kesihatan wanita

Waspada Kanser Serviks Ancam Wanita

Ramai wanita yang takut dan juga resah dengan perkataan kanser. Tak sedikit wanita yang jadi korban daripada pelbagai kanser. Contoh sahaja kanser payudara, dan juga kanser serviks. Ancaman kanser ini sudah tentu menggerunkan kita semua. Apakah kita masih dengan tabiat yang tak baik sedangkan bahaya kanser mengancam kita setiap hari?

penderita kanser

Kanser memang ditakuti oleh semua kita. Tak kira lelaki mahupun wanita akan berharap kesihatan tetap ditahap yang baik. Akan tetapi sedar tak sedar kita telah melupakan kesihatan dan mengabaikannya. Terlalu sibuk dengan aktifiti sehingga mengetepikan kesihatan tubuh badan. Pola makan yang tak sihat dan hidup yang tak seimbang juga menjadi salah satu yang memicunya.

Kanser serviks terjadi apabila terjadinya pertumbuhan sel yang tak normal di bahagian serviks. Kebanyakan kes berlaku berpunca daripada sejenis virus dan apabila adanya rawatan segera akan ada peluang untuk sembuh. Oleh itu pentingnya kita untuk mengetahui tanda awal agar pengubatan dan rawatan dapat dilakukan sesegera mungkin.

Adapun pelbagai simptom yang ada jika alami kanser serviks ini diantaranya iaitu:

  • Cecair tak biasanya daripada vagina
  • Pendarahan pada vagina masa antara period
  • Pendarahan selepas menopause
  • Pendarahan ketika bersama pasangan.

Diantara penyebab ternadinya kanser serviks diantaranya seperti adanya virus HPV (Human Papillumavirus), virus ini biasanya akan menyebabkan jangkitan pada vagina dan selalunya akan pulih dengan sendirinya. Akan tetapi apabila ianya berlarutan dan menjadi bertambah teruk akan mengakibatkan terjadi kanser.

Apakah simptom-simptom HPV ni? Biasanya ia menyebabkan jangkitan seperti kulat yang ada pada vagina. Biasanya HPV ni boleh bilang dengan sendirinya akan tetapi ianya akan amat berbahaya jika ada dalam tubuh badan kita dalam masa yang singkat tanpa adanya perawatan ataupun pengubatan. Lama kelamaan tanpa disedari akan bertukar menjadi kanser jika tiada perawatan.

Siapakah yang boleh terjangkit dengan virus HPV ni? Sesiapa sahaja boleh terjangkit dengan virus ini. Terutama sekali bagi mereka yang memgadakan hubungan seks. Sebab virus ini boleh berpindah daripada hubungan intim.

Bagaimanakah HPV (Human Papillumavirus) boleh menyebabkan terjadinya kanser? Virus HPV ini ada dalam badan, ia akan dapat menyebabkan terjadinya sel-sel yang tak normal. Dan apabila sel-sel ini berkembang menjadi sel – sel yang tak biasa (abnormal) lama kelamaan akan dapat menyebabkan kansed yang mematikan.

Ada risiko lain yang membolehkan anda mendapatkan resiko terkena kanser serviks ini. Diantaranya iaitu merokok, mempunyai ramai anak, menggunakan pil perancang keluarga untuk jangka masa yang lama dan ada HIV positif atau sistem imun badan yang lemah.

Sudah tentu kita tertanya-tanya bagaimana kita nak elak daripada terkena kanser serviks ini? Sudah tentu kita harus memperhatikan kesihatan dengan baik. Kita sebagai wanita harus rajin membuat cek kesihatan di klinik berdekatan. Anda boleh buat pencegahan awal dengan membuat ujian pap smear. Anda yang sudah berkahwin dan mempunyai anak memang diharuskan untuk buat ujian ini sekali 5 tahun. Jadi apabila anda memenuhi kriteria tersebut jangan lewatkan peluang anda untuk buat ujian pap smear ya.

Ujian pap smear ini akan bantu kita melihat tahap kesihatan kewanitaan kita. Apabila ujian pap smear menunjukkan ujian yang tak biasa atau tak normal, mungkin doktor akan membuat ujian sekali lagi untuk pastikannya. Doktor akan mencadangkan beberapa kaedah rawatan untuk anda jalankan untuk mengetahui secara details tahap kesihatan anda. Lebih cepat anda diditeksi alami kanser serviks makan semakin cepat penanganan yang harus diambik. Bahkan boleh menyikingkirkan sel kanser pada tahap awal agar tidak merebak ke bahagian lain.

Tahap dalam kanser serviks diantaranya iaitu:

  • Tahap 0 iaitu ditemuinya sel kanser pada permukaan serviks sahaja.
  • Tahap 1 iaitu ditemuinya sel kanser yang merebak ke serviks dan uterus.
  • Tahap 2 iaitu sel kanser sudah merebak ke serviks dan uterus serta tisu-tisu yang berdekatan.
  • Tahap 3 iaitu kanser sudah merebak ke bahagian bawah vagina dan menyebabkan tersekatnya saluran kencing.
  • Tahap 4 iaitu kanser dah merebK ke organ lain yang berdekatan.

Jadi jangan sampai kita alami masalah kesihatan seperti ini. Selain dari rawatan yang dinalankan atas saranan doktor, kita juga boleh ambik makanan tambahan seperti vitamin untuk bantu kesihatan kira lebih baik. Diantaranya iaitu dengan memgambil Vivix sebagai makanan tambahan setiap hari.

Vivix bertindak membaiki dan melindungi sel DNA. kesan positif terhadap pengawal genetic, Vivix juga membantu betindak pnghasilan tenaga (mitokondria), serta melambatkan penghasilan AGE protein. Vivix ni memang sesuai diambil kerana ianya membantu untuk melindungi sel dan membaik pulihsel yang rosak. Kerana punca kanser adalah disebabkan oleh tumbuhnya sel-sel yang abnormal.

Vivix

Vivix ni bukan ubat akan tetapi ianya makanan tambahan. Kita amalkan secara konsisten setiap hari in sha Allah dapat membantu. Dapatkan nasihat doktor anda untuk mengambil Vivix. Vivix boleh diberikan kepada mereka yang sudah melalui kemotherapi kerana ianya boleh membantu mengembalikan semula tenaga mereka kerana vivix boleh menambahkan MITOKONDRIA dalam sel kita dan kita akan semakin sihat dan bertenaga.

Jadi bagi anda yang menginginkan Vivix, anda boleh hubungi kami disini. Kami dapat membantu anda untuk dapatkan Vivix anda hari ini. Atau boleh dapatkannya terus disini. Anda boleh hubungi kami disini untuk info dan maklumat lanjut berkenaan Vivix.

KLIK DISINI UNTUK BELIAN SEBOTOL VIVIX

KLIK DISINI UNTUK BELIAN TWINS VIVIX HARGA JIMAT FREE MEMBERSHIP

KakNil/ Firdaus

sms/call/whatsapp +60176281787

Kami menyediakan Cash On Delivery juga bagi anda yang berada di area kawasan Batangkali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu dan Genting Highland sekitarnya. Jadi jangan malu untuk hubungi kami disini. In sha Allah barang yang anda inginkan akan segera kami hantarkan kepada anda. Untuk pos kami melayani seluruh Malaysia termasuk Sabah dan Serawak. Jadi hubungi kami segera disini ya.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam