kecantikan kulit

6 Amalan Mudah Bantu Hilangkan Jerawat Berlubang Di Wajah

Jerawat diwajah sudah tentu menjadikan kita rasa hodoh dan hilang kepercayaan diri. Malu berjumpa sesiapa kerana keadaan wajah yang tak menarik. Apalagi kalau ada kes wajah berjerawat yang teruk sampai berlubang.

jerawat berlubang

Siapa yang nak berjerawat kan? Semua orang nak pastikan wajah halus mulus dan gebu. Tapi semua itu amatlah sulit di laksanakan kalau amalan setiap hari tak sama dengan ketentuan yang seharusnya dilakukan.

Malas mencuci muka sebelum tidur, makan makanan yang tak sihat, malas melakukan perawatan wajah, berganti penjagaan wajah dan juga terdedah dengan bahan kimia merupakan faktor-faktor menyumbang kepada terjadinya jerawat diwajah anda.

jerawat berlubang memalukan

Untuk mendapatkan wajah yang cantik, halus dan bebas jerawat, sudah tentu hormon dan juga kesihatan kulit menjadi faktor utama kita mendapatkan kulit yang cantik. Disamping itu juga perawatan wajah dan juga amalan pemakanan yang sihat dan seimbang yang mengandungi vitamin dan juga gizi amatlah diperlukan.

Jerawat berlubang ini lebih sering terjadi kerana beberapa sebab, diantaranya iaitu:

 • Sentiasa memecahkan jerawat atau menekan jerawat dengan tangan yang kotor yang lama kelamaan akan menyebabkan jangkitan sehingga boleh menyebabkan jerawat bertambah teruk dan akhirnya berlubang.
 • Tidur dan beristirahat dengan wajah yang bermake up tanpa dibersihkan terlebih dahulu.
 • Penggunaan sarung bantal atau pakaian termasuk penutup kepala yang jarang di bersihkan.
 • Makan makanan yang mengandungi bahan-bahan yang boleh memicu terjadinya jerawat. Seperti pengambilan junk food, makanan yang mengandungi lemak berlebihan.
 • Hormon yang tak stabil dan juga kesihatan kulit yang kurang baik.

Jika wajah berjerawat dan berlubang akan menyulitkan kita untuk mendapatkan kulit yang mulus dan cantik semasa bermake up. Untuk mendapatkan kesan jerawat yang kurang sudah tentu akan membawa risiko kepada kulit anda. Contohnya sahaja penggunaan bahan kimia agar jerawat berlubang tak kelihatan semasa bermake up. Tapi tak berbaloi jika anda gunakan bahan kimia hanya untuk kelihatan lebih cantik bukan? Lebih baik amalkan bahan yang selamat dan sihat untuk kulit.

Diantara cara yang selamat yang boleh anda lakukan untuk atasi jerawat berlubang ini diantaranya iaitu boleh gunakan bahan-bahan alami seperti buah-buahan, rawatan herba mahupun ubat akar-akaran. Walaupun anda menggunakan masa yang lama untuk dapatkan wajah yang cantik semula tapi cara ini amatlah selamat bila dibandingkan dengan menggunakan bahan kimia yang berbahaya untuk kulit anda.

Berikut ini adalah cara mudah untuk bantu anda hilangkan jerawat berlubang diantaranya iaitu:

 • Bermasker dengan bahan alami seperti buah-buahan atau bahan lain seperti berikut ini:
 1. Madu dan Limau Nipis. Gunakan madu yang original dan tiada campuran. Campurkan madu dan juga air limau nipis, kemudian sapu di wajah dan buat seperti anda memakai masker. Tunggu sebentar dan kemudian bilas.
 2. Jagung muda, parut jagung dan buat masker di wajah anda tunggu sebentar dan bilas.
 3. Bermasker dengan parutan nenas.
 4. Lidah buaya juga boleh diambil isinya dan dibuat masker
 5. Tomato dan timun di haluskan dan juga dibuat masker
 6. Daun sirih juga dihaluskan dibuat masker untuk wajah anda.
 • Mencuci wajah dengan teratur sebelum dan sebaik sahaja bangun tidur.
 • Mengamalkan perawatan wajah yang alami dna tiada bahan kimia seperti mengamalkan perawatan wajah dengan Set Youth yang terbukti berkesan untuk wajah berjerawat dan juga ada kajian saintik oleh para ahli saintis dunia. Dalam set Youth ada pencuci, toner, pelembab, serum, krim malam dan juga Radiance C+E yang amat sesuai sekali untuk mereka yang alami masalah jerawat berlubang.
 • Mengambil makanan tambahan seperti Shaklee Collagen Plus yang amat baik untuk kesihatan kulit waja yang berjerawat. Collagen akan membantu untuk memulihkan sel-sel kulit yang rosak dan juga membantu mengembalikan tekstur kulit anda yang berlubang kerana jerawat.
 • Juga konsisten mengambil Vitamin C Plus untuk bantu kulit anda lebih sihat dan cerah berseri, selain mengatasi jerawat yang berlubang dan degil.
 • Amalkanlah makanan yang sihat dan seimbang agar kesihatan kulit anda seimbang dan berjalan dengan baik dari dalaman dan luaran.

Tiada yang berharga dari kesihatan kita. Apabila kita dapatkan kesihatan kulit wajah yang sempurna, sudah tentu kita akan mendapatkan lagi kepercayaan diri yang hilang dan akan lebih fokus dalam melaksanakan tugasan seharian dengan baik.

set Youth
Shaklee Collagen Plus

Jika anda inginkan info lebih lanjut mengenai Set Youth, Shaklee Collagen Plus dan juga Vita C Plus, anda boleh hubungi kaknil disini untuk dapatkannya. Jangan segan-segan untuk menghubungi kami disini. In sha Allah masalah jerawat anda akan dapat terselesaikan dengan baik.

Produk yang kami syiorkan diatas adalah produk Shaklee tanpa bahan kimia berbahaya yang selamat untuk anda amalkan setiap hari. Ada kajian oleh para saintis dunia dan melalui beberapa kajian. Jadi jangan segan untuk hubungi kami disini ya.

Firdaus/ Nila

+60176281787

Untuk anda yang nak kami hantar Produk anda terus melalui jasa pengkhidmatan Cash On Delivery, anda boleh temui kami di area Batangkali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Uluyam dan Genting Highland.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam