Semua Tentang Shaklee

Bagaimana Chicken Pox Boleh Merebak Dan Cara Atasinya

Dalam hidup kita mesti alami chicken pox walaupun hanya sekali. Ini adalah kata -kata yang selalu terngiang di telinga kami. Masa kecil dulu tentu anda juga alami chicken pox ni kan? Ada juga yang alaminya masa sudah dewasa. Kalau terkena  chicken pox masa kecil tu mungkin bekas chicken pox tu sudah pun hilang. Kalau terkena dah dewasa ni pastinya bekas chicken pox tu memerlukan masa nak hilang.

Chicken pox ni biasa terjadi dikalangan kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Virus cacar air juga dikenali sebagai virus varicella. Ianya adalah virus sama yang menyebabkan kayap. Chicken pox ini adalah penyakit yang senang berjangkit dan boleh merebak dari seorang ke yang lainnya. Sesiapa yang dijangkiti virus ini akan alami demam, dan timbul ruam lepuh.

Chicken pox ini merebak melalui udara. Contohnya seseorang yang alami chicken pox batuk dan bersin. Ianya juga merebak melalui sentuhan, dengan menyentuh cacar air yang dari lepuh air. Atau pun dengan menyentuh benda yang telah di basahi oleh lepuhan air tersebut.

Chicken pox
Chicken pox

Selalunya kanak-kanak yang alami chicken pox akan mengalami demam panas terlebih dahulu dan akan disusuli oleh naiknya ruam yang berisi lepuhan air. Chicken pox ini boleh merebak 1-2 hari sebelum ruam kelihatan sehinga ruam berkopeng dan kering. Selalunya kanak-kanak yang alami chicken pox tidak begitu serius. Tetapi jika jangkitan  chicken pox dialami oleh orang dewasa akan lebih serius.

Biasanya bintik-bintik chicken pox ini akan mengambil masa selama 5 hari dan perlukan masa 2 minggu untuk ianya kembali normal. Selalunya semasa kecil anak-anak diberikan pelalian untuk chicken pox ini. Walaubagaimanapun virus ini bersembunyi dan berulang sebagai kayap kepada oeang dewasa dan juga kadang, kepada kanak-kanak.

Chicken pox pada kanak-kanak
Chicken pox pada kanak-kanak

Jika anak anda alami chicken pox,

  • elakkan untuk anak anda kesekolah atau pun nurseri. Juga elakkan ke tempat awam seperti tamqn permainan dan juga ke kawasan ramai orang.
  • Minum air masak yang banyak
  • Segera ke doktor atau ke klinik kesihatan untuk mendapatkan rawatan
  • Ambil makanan yqng berzat dan seimbang
  • Sentiasa menjaga kebersihan diri dan persekitaran.
  • Sapukan losyen yang dibekalkan untuk mengurangkan rasa gatal
  • Dan mengambil makanan tambahan seperti vitamin untuk meningkatkan sistem pertahanan badan.

Untuk membantu pesakit chicken pox agar sihat dan meningkatlan sistem pertahanan badan mereka, anda boleh membekalkan mereka dengan Nutriferon dan vita c agar sistem pertahanan badan mereka kuat. Untuk kanak-kanak anda boleh berikan chewable vita c plus, meal shakes, nutriferon, dan juga cream herbal blend untuk atasi ruam yang gatal. Untuk dewasa pulak anda noleh ambil nutriferon, vita c plus dan juga vita e dan esp. Dan tentunya juga sapukan cream herbal blend untuk bantu kurangkan rasa gatal.

Set chicken pox kanak kanak
Set chicken pox kanak kanak
Set chicken pox dewasa
Set chicken pox dewasa

basic-h

Untuk mandian anda boleh mandi dengan basic h, ianya juga membantu agar kopengan  hicken pox cepat kering dan jauh dari rasa gatal. Perawatan chicken pox amatlah dititik beratkan. Penjagaan makanan pun harus dilihat dan usahakan untuk makan yang tak menyebabkan rasa gatal. Kebersihan diri dan persekitaran amat penting agar tidak terjadi jangkitan kuman.

Dapatkan segera vitamin untuk rawat dan bantu atasi masalah chicken pox ini. Anda dapat mendapatkan set vitamin ini disini.

Anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

One Comment

  1. Kalau budak budak yang kena chicken pox boleh tahan lagi. Yang tak tahan kalau dah dewasa begini kena chicken pox. Bukan sahaja kita menderita sebab chicken pox tu, malah segala kerja kita di pejabat atau di rumah akan tergendala.

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam