Istimewa Vivix

Bahaya Batu Karang Yang Perlu Diketahui

Masalah batu karang biasanya terjadi dikalangan lelaki. Zaman sekarang ramai lelaki yang alami masalah batu karang. Oleh sebab itu kita harus berwaspada dan berusaha untuk mengelak terkena penyakit ini. Lelaki nampak kuat tapi bila terkena penyakit ini, bukan main lagi kesakitan yang perlu mereka alami. Boleh mengalirkan air mata kerana menahan sakit yang amat.

batu karang

Batu karang secara umumnya adalah suatu keadaan dimana terjadinyabatu karang didalam saluran kencing iaitu dari buah pinggang hingga ke pundi kencing. Kalau dilihat dari segi perubatan, jenis penyakit batu karang adalah berbeza mengikut kepada simptom dan bahagian tubuh mana yang alami kesakitan.

Diantaranya batu karang didalam buah pinggang dan batu karang didalam ureter ataupun saluran yang menghubungkan buah pinggang dan pundi kencing. Secara umumnya ramai yang mengalami masalah buah pinggang didalam ureter iaitu didalam salutan kencing. Batu karang ini biasanya akan mengakibatkan rasa sakit yang melampau dan boleh berakibat kerusakan atau kegagalan buah pinggang.

lelaki umumnya alami batu karang

Adakalanya batu karang boleh menyebabkan jangkitan kuman dan membawa kepada keadaan yang lebih serius lagi yang membolehkan terjadi bisul didalam buah pinggang dan berakibat kuman boleh merebak ke seluruh sistem tubuh badan dan boleh mengancam nyawa.

Banyak faktor yang boleh menyebabkan terjadinya batu karang, diantaranya yang boleh kita ketahui sebagai berikut:

 • Kurang Air. Tubuh badan kita memerlukan air yang cukup agar semua berjalan dengan lancar. Apabila kurang minum air, penghasilan air kencing juga berkurangan dan menyebabkan air kencing menjadi pekat.
 • Pengambilan garam yang berlebihan
 • Lemak Yang tinggi. Mengambil makanan yang tinggi kandungan lemak haiwan dan beberapa minyak sayuran yang berlebihan boleh menyebabkan kepada pembentukan batu karang
 • Wujudnya unsur kalsium dan oxalate dalam kuantiti yang banyak didalam air kencing

Tanda-Tanda Batu Karang

 • Sakit Belakang
 • Kencing kotor
 • Sakit ketika buang air kecil
 • Kencing berdarah

Batu karang yang bergerak melalui saluran kencing dan tersekat akan menyebabkan saluran ureter mengembang dan menjadi punca sakit belakang yang teruk.

Terdapat banyak kaedah rawatan batu karang pada masa sekarang ini. Ada kaedah rawatan tradisional dan modern. Rawatan tradisional biasanya menggunakan akar-akaran kayu dna juga daun-daun. Biasanya perubatan dan rawatan ini masih diteruskan oleh sesetengah masyarakat.

Untuk rawatan modern biasanya menjadi pilihan bagi mereka akan melakukan pelbagai rawatan yang disarankan oleh doktor sesuai dengan keadaan pesakit. Diantara kaedah yang biasanya dilakukan seperti ubat tahan sakit, antibiotik, ubat hancurkan batu karang, pembedahan dan juga kaedah ESWL. Kaedah ESWL ini sejenis prosedur merawat batu karang tanpa pembedahan yang dapat memecahkan batu karang dengan menggunakan gelombang bunyi berkuasa tinggi. Doktor akan membuat pilihan sesuai dengan keadaan pesakit. Kaedah mana yang perlu di lakukan.

Disamping pelbagai kaedah rawatan yang ada. Kita sepatutnya berusaha untuk mencegah terjadinya pembentukan batu karang agar kita terhindar daripada pelbagai masalah. Amalan pemakanan yang sihat beserta gaya hidup yang seimbang perlu diterapkan didalam kehidupan sehari-hari. Elak daripada mengambil minuman berkarbonat. Minum air masaak yang cukup setiap hari. Elak makanan yang tinggi lemak. Bersukan dan juga rajin mengambil makanan tambahan seperti Vitamin yang diperlukan tubuh badan kita agar sentiasa sihat dan elak pelbagai penyakit dan jangkitan.

vivix

Anda juga boleh mencuba Vivix sebagai makanan tambahan untuk diambil setiap hari. Vivix mengandungi resveratrol dan juga merupakan antioksidan tinggi yang sangat baik untuk masalah batu karang ini. Vivix mengandungi ramuan istimewa yang amat berkualiti tinggi dan juga berkhasiat untuk kesihatan. Ada kandungan Anggur Muscadine, Elderberry, Purple Carrot dan juga Cuspidatum.

Testimoni Pengguna Vivix yang ada Masalah batu karang

Vivix di formulasikan dengan kajian yang dilakukan oleh para saintis dunia. Dan Vivix mempunyai 4 mekanisme utama iaitu:

 • Pembaikan sel
 • Perlindungan sel
 • Tenaga sel
 • Prestasi sel

Untuk anda yang ada masalah batu karang, jangan segan untuk mencuba Vivix sebagai makanan tambahan anda. Vivix berkhasiat, tiada bahan kimia dan juga selamat diambik setiap hari.

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam