PETUA-PETUA YANG PERLU ANDA KETAHUI

Adakah anda tahu petua-petua yang selalu dilakukan oleh orang -orang terdahulu…? Ramai masyarakat sekarang ini yang tidak tahu mengamalkan petua orang-orang tua. Seperti kalau selalu anak kencing malam diberikan perahan air lemon dicampur madu yang diminum diwaktu siang dan sebelum tidur. Pada entry kali ini saya ingin berkongsi sedikit petua-petua orang dulu, yang mungkin berguna bagi anda semua.

Diantaranya yaitu :

  • Tepung ubi atau tepung gandum untuk menghilangkan ruam pada kulit bayi. Caranya anda hanya perlu melumurkan tepng tersebut keseluruh badan bayi semasa mandi dan dibilas dengan air bersih. InsaaAllah selepas melakukan petua ini bayi akan merasa nyaman dan tidak akan rasa gatal lagi, dan tentunya ruam pada bayi akan hilang.
  • Hilangkan urat di kaki. Kebanyakan wanita mengandung akan merasakan keram kaki dan pada akhirnya terdapat urat-urat di kaki. Petua yang perlu anda lakukkan adalah semasa tidur, meletakkan kaki lebih tinggi dari kepala, anda boleh meletakkan sebuah bantal untuk membuat kaki anda lebih tinggi. Atau anda boleh merendam kaki anda selama 20 menit di dalam air suam. Lakukan kebiasaan ini sampai anda rasa selesa dengan perubahan yang anda alami.
  • Cara agar tauge tetap segar. Apabila anda membeli tauge dan belum mahu untuk memasaknya, anda boleh memerahkan sedikit limau dalam rendaman air taugeh. Anda boleh menukarkan air taugeh setiap hari jika perlu. Taugeh akan senantiasa segar jika direndam dengan air yang diberi sedikit perahan air limau.
  • Air beras boleh digunakan untuk menyerikan wajah. Air bilasan beras juga boleh menyuburkan tanaman, selepas anda mencuci beras, anda boleh tampung dan simpan air beras itu untuk kemudian di siramkan pada pokok-pokok dirumah anda.
  • Bila anda terkena percikan chili. Semasa anda memasak, kadang-kadang tanpa anda sadari mata anda terkena percikan chili. Cara yang anda boleh lakukan adalah dengan membasuh ibu jari kaki anda, insaaAllah setelah anda siram atau basuh ibu jari kaki anda rasa pedih itu akan hilang.
  • Sakit mata pada anak kecil. Biasanya kami menitiskan air susu ibunya ke mata anak tersebut. Dan setelah itu sakit mata akan berangsur pulih. 
  • Cara menghilangkan batuk, cara yang selalu diamalkan yaitu ambil sedikit kicap manis dan camprkan dengan perahan air limau nipis. insaaAllah setelah mengamalkannya batuk akan segera pulih.
  • Menghilangkan gatal-gatal pada kulit yang terkena alergik atau kudis. Anda boleh parut kunyit hidup dan campurkan dengan kapur sirih. InsaaAllah boleh hilangkan gatal dan keringkan kudis. 
  • Daun bunga raya untuk turunkan panas atau demam. Apabila anda atau ahli keluarga ada yang alami panas badan yang terlalu atau demam, anda boleh meramas dengan air bunga raya yang ada di tepi rumah anda. Ianya boleh menurunkan suhu badan.
  • Minyak gamat untuk sembuhkan luka. Apabila anda mengalami luka, anda boleh sapukan luka itu dengan minyak gamat.
Hanya singkat sahaja petua-petua yang boleh saya kongsikan kali ini, InsaaAllah dilain masa saya akan berkongsi beberapa petua-petua yang lainnya. Semoga petua kali ini boleh membantu anda dalam masalah yang hadapi. Terima kasih.

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. ————————————————— Untuk sebarang pertanyaan, anda boleh menghubungi saya ( whatsapp/wechat/sms) Qaseh Firdaus No . Phone : 0176281787 Fb page : barangan baby qaseh firdaus Email : [email protected]

Spread the love
Suri rumah sepenuh masa dengan 3 cahaya mata yang aktif berblog untuk berkongsi kebaikan untuk semua.

Related Posts

Mengapa Saya Masih Memilih Vitamin Shaklee Sampai Kini?

Alhamdulillah tak terasa dah masuk 10 tahun kaknil dan keluarga amalkan Vitamin Shaklee. Cepatnya masa berlalu kan? Banyak perubahan yang kami rasakan sejak amalkan Vitamin shaklee. Yang…

Spread the love

Doa Yang Bagus Untuk Wanita Amalkan Setiap Hari

Sebagai wanita banyak hal yang kita buat dalam 24 jam masa kita sehari. Perasaan bercampur baur, kadang sedih, gembira dan sebagainya. Wanita tak lepas dari emosi perasaan…

Spread the love

Menariknya Percutian Shaklee Tahun 2023 Ni

Dalam Shaklee ada hadiah percutian dalam dan luar negara yang diberikan kepada Shaklee Independent Distributor (SID) yang layak. Sudah tentu percutian ini amatlah dinanti-nanti dan amat berharga…

Spread the love

7 Amalan Gaya Hidup Sihat

Mengamalkan gaya hidup sihat adalah sangat penting untuk kita lakukan setiap hari, kapan sahaja dan dimana sahaja. Tak kiralah kita masih muda mahupun sudah meningkat umur. Amalan…

Spread the love

Inspirasi Dan Kata-Kata Motivasi Untuk Berjaya

Sebagai manusia, kita memang tidak lepas dari rasa rendah diri, tak merasa bagus dan tak percaya diri. Apalagi jika apa yang kita lakukan tak begitu menggembirakan hati….

Spread the love

Kisah Rumah Terbuka Kami Di Hari Raya 2023

Assalamualaikum sahabat, tak terasa dah hampir setengah bulan Syawal hari ini. Bagaimana hari raya anda semua? Sempat tak beraya bersama keluarga dan kawan-kawan semua? Macam kaknil sekeluarga…

Spread the love

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply

%d