dirumah untuk membantu anda cepat pulih dan sihat. Contohya melakukan senaman ringan ataupun regangan agar otot-otot di kawasan terlibat menjadi rileks. Hindari diri anda untuk tidak melakukan aktifiti yang memicu kesakitan pada lutut anda seperti aktifit lasak. Pastikan keadaan anda membaik terlebih dahulu. Pengambilan makanan tambahan juga penting untuk membantu lutut dan sendi anda. Pengambilan susu dan kalsium juga bagus untuk membina otot dan tisu-tisu.

Diantara makanan tambahan yang boleh anda amalkan agar lebih kuat dan sihat diantaranya iaitu ;

Ostematrix membantu anda untuk menguatkan tulang, didalam kandungan ostematrix mengandungi Vitamin D yang berfungsi meningkatkan penyerapan kalsium dan fosforus untuk meninggikan ketumpatan tulang, menguatkan kerangka, memperbaiki penyakit periodontal. Dan ostematrix juga mengandungi magnesium yang merupakan ion positif no 2 yang penting bagi tubuh kita. Ia menggalakkan komponen tulang dan rawan. Membantu sistem saraf, mengaktifkan enzim tubuh untuk menghasilkan tenaga, pengecutan saraf otak, menstabilkan denyutan tidak sekata pesakit jantung. Ostematrix juga mengandungi zinc, boron, manganes, dan kuprum yang baik untuk memelihara metabolisme kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk memabaiki tulang rawan dan menghaag arthtisis.

Lecithin mampu menyerap vitamin yang larut lemak.  Membantu tubuh menyerap vitamin A, D, E, K yang larut lemak. Melindungi hati, memecah lemak dan kolesterol, menghalang obesiti, mencantikkan otot dan kulit, meringankan sembelit dan juga mempertingkatkan daya ingatan.

Omega guard membantu memelihara fungsi-fungsi sendi (arthritis). Paras asid lemak omega -3 larut dalamtisu rawan. Oleh sebab itu ia boleh mencegah kemusnahan enzim yang membentuk tisu rawan. Ia mencegah arthritis, memelihara fungsi-fungsi sendi dan gout dengan effective.

Kolagen adalah penting untuk tulang seperti tulang juga perlukan kalsium. Kolagen membantu menguatkan tulang dan mengurangkan kemungkinan menjadi rapuh. Kolagen membantu mengurangkan kesakitan dan geseran di sendi-sendi.

 

Testimoni Set Sakit Lutut

testimoni sakit lutut
Nak menyampuk juga hasben akak konsisten 3 biji lecithin dan ostematrix. Setiap hari main takraw memang turun berat badan.Macam sakit tapak kaki semua hilang. Dia aktif semula dalam setahun ini.mur dah 45,sukan memang banyak membantu.
testimoni omega guard untuk sakit sendi
Saya ambikomega ini untuk sekeluarga, saya ambil untuk kurangkan berat badan, memang cepat berat badan turun. Diambil bersama alfalfa, herb lax, cinch latte. Mak dan ayah ambil untuk kurangkan kolesterol, kurangkan berat badan juga. Alhamdulillah lepas ambil omega, makdan ayah dah boleh berjalan tanpa sakit kaki. Dulu nak jalan pun susah, alhamdulillah omega guard terbaik.
testimoni omega untuk sakit kaki dan gout
Alhamdulillah sejak konsisten ambik omega guard, kaki ayah rasa agak selesa juga untuk bergerak. Hujung minggu baru-baru ini mak ayah siap melawat Singapore ikut rombongan bas dari kedah. Omega sangat membantu mengurangkan kesakitan yang dialami oleh pesakit gout.
testimoni collagen powder sakit lutut
Mak memang pengamal collagenlepas tu cakap collagen ni bagus untuk sendi dan kaki. Pastubaru dia perasan yang dia memang dah lama sangat tak sakit kaki dan lagi kuat naik bukit-bukit.
testimoni collagen atasi sakit lutut naik tangga
Saya dengan pengambilan 5 sachet sahaja dah rasa perubahan kulit tak kering. Paling rasa perubahan lutut kanan yang problem dari kecil dah tak sakit khususnya naik tangga.

Cegah dan atasi segera masalah lutut anda, jangan biarkannya menjadi lebih teruk dan berbahaya bagi kesihatan anda. Anda boleh mengambil set makanan tambahan untuk membantu anda lebih sihat dan elak daripada kesakitan. Semua makanan tambahan diatas yang telah diterangkan bebas dari bahan kimia dan selamat untuk anda amalkan. Bagus untuk atasi sakit lutut dan juga baik untuk kesihatan tubuh badan keseluruhannya. Dapatkan segera.

Anda boleh mendapatkan Set Sakit Lutut disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Set Sakit Lutut

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akankamiterus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam