Perkara yang Membatalkan Wuduk

Antara perkara-perkara yang boleh membatalkan wuduk ialah :

 • Keluar sesuatu daripada salah satu dua organ pembuangan kotor, sama ada najis, air kencing, wadi, mazi, darah atau angin. 
 • Tidur dalam keadaan tidak tetap kedudukan punggungnya. Namun wudhu tidak batal jika tidur dalam keadaan tetap kedudukannya.  seperti duduk di atas lantai secara tetap  ( tidur dalam keadaan tidur ). Tidur pada asalnya tidak membatalkan wudhu secara mutla, namun ada kemungkinan wuduk boleh terbatal jika tidak disedari keluar sesuatu seperti angin.
 •  Mabuk, gila  atau tidak sedar diri,ini di qiyaskan dengan tidur kerana boleh jadi semsa tidak sedar diri, mabuk atau gila, seseorang itu tidak sedar bahwa keluar sesuatu daripada dua jalan.
 • Menyentuh lelaki / perempuan, seseorang lelaki menyentuh isterinya atau perempuan lain ( perempuan yang halal berkahwin) tanpa lapik. 
 • Menyentuh anggota sulit, menyentuh anggota sulit sendiriatau orang lain tanpa lapik. 

Perkara yang Disangka Membatalkan Wuduk Tetapi Sebenarnya Tidak
Terdapat beberapa perkara yang sering terjadi salah faham padaya sehingga orang kebanyakan menyangka bahwa perkara itu boleh membatalkan wuduk, namun hakikatnya tidak sama sekali.

 • Keluarnya darah kerana berbekam atau terluka,. 
 • Muntah, sama ada sedikit ataupun banyak.
 • Ragu-ragu sama ada berhadas atau tidak
 • Merasakan seolah-olah keluar titisan daripada kemaluan
 • Murtad
 • Ketawa terbahak-bahak.

Wuduk wanita Istihadah
Mustahadah ialah wanita yang mempunyai tempoh haid yang lebih dari 15 hari.  Bagi wanita yang beristihadah, mereka mesti sholat seperti biasa. Cuma mereka perlu membersihkan darah istihadah itusetiap kali sebelum berwuduk. Mereka juga perlu berwuduk bagi setiap kali sholat yang hendak ditunaikan.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : barangan baby qaseh firdaus Email : [email protected]

Spread the love
Suri rumah sepenuh masa dengan 3 cahaya mata yang aktif berblog untuk berkongsi kebaikan untuk semua.

Related Posts

Inspirasi Dan Kata-Kata Motivasi Untuk Berjaya

Sebagai manusia, kita memang tidak lepas dari rasa rendah diri, tak merasa bagus dan tak percaya diri. Apalagi jika apa yang kita lakukan tak begitu menggembirakan hati….

Spread the love

Kisah Rumah Terbuka Kami Di Hari Raya 2023

Assalamualaikum sahabat, tak terasa dah hampir setengah bulan Syawal hari ini. Bagaimana hari raya anda semua? Sempat tak beraya bersama keluarga dan kawan-kawan semua? Macam kaknil sekeluarga…

Spread the love

Apakah Penyakit Tibi Itu?

Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit merbahaya yang boleh membawa maut sekiranya tidak mendapat rawatan yang sempurna. Penyakit ini disebabkan oleh kuman Tibi ( Tubercle Bacilli) yang biasa…

Spread the love

Idea Menu Sahur Sihat Ala Kaknil Yang Patut Anda Cuba

Tak terasa hampir memasuki minggu kedua kita berpuasa. Apakah anda masih ada idea untuk menyediakan menu sahur sihat setiap hari? Apapun menu sahur anda, pastikan ianya makanan…

Spread the love

3 Bahan Penting Yang Berikan Warna Di Dalam Buah Dan Sayur Yang Anda Ambil Setiap Hari

Buah dan sayur banyak membantu dalam mencegah penyakit dan meningkatkan daya tahan badan. Tetapi tahukah anda bahawa warna pada buah dan sayur juga memberi gambaran kepada jenis…

Spread the love

9 Sebab Kenapa Bisnis Komuniti Shaklee Sangat Best

Sebelum ni Kaknil tak pernah terbayangkan akan menjadi sebahagian daripada komuniti bisnis shaklee. Selepas join Shaklee, baru Kaknil rasa kelainannya ternyata banyak kelainan juga dalam Shaklee ni….

Spread the love

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *