div id="fb-root">
kesihatan wanita

Gelisah Tak Datang Bulan Sampai Akhirnya Berjumpa Sang Pujaan

Terlambat datang bulan banyak penyebabnya. Tetapi orang berpikiran kalau lambat datang bulan ianya suatu pertanda seorang wanita itu telah hamil. Seminggu atau dua minggu tidak datang bulan atau haid, mesti yang bermain di kepala bahawa mungkin telahpun mengandung.

haid-tak-teratur
Wanita dnegan haid tak teratur

Padahal terlambat datang bulan bukan sahaja ciri-ciri orang mengandung. Terlambat datang bulan ini boleh jadi juga kerana terjadi sesuatu kepada tubuh badan seorang wanita. Boleh jadi kerana hormon yang tak stabil atau mungkin kerana tekanan, mahupun juga kerana adanya penyakit yang telah bersarang di dalam tubuh badan wanita itu sendiri.

Datang bulan atau menstruasi adalah suatu siklus bulanan dimana lapisan pada dinding rahim yang berisi banyak darah dan cairan meluruh keluar dari vagina kerana pembuahan tidak terjadi. Wanita memiliki siklus haid yang berbeza-beza. Ada yang lama dan ada juga yang teratur dan normal. Jika dalam proses tersebut iaitu pada masa ovulasi ada sperma yang masuk dan berhasil membuahi sel telur makan akan terjadi proses kehamilan. Pada masa tersebut menstruasi akan terhenti sampai wanita tersebut bersalin.

siklus-menstruasi
siklus menstrual

Diantara penyebab seorang wanita mengalami lambat datang bulan atau menstruasi iaitu;

  • Stres

Tekanan akan mempengaruhi banyak hal dalam hidup seorang wanita termasuk juga dalam siklus period datang bulan. Ketika dalam tekanan tubuh badan akan mengurangi produksi hormon GnRH yang menyebabkan tubuh wanita tidak berovulasi atau tak datang haid.

  • Sakit

Menderita sakit dalam jangka masa lama boleh juga menyebabkan tidak datangnya haid. Biasa nya selepas sembuh dari sakit, datang bulan atau haid akan kembali normal.

  • Perubahan pola hidup

Biasanya seseorang itu bekerja dengan masa yang tak menentu. Kadang ada masanya kerja di malam hari, atau di siang hari. Faktor ini juga boleh mempengaruhi siklus haid dan menjadikannya tak teratur setiap bulan.

  • Berat badan berlebihan

Berat badan berlebihan merupakan dalah satu penyumbang kepada haid tak teratur. Perubahan hormon akan menyebabkannya menjadi tak teratur bahkan kadang tak datang sama sekali. Sebaiknya kepada anda yang alami berat badan berlebihan agar menurunkan berat badan .

  • Pra menopouse

Konsidi ini adalah saat dimana seorang wanita diantara usia produktif dan tak produktif. Disaat ini haid akan menjadi tak teratur bahkan kadang tiada sama sakali atau sedikit. Kadang haid datang dalam jangka masa lama dan kadang ada yang sekejab sahaja.

  • Menapouse

Menapouse adalah dimana masa setiap wanita tidak akan alami ovulasi. Ianya normal bagi setiap wanita tetapi mungkin juga ianya dipengaruhi oleh faktor lain seperti pembedahan mahupun selepas kemoterapi.

sakit-semasa-haid

Setelah mengetahui kondisi anda dan tahu mengapa haid anda terlambat maka anda boleh melakukan apa juga usaha untuk kembali sihat dan normal. Jika hasil pemeriksaan anda ternyata hamil, maka ada baiknya anda memeriksakan diri ke doktor perihal kehamilan anda. Tetapi apabila penyebab haid tak datang ialah bukan kerana kehamilan, anda harus mengambil langkah segera untuk memeriksakan diri ke doktor agar mengetahui dengan pasti apa punca masalah tersebut.

Selepas berjumpa doktor dan ternyata anda hanya alami masalah biasa dan tidak ada penyakit yang dikesan, anda boleh mengambil langkah untuk mengamalkan pelbagai alternatif lain untuk atasi masalah haid terlambat ini. Anda harus juga mengamalkan hidup yang seimbang dan juga sihat. Sentiasa mengambil masa untuk bersenam dan juga mengambil makanan sihat. Mengelakkan diri daripada mengalami tekanan. Juga mengambil makanan tambahan  seperti Gla Complex yang boleh membantu menstabilkan hormon dan juga membantu mengatasi masalah haid yang tak teratur.

gla-complex
Gla Complex

Banyak manfaat gla complex yang boleh anda dapatkan. Diantaranya iaitu.

  • Mengawal selia estrogen dan testosteron
  • Gla membentuk prostaglandin untuk mengawal selia hormone lelaki dan wanita, ianya memperbaiki simptom PMS seperti kesakitan, mood swing, retensi air dan sakit payudara.
  • Melambatkan menopause
  • Memperbaiki keadaan menopause seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambikan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus, memberi tone kepada uterus untuk kulit lebih muda.
  • Menentang kanser
  • Gla adalah anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser.
  • Ianya juga mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi , kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan, tinea, kurap. Ianya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma, artritis.
  • Gla juga merendahkan paras kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi tone pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan cantik, menghalang penambhana berat badan. Ambil masa perut kosong untuk mengelak keasidan hiper.

Berikut ini adalah testimoni pengguna Gla Complex yang berjaya mengatasi masalah period yang teratur dan juga masalah hormon tak stabil. Ada juga yang mengamalkan Gla Complex dan berjaya hamil serta alami perubahan pada kulit yang semakin cantik dan berseri.

Testimoni 1.
Saya belum kahwin lagi. Saya period tak teratur. Memang dari dulu lagi. Dah pernah jumpa pakar dan ambik ubat hormon. Makan ubat memang datang period, tapi tak selamanya nak bergantung dengan ubat, pernah juga amalkan vitamin EPO yang dari klinik dan farmasi. Tapi tak berkesan juga, sehinggalah diperkenalkan oleh sahabat saya Gla Complex ni. Lepas sebulan ambik, alhamdulillah period datang. Walaupun period belum betul-betul teratur lagi, tapi tetap ambil dengan konsisten. Sebabnya, saya dapat pakej bonus, dengan tak disangka-sangka berat saya turun 4 kilo dan kulit menjadi semakin licin. Jadi pada anda yang alami masalah haid tak teratur, cubalah ambik Gla Complex dan juga dapat menurunkan berat badan serta melicinkan kulit.

testimoni-gla-complex-untuk-haid-tak-teratur

Testimoni 2.
Gla ni sangat sesuai untuk wanita menapouse. Ibu saya lepas menopuase naik ekzema sebab kulit dia snagat kering, sebab hormon dah tak stabil. Teruk juga, naik bintik-bintik macam kena gigit nyamuk, gatal-gatal dna akan bertambah teruk. Lepas makan GLA alhamdulillah ekzema hilang. Kulitnya pun moist dan tak kering. Makcik-makcik juga kena benda yang sama dan kini pengguna tegar GLA.
Lagi satu kesan GLA untuk wanita menopause. Testimoni ni khas untuk wanita berkahwin. Kawan kepada ibu saya, juga sudah menopause dan mengalami bahagian kewanitaan “kering”, sudah bertahun tidak bersama suami sehingga redha jika suaminya mencari yang lain. Selepas ibu memperkenalkan GLA kepada beliau, rumah tangga beliau kembali ceria. Tak sakit lagi jika “bersama”. Kesyukuran tak terhingga.

testimoni-gla-untuk-haid-tak-teratur-dan-menopause

Testimoni 3.
Saya nak share sejak ambil GLA Complex dalam sebulan, period saya kembali normal. Amazing. Rasa macam zaman remaja dulu, kalau dulu beli pad pakai 2-3 keping sahaja lepas tu pakai panty liner. Rasanya setahun juga saya period 2-3 hari, kadang lama tu, terakhir saya period macam tu zaman buat degree dulu. Syukur sangat dapat tau ada produk yang boleh betulkan hormon saya. Jadi tak perlu berbelanja lebih untuk ke klinik.  Saya dan suami masih berusaha untuk dapatkan zuriat, hampir setahun kawin belum ada rezeki lagi,  umur dah 29 tahun. Mohon jasa baik anda semua untuk doakan saya. kulit saya dah kurang jerawat, dan jeragat, wajah berseri-seri, kulit badan lagi cerah daripada biasa dan rambut kurang gugur.

testimoni-gla-untuk-masalah-vagina-kering

Testimoni 4.
Pada 27/6 lepas sya amalkan GLA sebab period saya tak teratur. Sebelum ni, period cycle saya sangat lama 42 hari. Dan tambah masalah senggugut yang teruk sehingga terpaksa mengambil MC. Alhamdulillah setelah mengamalkan GLA dengan konsisten, period saya bulan Juli sharp 28 hari dan period cycle saya pada bulan ini juga 28 hari. Masalah senggugut juga sudah hilang. Gla memang sangat berkesan atasi masalah hormon. Bila period dah teratur lebih mudah nak anggrakan waktu subur dalam usaha nak hamil.

testimoni-gla-untuk-period-tak-teratur

Sangat banyak manfaat Gla Complex untuk tubuh badan kita. Jadi bagi anda yang alami masalah haid tak teratur dan senggugut ketika haid mahupun masalah kering masa bersama ataupun masalah kulit, ada baiknya anda mencuba GLA Complex. Tidak rugi untuk mencuba kerana GLA Complex juga terbuat dari bahan semulajadi dan selamat.

Anda boleh mendapatkan Gla Complex disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Gla Complex

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda.

Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssyoutube

4 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam