Nutrisi Kanak-kanak

4 Kaedah Rawat Kudis Buta Yang Di Derita Si Manja

Kanak-kanak akan mulai menggaru apabila ada bahagian yang terasa gatal dan tak menyenangkan baginya. Kanak-kanak akan tidak senang duduk diam bila sudah dijangkiti hama ataupun tungau. Oleh kerana menggaru terlalu kuat makan akhirnya kulit akan tercalar dan luka berdarah.

Kudis buta memang sudah sinonim dengan kanak-kanak dan ianya selalu berlaku. Kudis buta bukanlah sejenis penyakit serius tetapi ia berupaya untuk menjangkiti orang ramai serta merebak dalam seluruh keluarga ataupun rakan-rakan sekolah. Kudis buta berpunca daripada “sarcoptes scabiei” iaitu sejenis hama daripada keluarga labah-labah. Ia boleh berada pada permukaan atau pun bawah kulit mangsa khususnya di tangan.

Panjang hama betina dewasa adalah sekitar 0.4 mm. Saiz hama jantan pula lebih kecil berbanding hama betina. Hama betina mengorek lubang pada lapisan kulit individu yang dijangkiti untuk membolehkannya bertelur didalamnya. Setelah selesai bertelur, hama tersebut akan mati. Hama yang baru menetas pula makan bahagian sekitarnya untuk keluar dari lubang. Ia kemudian menjadi matang ketika berada pada permukaan kulit dan akhirnya berubah dewasa selepas beberapa hari. Apabila hama betina baru telah dewasa dan matang, ia akan berpasangan dengan hama jantan. Kemudian hama jantan akan mati. Seperti kitaran sebelumnya, hama betina ini kembali menggali lubang baru untuk bertelur sebelum ia mati.

Sarcoptes scabiei
Sarcoptes scabiei

Sepanjang tempoh kematangan hama, kudis buta mudah dijangkiti individu lain yang rapat dengan pesakit. Malah haiwan peliharaan pun boleh dijangkiti. Kudis buta mampu merebak melalui perkongsian katil, mahupun tilam dan bantal dengan individu yang telah dijangkiti penyakit ini. Penggunaan barangan peribadi seperti tuala serta pakaian juga menjadi faktor penyumbang terjadinya penularan dan jangkitan. Ianya juga boleh merebak melalui sentuhan dengan bahagian yamg sudah dijangkiti.

Kudis buta di tangan
kudis buta pada merebak ke tangan

Sesiapa yang menjadi pesakit jarang menyedari bahwa telah dijangkiti kudis buta ini sehingga hama betina bertelur lagi. Anggota tubuh badan yang selalu dijangkiti kudis buta seperti tangan dan pergelangan tangan dan bahagian lain yang berisiko seperti siku, kaki, buku lali, lengan dan kemaluan. Satu-satu bahagian badan yang tak dijangkiti adalah kepala.

Jangkitan kudis buta biasanya memperlihatkan garis halus berwarna merah pada permukaan kulit. Lubang akibat korekan hama selalunya kelihatan kelabu. Ia terbentuk perlahan dan mengambil masa sehingga seminggu untuk kelihatan. Kemudian bahagian tersebut akan nampak melepuh ataupun melecur sebagai tanda hama betina telah mati.

kredit gambar to nurralif.wordpress.com
kredit gambar to nurralif.wordpress.com

Selepas beberapa minggu tempoh jangkitan, tubuh kanak-kanak akan memperlihatkan tindak balas alahan terhadap pwmbiakan hama yang berulang kali. Tompokan ruam merah pun akan mula kelihatan dan timbulnya rasa gatal apabila diseelah malam. Rasa gatal yang terlalu akan memaksa kanak-kanak untuk menggaru sehingga kadang sampai berdarah dan kulit pun akan rosak.

 

Kaedah merawat kudis buta

  1. Mandi menggunakan air suam dan gosok seluruh tubuh. Anda boleh juga menggunakan Basic H untuk mandian, Basic H boleh bantu atasi rasa gatal dan juga percepat luka kering dan selamat digunakan tiada bahan kimia. Basic H ramuan semulajadi yang diekstrak daripada jagung dan kelapa.
basic-h
Basic H

 

2. Sapukan losyen pada seluruh tubuh kecuali kepala. Berikan perhatian pada celah-celah jari, siku, kemaluan, kaki dan buku lali. Biarkan losyen kering untuk tempoh 24 jam sebelum mandi. Anda boleh gunakan Cream Herbal Blend yang membantu menghindari rasa gatal dan anda boleh sapu bila-bila masa rasa gatal datang. Cream Herbal Blend tiada bahan kimia dan selamat digunakan.

 

herba blend
Cream herbal blend

3. Cuci ataupun jemur tilam dan bantal dibawah cahaya matahari. Dan bersih kan semua mainan sebelum digunakan. Pastikan mainan anak-anak bersih ketika digunakan, untuk mengelakkan perkembangbiakan bakteria.

 

4. Pentingnya untuk anda ibu bapa menggalakkan kanak-kanak untuk sentiasa mengamalkan hidup sihat dan bersih. Mencuci tangan sebelum dan selepas makan. Mandi dan menjaga kebersihan diri dan kawasan sekitar bermain. Penting juga untuk anda ibu bapa memberikan nutrisi terbaik untuk pertahanan badan anak-anak daripada pelbagai bakteria dan virus. Anda boleh memberikan Meal Shakes kepada kanak-kanak, kerana kaya nutrisi penting untuk perkembangan kesihatan mereka. Juga untuk sistem pertahanan badan anak-anak. Rasa Meal Shakes yang sedap akan mudah untuk kanak-kanak meminumnya setiap hari. Tiada yang lebih berharga untuk kita sebagai ibu bapa, selain melain kanak-kanak tumbuh kembang dengan sihat dan ceria.

 

10333748_425231037616926_6377506513506127352_o
Meal shakes bantu rawat kudis buta

 

mealshakes-manfaat
Meal shakes terbaik

Anda boleh mendapatkan Set Ini disini, tak perlu mencari kemana-mana, anda boleh mendapatkan set ini dengan klik sahaja gambar dibawah ini. Begitu mudah dan menjimatkan masa anda. Pesanan anda akan dikirim oleh Shaklee, melalui kurir ke alamat yang anda berikan. Pesanan anda memerlukan debitkad/ kredit kad untuk pembayaran. Pengeposan ke seluruh Malaysia, jangan tunggu lagi klik sekarang.

beli sekarang juga

 

Atau anda yang gemar menggunakan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di area sekitar Batang Kali, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Ulu Yam, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda hanya perlu menghubungi nombor talian yang tertera di bawah ini dan hubungi kami untuk pesanan anda. Kami akan menghantar pesanan anda terus ke alamat yang anda berikan. Sangat mudah dan menjimatkan masa anda bukan ?

 

Anda boleh menghubungi di Sms atau whatsapp +60176281787

Pn. Nila

 

Rawat Ketagih Merokok Segera

Kencing Manis Patut Di Rawat Segera

Datang Bulan Tak Teratur ..??

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “4 Kaedah Rawat Kudis Buta Yang Di Derita Si Manja”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam