Kesihatan Kanak-kanak

Tolong Lindungi Anak Anda Dari Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut

Musim tak menentu kali ini banyak sedikit memberi kesan kepada kesihatan kita dan seisi keluarga, terutama sekali kepada kanak-kanak. Ramai diantara sekolah atau tadika yang alami masalah jangkitan virus seperti Penyakit tangan, kaki dan mulut sekarang ini. Tidak terkecuali sekolah anak kami pun turut mendapatkan jangkitan virus ini. Penutupan tadika selama 3 hari cukup membuat ibu bapa  runsing dan risau dengan keadaan virus yang merebak dengan cepat. mahu tak mahu sekolah terpaksa ditutup untuk membendung gejala penyebaran virus semakin teruk. Ibu Bapa mungkin sudah tahu apa itu penyakit tangan, kaki dan mulut? nampak macam penyakit biasa tetapi ianya sangat berbahaya kalau tak dirawat secara insentif.

Apa Penyebab Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut ?

Penyakit ini disebabkan oleh virus enterovirus. Penyakit tangan, kaki dan mulut adalah penyakit biasa yang selalu berlaku di kalangan kanak-kanak di bawah umur 5 tahun. Penyakit ini tidak sama dengan penyakit kaki dan mulut yang terjadi pada haiwan. Penyebaran penyakit ini melalui sentuhan secara langsung (direct contact) dengan lelehan hidung, tekak, air liur, cecair dari lepuhan dan najis individu yang telah dijangkiti.

Tanda-Tanda Dan Gejala

 • Kanak-kanak akan mengalami demam,
 • Ruam dengan lepuh di tapak tangan, kaki dan kawasan lampin,
 • Ulser di tekak dan mulut
 • Sakit kepala
 • Hilang selera makan

Langkah-Langkah Pencegahan

 • Agar gejala penyakit ini tidak merebak, kanak-kanak perlu di tekankan untuk selalu menjaga kebersihan diri dan sekitarnya. Mencuci tangan dengan sabun dengan  air bersih sebelum menyediakan makanan, selepas ketandas, selepas menukar lampin anak dan selepas mencuci najis anak.
 • Tutup mulut dan hidung dengan tisu apabila bersin atau batuk
 • Jangan berkongsi barang-barang peribadi seperti berus gigi,tuala mandi,sapu tangan, cadar, cawan, sudu dan garpu.
 • Elak daripada mencium dan memeluk individu yang telah  dijangkiti
 • Mandi dan tukar pakaian selepas pulang dari tempat kerja atau sekolah sebelum bermesra dengan bayi ataupun anak kecil.
 • Cuci alat mainan,permukaan meja dan kerusi, lantai yang dicemari air liur anak.

Jika anak anda memiliki tanda-tanda terkena penyakit tangan, kaki dan mulut ini, segera lah membawa anak anda ke klinik atau hospital berdekatan untuk mendapatkan rawatan lanjut. Jangan hantar anak-anak ke sekolah, tadika, rumah pengasuh. Elakkan membawa anak-anak ketempat awam yang sesak seperti pusat membeli belah, pawagam, kolam renang, pasar atau stesen pengangkutan awam. Sekiranya anda tak memberikan rawatan yang sewajarnya kepada anak, ianya boleh membawa dampak yang kurang baik seperti adanya  jangkitan otak, paru-paru, jantung dan saraf yang boleh membawa kepada kematian. Berikanlah rawatan terbaik untuk anak anda.

 

Set vitamin bantu rawatan HFMD
Set vitamin bantu rawatan HFMD

 

Biasanya anak yang terjangkiti penyakit tangan, kaki dan mulut ini akan mengalami ketidakselesaan dengan pemakanan, anda boleh memberikan mereka makanan tambahan seperti NutriferonMealShakes, Omega Guard dan Vitamin C untuk membantu mereka melawan jangkitan virus yang ada. Selain meningkatkan sistem imun tubuh badan mereka, makanan tambahan ini juga membantu dalam proses penyembuhan penyakit ini. Set ini akan mengembalikan selera makan kanak-kanak dan juga bagus untuk sistem pertahanan tubuh melawan jangkitan, juga bagus untuk perkembangan minda kanak-kanak.

Dapatkan Set Vitamin ini untuk bantu rawat penyakit tangan, kaki dan mulut yang dihadapai anak-anak anda segera. Bagi mereka yang tak dijangkiti virus ini, ada baiknya juga untuk mereka mengamalkan pengambilan  set ini agar sistem pertahanan badan mereka kuat melawan pelbagai jangkitan penyakit.

 

Nutriferon untuk kuatkan sistem pertahanan badan
Nutriferon untuk kuatkan sistem pertahanan badan

 

omega melawan jangkitan kuman
Omega Guard melawan jangkitan kuman

 

Meal shakes bantu naikkan selera makan
Meal shakes bantu naikkan selera makan

Anda boleh mendapatkan Set Vitamin Melawan Jangkitan Tangan, kaki dan Mulut Disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Set Vitamin Ini

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

 

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

6 Comments to “Tolong Lindungi Anak Anda Dari Penyakit Tangan Kaki Dan Mulut”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam