Istimewa Vivix

7 Faktor Risiko Terjadinya Alzheimer Yang Perlu Anda Ketahui

Anda sudah tentu sering sekali mendengar perkataan Alzheimer. Apakah  alzheimer itu? Alzheimer ialah sejenis sindrom dengan apoptosis sel-sel otak pada saat yang hampir bersamaan, sehingga otak nampak mengerut dan mengecil. Alzheimer juga selalu disebut penyakit nyanyuk, yang biasa di derita oleh orang tua. Kadang-kadang lupa, bahkan kadang nama sendiri pun lupa. Sudah makan tetapi perasan belum makan. Macam ingatan tak berapa ingat. Orang selalu sebut Alzheimer ni penyakit lupa.

Seiring bertambahnya usia, risiko untuk mendapatkan penyakit ini sangat besar. Diawali dengan usia 65 tahun, seseorang akan ada risiko kecil mengidap penyakit ini dan akan meningkat dua kali ganda setiap lima tahun.

penyakit alzheimer

Alzheimer adalah jenis demensia yang ditandai dengan gangguan seperti;

 • Memori yang mempengaruhi keterampilan pekerjaan seperti lupa meletakkan kunci rumah, lupa meletakkan garam dalam masakan, lupa nombor telepon.
 • Kesulitan untuk melakukan tugas harian seperti mengurus diri sendiri seperti biasanya.
 • Kesulitan berbicara dan berbahasa
 • Kesulitan mengambil keputusan
 • Perubahan yang tak biasa seperti menjerit, terpekik
 • Salah meletakkan barang
 • Perubahan mood dan tingkah laku kadang agak berani, agresif dan kadang sangat kebosanan
 • Keliru dengan keadaan persekitaran, tidak tahu jalan ke kedai ataupun tak mengenali orang sekitar atau keluarga.

Meskipun tidak diketahui pasti penyebab Alzheimer, tetapi para ahli percaya bahawa penyakit alzheirmer pada umumnya terjadi akibat meningkatnya produksi protein dan khususnya penumpukan protein beta-amyloid dalam otak yang menyebabkan kematian sel saraf.

 

alzheimer

Faktor risiko yang menyebabkan Alzheimer

 • Pengidap hipertensi yang mencapai usia 40 tahun ke atas
 • Pengidap kencing manis
 • Kurang bersenam
 • Tingkat kolesterol yang tinggi
 • Faktor keturunan -adanya keluarga yang mengidap penyakit ini pada usia 50-an
 • Cedera parah di kepala
 • Gaya hidup yang tak seimbang

Meskipun begitu, penyakit yang biasanya dialami oleh wanita berbanding lelaki ini juga boleh dialami oleh sesiapa sahaja yang berusia 40 hingga 65 tahun. Diperkirakan sebanyak 5 persen penderita alzheimer terjadi pada kisaran usia tersebut. Tiada ujian khusus untuk mendeteksi penyakit ini. Segera berhubung dengan doktor anda untuk mengetahui lebih lanjut tentang perkembangam kesihatan anda. Jika penyakit alzheimer di diagnose lebih awal, makan anda akan memiliki banyak masa untuk melakukan peesiapan serta perencanaan untuk masa depan. Yang lebih baik lagi anda akan dapat cara untuk mengatasi masalah ini.

vivix bantu pesakit alzheimer

Pencegahan

Sentiasa mengambil makanan tambahan, bersenam dan membuat rutin senaman ini setiap hari, sibukan diri anda dengan kegiatan yang banyak merangsang minda dan merangsang otak. Makan makanan yang sihat dan seimbang. Jauhi meminum minuman beralkohol dan merokok. Sentiasa berpikiran positif dan ceria. Jangan jadikan diri anda tertekan dan bercelaru. Biasakan memeriksakan diri ke doktor. Eratkan lagi hubungan anda dengan ahli keluarga agar hubungan anda mesra dan tiada perasaan diri terpencil dan merasa sendiri.

Anda juga boleh mengamalkan pengambilan makanan tambahan seperti pengambilan Vivix yang kaya dengan kandungan Resveratrol yang baik untuk kesihatan. Resveratrol melindungi saraf daripada rosak yang boleh membawa kepada pembentukan plak yang boleh menyebabkan Alzheimer atau nyayuk. Dalam Vivix terdapat kandungan anggur muscadine yang mengandungi antioksidan yang tinggi dan phytokimia yang membantu untuk melindungi sel daripada kerosakan akibat serangan radikal bebas. Menurut Havard School of Public Health, memakan makanan yang kaya antioksidan terbukti dapat menurunkan risiko penyakit jantung, kanser, Alzheimer dan penyakit kronik lainnya.

Anggur Muscadine cegah kanser
Anggur Muscadine cegah kanser

Anggur Muscadine adalah sumber terbaik ellagic acid. Ellagic acid mampu untuk menyekat penghasilan sel kanser (menurut American Institute of Kanser Research). Anggur Muscadine juga mengandungi 2 kali ganda lebih vitamin C. Hidangan 35 biji anggur muscadine memberikan 14 miligram antioksidan atau 23% nilai harian yang dicadangkan untuk diet 2000- kalori.

MANFAAT-VIVIX

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

5 Comments to “7 Faktor Risiko Terjadinya Alzheimer Yang Perlu Anda Ketahui”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam