Istimewa Vivix

5 Sebab Mengapa Anda Alami Masalah Vertigo

Pernahkah anda alami masalah sekeliling berpusing dan terasa kepala sangat sakit? Vertigo merupakan suatu gejala dengan perasaan sekeliling merasa berpusing. Kadang ini berlaku dalam beberapa detik hingga lebih lama. Ada situsi Vertigo yang ringan serta tidak terlalu terasa dan ada yang parah sehingga tak boleh berdiri mahupun berjalan.

Serangan Vertigo ringan berlaku sebentar sahaja, ada juga serangan Vertigo yang parah sehingga berhari-hari sampai pesakit tidak boleh menjalankan aktifiti harian dengan baik. Muntah, pening mahupun loya dan keadaan melayang selalu dialami oleh pesakit Vertigo. Jika anda alami masalah ini secara berlarutan,  sebaiknya anda memeriksakan diri ke doktor untuk melakukan pemeriksaan lanjut.

bahaya vertigo
keadaan berpusing selama alami serangan vertigo

Penyebab Vertigo

 • Migrain- pening tak tertahankan dan rasa sakit dikepala. Jangan anggap mudah jika anda mengalami migrain,kerana akan berpotensi menjadi vertigo. Atasi migrain anda secepatnya agar tidak berkembang menjadi vertigo.
 • Benign Paroysmal Positional Vertigo (BBPV) – vertigo yang dipicu oleh perubahan letak kepala tertentu. Rasa pening dan berpusing akibat vertigojenis ini biasanya akan hilang dalam beberapa minit. Gejala ini selalu terjadi apabila adanya perubahan posisi kepala ketika tidur, berbaring, membalik atau dudukditempat tidur.
 • Vestibular neuritis – inflamasi sara vestibular yang ada di telinga bahagian dalam.
 • Penyakit Meniere – penyakit yang jarang menyerang telingan bahagian dalam. Penyakit ini boleh menyebabkan vertigo yang sangat teruk dan boleh menyababkan si pesakit kehilangan pendengaran.
 • Masalah penglihatan – mata kita membantu untuk menyimbangkan tubuh,sehingga apabila ada masalah penglihatan boleh juga memicu kepada terjadinya masalah kesimbangan seperti vertigo ini.

Selain penyebab diatas, vertigo biasa disebabkan oleh gangguan tambahan yang biasa dialami pesakit dalam masalah vertigo meliputi demam tinggi, tinnitus (telinga berdengung), dan kehilangan pendengaran.

 

gejala vertigo berpusing

Gejala Vertigo

 • Rasa berputar ketika baring atau berdiri
 • Mual dan muntah
 • Telinga berdengung
 • Sensitif terhadap cahaya atau bunyi bising
 • Pandangan menjadi gelap
 • Benda yang dilihat berubah menjadi berganda
 • Cepat merasa letih
 • Daya ingatan semakin menurun

Pengobatan Vertigo

Vertigo sendiri merupakan suatu gejala dan bukan suatu penyakit. Kerana itu langkah mengatasi gejala vertigo ini tergantung pada penyakit yang menyebabkannya. Beberapa masalah vertigo yang disebabkan kerana vestibular neuritis ( jangkitan telinga akibat virus) kadang boleh sembuh dengan sendirinya. Ada beberapa Vertigo yang memerlukan langkah pengobatan dengan rapi ada juga yang hilang dengan sendirinya.Terapi rehabilitas vestibular dari ahli terapis juga kadang boleh membantu banyak pesakit vertigo. Terapi ini dapat membantu otak untuk beradaptasi dengan signal yang menggelirukan telinga yang jadi penyebab vertigo sehingga frekuensinya berkurang.

Langkah Untuk Mengurangi Dan Mencegah Gejala Vertigo

 • Segera duduk apabila Vertigo menyerang
 • Awasi gerakan anda agar tidak terjatuh
 • Gunakan beberapa bantal bila masa tidur agar kedudukan kepala lebih tinggi
 • Gerakan kepala perlahan-lahan
 • Minta bantuan dari orang lain untuk anda membuat latihan sederhana

Selain dapatkan pemeriksaan dari doktor, anda juga boleh mengamalkan Vivix sebagai rawatan alternatif untuk anda. Vivix kaya dengan kandungan istimewa yang mengandungi resveratrol yang baik untuk kesihatan tubuh badan kita. Vivix sangat istimewa kerana terbukti 10kali ganda lebih baik dari resveratrol biasa.

Vivix membantu atasi Vertigo
Vivix membantu atasi Vertigo

 

Testimoni pesakit vertigo
Testimoni pesakit vertigo

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Jom Dapatkan Mata Cantik dan Sihat

Jom Baca Juga Bahaya Kencing Manis Disini

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “5 Sebab Mengapa Anda Alami Masalah Vertigo”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam