Istimewa Vivix

6 Sebab Wanita Mengalami Haid Tak Teratur Yang Anda Harus Ketahui

Wanita cenderung mempunyai masalah dalam haid yang teratur. Kadang masalah haid yang teratur ini mengganggu aktifiti keseharian dan merasa tidak selesa. Banyak faktor yang menyebabkan wanita mengalami haid yang tak teratur. Contoh kecil sahaja apabila wanita itu mengalami tekanan atau stres yang melampau dan rasa letih. Ada juga wanita yang mengalami haid yang berpanjangan dalam jangka masa lama dan tak berhenti. Tentunya hal ini merisaukan dan sangat mengganggu. Disamping itu ada juga mereka yang alami haid sedikit sahaja dan mungkin ada yang tak dapat sama sekali. Tentunya hal ini sangat membimbangkan, takut-takut dalam badan ada sesuatu penyakit serius dan hal yang lain. Hal seperti ini jangan anda abaikan, anda harus mendapatkan konsultasi daripada doktor untuk mengetahui pasti apa yang terjadi kepada anda.

 

senggugut semasa haid
senggugut semasa haid

Diantara 6 Sebab Haid Yang Tak Teratur Diantaranya Yang Boleh Kita ketahui Disini Ialah Sebagai Berikut;

  • Sindrom Ovari Polisistik (PCOS)

PCOS adalah keadaan  penyakit sistem reproduktif yang berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi. Ia adalah masalam lazim yang menyebabkan seseorang itu susah hamil tetapi malangnya ramai wanita yang tidak sedar akan kewujudannya. PCOS boleh mengganggu proses ovulasi dan penghasilan telur  yang berlualiti dari ovari, seterusnya akan menyebabkan wanita berkenanan akan alami kitaran haid tak menentu dan boleh mengganggu sistem badan yang lain seperti metabolisme dan sistem kardiovaskular.

  • Kanser Rahim

Kanser rahim dapat diawali dengan kitaran haid yang jarang sedangkan pada wanita yang alami kanser yang sudah teruk akan alami haid dengan darah yang banyak. Meskipun demikian untuk kanser servik tidak hanya ditandai dengan haid yang tak teratur melainkan harus didukung dengan serangkaian test, salah satu diantaranya melakukan ujian pap smear.

  • Dysmenorrhoea

Senggugut yang teruk, senggugut yang teruk boleh juga menyebabkan haid tak teratur dan masalah ini perlu diperhatikan kerana ditakuti ianya berlaku jangkitan seperti endometrisosis atau cyct ovari.

  • Endometriosis

Ianya berlaku apabila tisu yang biasanya tumbuh didalam rahim tetapi ianya berkembang di luar rahim. Endometriosis menyebabkan kesakitan sebelum dan semasa awal haid. Ianya juga boleh menyababkan kemandulan. Rawatan ubat tahan sakit, pil hormon ataupun pembedahan biasanya dilakukan. Bagi pasangan yang menginginkan cahaya mata biasanya kaedah persenyawaan in vitro (IVF) dilakukan untuk membantu meningkatkan tahap kesuburan wanita yang menderita endometriosis ini.

  • Stress

Alami tekanan atau keletihan akan menyebabkan hormon tak stabil dan boleh menyebabkan haid tak teratur.

  • Kaedah Merancang Kehamilan

Pil perancang atau pun suntikan mencegah kehamilan juga boleh menjadi sebab anda alami haid yang tak teratur. Ianya kadang berlangsung lama dan tergantung pada badan seseorang wanita itu untuk menyusuaikan dengan kaedah yang dijalankan. Sesetengah wanita tidak alami masalah sama sekali dengan penggunaan pil perancang atau kaedah lain.Tetapi ada juga wanita lain yang memang terganggu haidnya kerana menjalankan kaedah perancang ini. Anda harus berbincang dengan doktor kaedah yang mana yang sesuai untuk anda jalankan.

Gangguan haid yang tak teratur banyak penyebabnya, selain kelainan juga keseimbangan hormon atau juga fungsi rahim yang tak diketahui. Wanita yang alami masalah haid yang tak teratur tidak selalunya mengalami kanser rahim, Selain itu wanita yang belum memasuki usia menopause akan tetapi mengalami pendarahan diluar masa haid dan mengalami haid yang berlebihan harus juga bewaspada. Salah satu cara untuk mencegahan awal iaitu dengan pemeriksaan diri ke klinik atau pun hospital.

Amalan dan gaya hidup yang sihat dan selalu mengamalkan pemakanan yang sihat akan dapat menyumbang kepada kesihatan tubuh badan. Jika anda alami masalah haid yang tak teratur, pelu bagi anda melakukan pemeriksaan sewajarnya dan juga biasakan diri untuk sentiasa berolah raga dan melakukan senaman minimal 15 minit setiap  hari. Pengambilan makanan tambahan juga tak kalah baiknya untuk membantu anda menstabilkan hormon dan meningkatkan stamina anda sepanjang hari.

vivix untuk haid tak teratur
Testimoni Vivix untuk haid tak teratur

 

testimoni haid tak teratur
testimoni haid tak teratur

Anda boleh mengamalkan makanan tambahan organik seperti Vivix yang sangat membantu anda. Selain kandungan yang istimewa, Vivix juga membantu merawat dari peringkat sel. Vivix mempertahankan sel yang mudah rosak dan berpenyakit. Vivix juga meningkatkan prestasi sel. Dapatkan Vivix untuk anda hari ini.

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

 

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

7 Comments to “6 Sebab Wanita Mengalami Haid Tak Teratur Yang Anda Harus Ketahui”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam