Bahaya Merokok

BERHENTI SEKARANG …..MEROKOK MERUGIKAN

Apakah tips yang boleh kita amalkan untuk elakkan merokok….?? Merokok sangat berbahaya untuk kesihatan kita dan orang di sekitar kita. Anda akan merasakan kesihatan semakin menurun jika anda sentiasa menghisap rokok. Kepada anda yang mempunyai anakkecil atau bayi dan ada ahli keluarga yang sedang mengandung, merokok akan membawa kesan juga kepada mereka. Sanggupkah anda membahayakan diri anda dan orang-orang disekitar anda ?

 

rokok

 Pada kesempatan ini saya akan berkongsi sedikit tips untuk  bagaimana untuk anda mencuba berhenti merokok, mudah-mudahan tipsini akan bermanfaat untuk anda. Diantaranya iaitu :
 • Lengahkan masa sekurang-kurangnya 5 minit sebelum menyalakan rokok
 • Minum air masak
 • Elakkan minuman berkafein
 • Sibukkan diri untuk mengalih perhatian dan melupakan rokok
 • Elakkan diri dari tempat ramai orang merokok
 • pilih tarikh untuk berenti merokok dan berusaha ke arahnya
 • Dapatkan bantuan daripada Perkhidmatan Berhenti Merokok yang berdekatan

 

organ seorang perokok
organ seorang perokok

 

 

Beberapa diantara penyakit yang di sebabkan oleh tabiat merokok diantaranya yaitu :

 

 • Psoriasis, Perokok lebih rentan terkena psoriasis, sejenis radang pada kulit yang sifatnya kronis tapi namun tidak menular. Penyakit ini menyebabkan rasa gatal yang luar biasa, disertai bercak merah dan sisik di permukaan kulit yang tidak bisa diobati secara tuntas.

 

 • Katarak, Asap rokok memicu katarak dengan 2 cara, yang pertama adalah mengiritasi mata secara langsung dan yang kedua dengan melepas racun di paru-paru yang masuk ke pembuluhdarah lalu terbawa ke mata. Para perokok memiliki risiko 40 persen lebih tinggi untuk menderita katarak dan gangguan mata lainnya termasuk degenarasi makula.

 

 • Keriput, Keriput dan gejala penuaan dini lainnya lebih cepat muncul pada kulit  para perokok, sebagai akibat dari berkurangnya protein, vitamin A dan aliran darah ke daerah tersebut. Kulit perokok biasanya kering dan bergaris terutama di sekitar bibir dan mata.
 • Tuli, kerana asap rokok bisa membentuk sumbatan di pembuluh darah, maka aliran darah ke organ dalam telinga juga boleh terpengaruh. Akibatnya pendengaran dan risiko tuli berkurang sedangkan risiko infeksi di beberapa bagian telinga akan meningkat.
 • Kanser, Lebih dari 40 senyawa dalam asap rokok adalah karsinogen atau pemicu kanser. Seorang perokok memiliki risiko 20 kali ganda untuk terkena kanser paru-paru dibandingkan yang tidak merokok. Makin lama merokok, makin bear risiko kanser di bagian lain terutama hidung dan saluran nafas, rongga mulut, kerongkong, lambung, pankreas dan payudara serta ginjal.
 • Gigi berlubang atau tanggal, keseimbangan kimiawi dalam rongga mulut sangat terganggu akibat asap rokok, sehingga memicu terbentuknya karang gigi yang membuat gigi tampak menguning. Perokok juga 1,5 kali ganda berisiko untuk mengalami gigi tanggal, berlubang atau membusuk.
 • Sesak nafas, selain memicu kanser paru-paru, rokok juga menyebabkan sebagian kantong udara di paru-paru mengalami keruntuhan. Akibatnya adalah sesak nafas kerana kapasitas menampung oksigen berkurangan.
 • Tulang yang rapuh, karbon monoksida hasil pembakaran tidak sempurna pada rokok maupun asap kendaraan dapat mensabotaj fungsi hemoglobin sebagai pengangkut oksigen. Kerana distribusi oksigen terganggu, tulang mudah mengalami pengeroposan dan 5 akli ganda berisiko terserang sakit belakang.
 • Sakit jantung, diperkirakan 1 dari 3 kematian manusia di dunia ini disebabkan oleh masalah jantung, sedangkan rokok adalah salah satu pemicu utama pada masalah tersebut.
 • Kanser servik dan keguguran, dibahagian manapun risiko kanser pada perokok mengalami peningkatan tak terkecuali  pada sistem reproduksi perempuan khususnya serviks atau leher rahim. Terganggunya aliran darah pada para perokok menyebabkan suplai oksigen ke janin lebih sedikit, sehingga risiko lahir dengan berat badan rendah atau keguguran lebih tinggi.

Kebiasaan merokok mungkin sulit dihilangkan, namun setelah mengetahui belbagai dampak buruk akibat merokok pada kesihatan anda, masihkah kita tidak menyadarkan diri sendiri untuk berhenti atau stop merokok dari detik ini. BERHENTILAH MEROKOK, UNTUK HIDUP YANG LEBIH BAIK.

 

 

set berhenti merokok
Set berhenti merokok

 

Anda boleh mencuba pelbagai kaedah untuk berhenti dari tabiat merokok ini, diantaranya dengan mengamalkan pengambilan makanan tambahan yang membolehkan anda berhenti menghisap rokok. Diantara yang boleh anda amalkan iaitu amalkan ambik Vita E Complex, Vita C Plus ataupun Vivix. Ketiga jenis supplement ini boleh membantu anda untuk berhenti merokok. Perokok banyak kehilangan vitamin C dalam badannya. Dan pengambilan Vitamin ini sangat baik untuk perokok untuk kembali kan lagi kesihatan mereka. Banyak testimoni customer kami yang merasakan rokok terasa pahit malah juga terasa hambar jika mengambil supplement Vita C, Vita E dan Vivix.

 

set stop rokok
testimoni vivix untuk berhenti merokok

 

 

vivix atasi merokok
testimoni pengguna vivix

 

Anda boleh mendapatkan set stop merokok ini DISINI. Sangat mudah bukan ? jadi jangan tunggu lagi, pesan segera di talian yang tertera di bawah. Bagi anda yang ingin mendapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang Kali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland sekitarnya. Kami akan menghantar pesanan anda terus ke rumah anda. Sangat menjimatkan masa anda. Jadi jangan segan,jangan malu hbungi kami segera. Konsultasi terbaik untuk anda.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
—————————————————

Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms)

Qaseh Firdaus
No . Phone : 0176281787

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

5 Comments to “BERHENTI SEKARANG …..MEROKOK MERUGIKAN”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam