Ibu Mengandung

Bahaya Hb Rendah Semasa Kehamilan

Antara yang selalu ditakuti oleh para ibu-ibu mengandung adalah Hb yang rendah. Mengapa Hb boleh  rendah? mesti ada sebabnya kan ? diantara puncanya ialah peningkatan isi padu darah, penurunan secara sederhana kepekatan sel darah merah, penurunan kadar Hb normal, kurangnya pengambilan zat besi dalam diet, kekurangan asid folat, pendarahan gastrointestinal, serta kehilangan darah dari pendarahan buasir.

hemoglobin

Kesan Hb yang rendah kepada ibu mengandung ialah:

 • Ibu mudah pitam
 • Mengalami keguguran
 • Mengalami kegagalan jantung
 • Pendarahan semasa mengandung dan bersalin
 • Resiko mengalami penyakit berjangkit

Kesan kepada bayi dalam kandungan

 • Pertumbuhan bayi terbantut
 • Lahir sebagai bayi prematur atau tak cukup bulan
 • Berat bayi yang lahir kurang dari 2,5 kg
 • Anak lemas semasa lahir
 • baby meninggal ketika dilahirkan
 baby

Pentingnya Pemeriksaan dan Pengawasan Hb dalam kehamilan

Kandungan kurang dari 5 bulan

Pada masa ini bayi dalam kandungan sedang mengalami pembentukan organ-organ seperti kepala, tangan, kaki, jantung, otak dan anggota-anggota lain. Jika darah kurang dari 11 mg, jantung tidak terbentuk dan bayi akan gugur. Jika jantung dapat terbentuk tapi darah terlalu cair, bayi mungkin akan hidup tetapi akan cacat (tiada tangan dan kaki sempurna). Manakala jika bayi sempurna sifat tetapi darah terlampau cair akan melambatkan proses pembentukan otak bayi, yaitu mungkin bayi akan selamat dilahirkan tetapi kurang pandai.

Kandungan 5 bulan ke 7 bulan

Ketika bayi kita telah sempurna pembentukan sifat anggota badan tetapi jika Hb terlalu kurang bayi tidak dapat berdenyut dengan baik dan akhirnya boleh meninggal dalam kandungan ibu.

Kandungan 7 bulan ke atas

Sifat bayi telah sempurna dalam usia begini tetapi jantung bayi masih bergantung kepada kepekatan darah Hb. Jika Hb terlalu cair atau rendah yaitu kurang dari 9g, jantung tidak kuat dan ada resiko untuk bayi meninggal dalam kandungan. Jika jantung mampu bertahan tetapi anggota badan lain sedikit dimana bayi akan lebih kecil saiznya tetapi mungkin selamat dilahirkan.

Cara terbaik meningkatkan paras Hemoglobin dalam darah

Makan makanan yang tinggi zat besi seperti :

 • Daging lembu sebesar kotak mancis 2 keping
 • Daging ayam bahagian dada
 • Kerang dalam 20 biji
 • Ikan bilis
Jangan ambil pil tambah darah dengan susu (contoh dengan kopi susu atau teh susu) kerana ia akan mengurangkan penyerapan vitamin, sebaiknya diambil bersama air masak atau air buah-buahan.  Anda juga boleh mengkonsumsi Vita-lea Shaklee untuk keperluan zat besi anda. Vitalea baik untuk ibu mengandung yang mengalami masalah Hb yang rendah. Vitalea membantu menambahkan tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, sekaligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian. Ibu mengandung perlukan Vitalea sebagai pelengkap nutrisi dan mengatasi kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tak seimbang, terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (vegetarian) dan anemia.
vitalea baik untuk ibu mengandung
Dapatkan segera Vitalea untuk anda.

Anda boleh mendapatkan Vitalea disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vitalea

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “Bahaya Hb Rendah Semasa Kehamilan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam