Sayur dan Buah buahan

Pedas Yang Membawa Banyak Manfaat Bagi Kesihatan

Tahukah anda ? Cabai banyak memiliki banyak khasiat untuk kesihatan kita. Siapa diantara anda yang tak suka pedas? Pasti ramai diantara kita yang tak lalu makan kalau masakan itu kurang pedas kan ? Pelbagai penelitian ke atas cabai ini menyimpulkan bahawa cabai memiliki banyak manfaat untuk kesihatan kita diantaranya mengurangi risiko kanser, menurunkan kadar kolesterol dalam darah dan bahkan dapat menyembuhkan luka.

chili merah
cabai banyak menyimpan khasiat

Hasil penelitian di Inggeris menemukan, kandungan Capsaicin pada cabai yang menimbulkan rasa pedas, dapat membunuh sel kanser tanpa merusak sel normal. Jadi tidak hairanlah mengapa banyak kes kanser di Mexico dan India, yang masyarakatnya banyak mengkonsumsi makanan pedas, lebih sedikit dibandingkan negera-negara barat, yang masyarakatnya cenderung tak makan pedas.

khasiat-chili-merah-yang-anda-tak-ketahui
cabai boleh menurunkan paras kolesterol

Sementara itu, dua penelitian yang dilakukan tim dari Australia juga mengungkapkan menambahkan cabai dalam setiap masakan boleh menurunkan kadar kolesterol dalam darah. Hasil penelitian tersebut menjelaskan makanan pedas juga boleh menstabilkan kadar insulin dalam darah.

Bagi masyarakat di kampung-kampung, cabai digunakan sebagai penyembuh. Diantaranya dapat menyembuhkan luka dan daunnya dapat digunakan sebagai pereda demam tinggi. Untuk menyembuhkan luka, cabai merah yang dikeringkan dan ditumbuk sampai halus bila ditaburkan pada luka dapat mempercepat proses penyembuhan luka. Ini disebabkan kerana adanya zat Capsaicin pada cabai merah yang menghilangkan rasa sakit.

pedas-makan-cabai-merah

Untuk menurunkan panas demam badan, gunakanlah daun pokok cabai. Caranya ambil segenggam daun chili padi, lalu tumbuk sampai halus. Tambahkan 1 sudu minyak selada dan campurkan kedua bahan ini sampai rata. Setelah itu tampalkan ramuan pada ubun-ubun atau di balurkan pada seluruh badan. Selimuti badan pesakit dengan selimut yang tebal. Tak beberapa lama badan akan mengelurkan keringat, sehinga panas badan akan menurun dengan cepat.
Banyak lagi manfaat cabai yang  perlu kita ketahui. Pada entri yang akan datang, insaaAllah saya akan sambungkan kembali. Jadi kepada anda yang nak tahu kelebihan dan penjelasan lebih jauh lagi tentang cabai ini, jangan lupa untuk nantikan kelanjutannya pada entri yang akan datang ya.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

7 Comments to “Pedas Yang Membawa Banyak Manfaat Bagi Kesihatan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam