kesihatan wanita

Sakit Kepala Sebelah Apakah Ini Pertanda Migrain?

Cuaca panas terik, mata berkunang-kunang, macam kena migrain lagi rasanya. Kepala rasa sakit sebelah dan berdenyut-denyut. Pernah tak anda alami masalah sakit kepala sebelah? Apakah sakit kepala ini berbahaya? Jom kita kupas sedikit pasal migrain ini.

migrain mengganggu aktifitas

Migrain sering terjadi kepada wanita. Migrain adalah sakit kepala sebelah. Rasanya sakit dan berdenyut-denyut di sekitar mata dan dahi. Kadang migrain boleb menimbulkan sakit kepala yang teramat sangat, mual dan juga tak selesa. Kadang ada yang tak tahan sampai muntah dan rasa kepala teramat sakit dan loya.

migrain

Penyebab migrain ini belum diketahui secara pasti. Pada umumnya selepas terdedah dengan cahaya matahari atau terlalu lelah, penderitanya akan alami migrain yang amat sangat sakit. Sudah tentu migrain ini amat mengganggu kegiatan sehari-hari kita. Migrain ini juga akan membuat mood kita menjadi tak tentu hala. Gelisah dan juga macam-macam perasaan yang akan timbul. Sebahagian mereka yang alami migrain akan berisiko dengan penyakit yang lainnya jika tak dirawat dengan segera.

Untuk anda yang selalu alami masalah migrain, anda boleh cuba tips-tips ini untuk bantu atasi masalah anda.

  • Berehat secukupnya

Pastikan anda berehat secukupnya agar anda sentiasa segar dan sihat. Tidurlah diruangan yang gelap dan nyaman. Dapatkan rehat yang secukupnya dengan minimum 8 jam sehari untuk tidur. Luangkan masa anda untuk kualiti tidur yang akan membuat anda kembali segar dan ceria.

  • Lap Kepala yang sakit dengan air ais dan buat sapuan untuk melegakan rasa sakit.
  • Elak minuman yang mengandungi kafein dan juga minuman yang berakohol. Kurangi meminum teh mahupun kopi.
  • Buat urutan lembut disekitar leher dan bahu anda agar lebih tenang dan santai.
  • Mengambil makanan tambahan untuk melegakan ketegangan seperti B Complex dan juga Ostematrix yang sangat baik untuk melegakan migrain. Ostematrix amat membantu untuk keperluan kalsium dan juga melegakan ketegangan otot. B Complex pulak bagus untuk meredakan tekanan dan hadirkan mood ceria serta memperlancar peredaran darah.

Migrain akan berbahaya dan sudah tentu boleh menyerang anda pada bila-bila masa sahaja. Jadi jangan sampai anda mengganggap enteng perkara ini. Migrain akan berbahaya dan bila berterusan akan membuat anda terkena pelbagaipenyakit. Sematkan dalam diri anda untuk sentiasa berpikiran positif dan elakkan gaya hidup yang tak sihat dan juga merugikan kesihatan kita.

Untuk anda yang sentiasa alami masalah migrain, mudah-mudahan selepas ini anda akan pulih daripada penyakit migrain ini dan boleh bertindak cepat untuk atasinya apabila migrain menyerang.

Anda yang teringin nak mengetahui lebih lanjut berkenaan B Complex dan Ostematrix, anda boleh terus hubungi kami disini untuk info dan maklumat lanjut.

KakNil/ Firdaus

+60176281787

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam