Ibu Mengandung

Kerap Membuang Air Kencing Semasa Mengandung

Masa mengandung adalah masa yang sangat dinanti-nantikan oleh semua wanita. Penjagaan semasa mengandung amatlah penting untuk memastikan ibu dan bayi yang dikandung memiliki tahap kesihatan yang baik. Kadangkala sebahagian ibu mengandung mengalami pelbagai masalah ketika mengandung, contohnya sahaja kurang darah, kurang berat badan, mabuk yang berlarutan, ataupun bahkan alami masalah kerap membuang air kencing. Pada kesempatan ini kita akan  bahas sedikit masalah mengapa ibu mengandung alami kerap membuang air kencing. Apakah hal ini membahayakan kesihatan ibu dan bayi?

Masalah kerap membuang air kecil adalah perkara biasa bagi orang yang hamil. Selain pembesaran bayi itu sendiri, adakah minum air dalam kuantiti yang banyak menyebabkan ibu hamil kerap membuang air? Adakah disebabkan oleh minum air sejuk ataupun berais menyebabkan kekerapan membuang air kecil?

 

ibu mengandung kerap buang air kecil

 

Kekerapan membuang air kecil adalah disebabkan rahim yang membesar dan menekan pundi-pundi kencing. Lazimnya, ia berkurangan pada peringkat pertengahan kehamilan kemudian akan menjadi kerap  kembali pada peringkat akhir kehamilan. Pada masa itu, bayi yang membesar menekan pundi-pundi kencing. Kekerapan yang melebihi normal ataupun rasa sakit atau rasa tidak puas semasa dan selepas membuang air kecil memerlukan perhatian doktor. Simptom ini mungkin menunjukkan wujudnya jangkitan kuman pada pundi-pundi kencing.

Selepas pemeriksaan pundi air kencing, rawatan dengan antibiotik yang sesuai dan selamat digunakan semasa hamil diberikan. Jangkitan kuman pada pundi-pundi kencing perlu di rawat bagi mengelakkan jangkitan merebak ke buah pinggang dan seterusnya ke dalam darah. Jangkitan kuman secara kronik boleh menjejaskan pembesaran janin.

 

mengapa ibu mengandung kerap buang air kecil

 

Pentingnya bagi ibu mengandung mengamalkan gaya hidup yang sihat dan juga amalkan pemakanan yang seimbang. Melakukan senaman dan juga pergerakan adalah disarankan agar ibu ceria. Tak kalah pentingnya untuk mengamalkan makanan tambahan seperti Set Ibu Hamil, agar ibu dan bayi dapat mendapatkan nutrisi yang mencukupi. Kepentingan mengambil makanan tambahan ini ada baiknya untuk atasi masalah kurang darah, Hb yang low ataupun masalah loya ataupun mabuk ketika mengandung. Salah satunya juga atasi masalah kencing kotor ataupun lainnya.

 

Anda ibu mengandung yang memerlukan makanan tambahan???

Boleh mendapatkan Set Ibu Mengandung disini. Atau boleh menghubungi kami diwassup 0176281787, Qaseh Firdaus.

Pengkhidmatan Cash On Delivery area Batangkali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland.

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

4 Comments to “Kerap Membuang Air Kencing Semasa Mengandung”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam