Sihat Bertenaga

6 Golongan Yang Perlukan Lebih Protein Dalam Diet Harian Mereka

Protein memang amat diperlukan dalam keseharian kita untuk membantu kesihatan kita dalam tahap yang baik dan jauh daripada pelbagai masalah kesihatan. Akan tetapi masih sahaja ramai diantara kita yang mengambil diet yang tak seimbang yang kebanyakan akan menjadikan mereka bermasalah dalam kesihatan. Tak jarang yang bermasalah sampai berhujung pada risiko penyakit yang pelbagai.

Sebaik-baiknya kita harus menerapkan pemakanan dan gaya hidup seimbang agar masalah kesihatan dapat dielakkan seboleh yang mungkin. Nampak leceh dan sederhana, akan tetapi hal yang sepele itu lama-kelamaan kalau dibiarkan akan menjadi teruk akibatnya. Sebut sahaja kekurangan nutrisi harian setiap hari akan dapat menjejaskan kesihatan kita suatu hari nanti.

Pengambilan sayur dan buah-buahan adalah contohnya. Kadang kita tak sedar akan mengabaikan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet harian kita. Tapi tahukah anda? apabila kita kekurangan sayur-sayuran dan buah-buahan akan meningkatkan lagi risiko kita terkena sembelit dan susah nak membuang juga masalah kulit yang kusam dan bahkan masalah kesihatan lainnya. Itu semua kerana kita kekurangan serat dan vitamin yang diperlukan setiap hari.

perlunya kita mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari

Seperti halnya dengan protein juga amat diperlukan dala diet harian kita. Berikut ini kita akan huraikan siapa sahaja yang amat perlukan protein dalam diet seharian mereka? Diantaranya mereka terdapat dalam 6 golongan yang perlu kita titik beratkan diantara mereka iaitu:

  1. Ibu mengandung. Ibu m