kecantikan kulit

Melanoma Penyakit Kulit Yang Mengancam Nyawa

Adakah pernah anda mendengar perkataan Melanoma? Pastinya ramai dikalangan kita yang tak tahu apa itu Melanoma. Melanoma adalah sejenis penyakit kulit yang selalu dialami oleh seseorang yang berkulit cerah dan sering terdedah kepada sinar ultra ungu (UV) pancaran matahari. Dan melanoma ini ialah sejenis penyakit yang mengancam nyawa. Melanoma juga sejenis penyakit yang jarang berbanding kan kanser kulit lain. Namun, bila tak dirawat dan ditangani segera ia akan sukar dihapuskan dengan kemoterapi kerana ianya agresif. Malah menyebabkan 25 % kematian yang dikaitkan dengan kanser kulit.

melanoma-kanser kulit
melanoma

Penyakit ini umumnya banyak terjadi pada penduduk di negara Eropa utara dan barat laut yang tinggal dengan keadaan cuaca terik. Menurut Pertubuhan kesihatan sedunia, kira-kira 48,000 kematian yang berkaitan dengan melanoma berlaku setiap tahun di seluruh dunia. Kulit adalah organ yang terbesar yang berperanan melindungi tubuh kita daripada persekitaran termasuk pancaran uv. Cahaya uv merusak kan dan menyebabkan kulit mengalami masalah penuaan  pramatang. Ia menjejaskan protein dan sel kulit . Semakin bertambah usia kita, kesan kerosakan kulit akan lebih dirasai kerana pancaran sinar matahari akan memberi efek perlahan-lahan.

Melanoma penyakit yang juga sering dialami oleh masyarakat bangsa Kaukasia disebabkan oleh keadaan kulit mereka yang lebih cerah dan kurang mengandungi melanin sebagai perisai kulit. Mereka terdedah kepada melanoma akibat pendedahan secara terbuka kepada sinaran matahari yang berlebihan melalui aktiviti berjemur di tepi pantai dalam usaha mendapatkan kulit perang yang dianggap lebih menarik berbanding kulit putih pucat.

melanoma

Melanoma berlaku akibat biologi manusia itu sendiri dan pendedahan kepada pancaran UV. Oleh itu, kita perlu mendidik orang ramai dan melindungi kulit dengan krim pelindung matahari. Bagi anda yang berkulit gelap secara genetik mempunyai risiko yang kurang untuk mendapatkan kanser kulit.

Kurangkan pendedahan secara terbuka terhadap pancaran sinar matahari. Dan lakukan pemeriksaan dengan doktor sekiranya ada pigmentasi kerana pengesanan awal menyelamatkan nyawa. Kanak-kanak juga perlu dilindungi kerana terlalu banyak pendedahan ketika kecil dan boleh memberi kesan apabila usia bertambah.

IMG_20151101_143555
amalkan mengambil vitamin c setiap hari
IMG_20151013_140615
vitamin E anti oksidan yang baik untuk kesihatan kulit

Apabila melakukan aktifiti luaran, ada baiknya anda menggunakan cream atau sunblock  yang boleh membantu melindungi kulit anda. Atau anda boleh membekalkan diri dan seisi keluarga dengan vitamin yang boleh bertindak sebagai sunblock seperti gabungan set cantik Vitamin C dan Vitamin E yang boleh bantu anda melindungi kulit. Dan juga sebagai anti oksidan yang sangat baik.

IMG_20150620_071451
Set Sunblock

Penting juga memilih perawatan wajah dan kulit yang mesra alam dan juga natural tanpa bahan kimia seperti Set Nutriwhite yang selamat dan berkesan. Terdapat produk dalam Set Nutriwhite yang bantu anda melindugi wajah dan kulit bebas dari pancaran sinar UV.

set nutriwhite penjagaan wajah
set nutriwhite penjagaan wajah

Anda boleh mendapatakan set perawatan wajah disini. Dan anda Nak Set Kulit sebagai Sunblock diSini

Anda boleh juga terus membuat belian disini. Sangat mudah untuk mendapatkan set perawatan kulit ini. Kami juga menyediakan pengkhidmatan Cash On Delivery kepada anda yang berada dikawasan area Batangkali, Uluyam, kuala kubu bharu, Rasa, Bukit beruntung, Gohtong jaya dan Genting highland. Kami akan hantar pesanan yang anda inginkan terus ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Tentunya dengan konsultasi percuma yang boleh anda dapatkan.

 

Hubungi kami di nombor  talian 0176281787 untuk segala info dan pertanyaan.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam