Istimewa Vivix

Faktor Penyumbang Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui

Sakit belakang kadang membuat kita tak selesa dan kadang sakitnya berlarutan. Jika kita alami sakit belakang, bermakna ada bahagian saraf kita yang terganggu dan tak berjalan seperti biasanya. Biasanya sesiapa yang mengangkat barang berat dan terlalu duduk lama akan alami masalah sakit belakang ini.

sakit belakang
sakit belakang

Faktor Penyumbang

  • Masalah pergerakan ataupun melakukan suatu pergerakan yang  melibatkan tulang belakang seperti membongkok, mencangkung dan mengangkat barang berat yang mengakibatkan kesakitan. Jika kesakitan ini terjadi, cakera (disc) yang menyambung tulang belakang akan hilang keberkesanannya dan hilang fleksibel.
  • Kecederaan tulang belakang seperti terseliuh atau patah tulang yang menyebabkan sakit belakang, sama ada bersifat sementara atau kekal.
  • Penyakit – banyak masalah medikal yang boleh menyumbang kepada masalah sakit belakang ini.
  • Tekanan- tekanan boleh juga menyebabkan sakitnya tulang belakang. Bukan dari segi sakit fizikal sahaja yang boleh memicu terjadinya sakit belakang ini. Tekanan diri boleh menyebabkan otot menjadi tegang dan menyakitkan. Jika anda tak menanganinya segera ianya akan berlarutan dan semakin sakit.
  • Kurang tidur-kurang tidur pun boleh memicu terjadinya sakit belakang.

Diantara Penyakit yang menyebabkan masalah sakitnya tulang belakang ini ;

  1. Scoliosis – ini menyebabkan lengkungan kepada tulang belakang, biasanya mengakibatkan rasa sakit sehinggalah seseorang yang megalaminya tua.
  2. Spondylolisthesis –  ini merangkumi pelbagai jenis arthritis, termasuklah osteoarthritis, rheumatoid arthritis dan ankylosing spondylitis.
  3. Spinal stenosis – ini berlaku kerana tulang belakang yang membengkok dan memberikan tekanan kepada tulang belakang dan urat.
  4. Endometriosis – satu keadaan  di mana pembentukan tisu uterine yang berlaku di luar uterus
  5. Fibromyalgia – keletihan, kelemahan dan kesakitan pada otot badan.

 sebab sakit belakang

Rawatan dan Kaedah Mengesan Sakit Belakang

Terdapat beberapa cara atau kaedah untuk menentukan sakit belakang. Masalah sakit belakang boleh dikesan melalui sejarah perubatan dan pemeriksaan fizikal, ujian darah dan ujian imbasan. Ujian imbasan seperti sinar X, diskografi dan tomografi komputer (CT) adalah kaedah cepat untuk mengetahui jika pesakit mengalami masalah cakera, stenosis ataupun kerosakan pada mana-mana tulang belakang.

Bersenam dan berehat juga adalah cara yang berkesan untuk mempercepatkan penyembuhan sakit belakang. Antara senaman yang boleh dilakukan seperti senaman regangan, berenang, berjalan atau menjalani terapi pergerakan bagi memperbaiki postur dan otot. Pembedahan adalah jalan terakhir apabila semua jalan sudah dilakukan.

ct scan

Apakah masalah tulang belakang boleh dielakkan?

Sakit belakang yang diakibatkan bukan kerana trauma, kemalangan atau postur badan kurang baik boleh sahaja dielakkan. Bersenam dan amalkan gaya hidup sihat serta pelajari posisi atau postur badan yang betul ketika melakukan kerja, terutama ketika mengangkat barang. Berhati-hati apabila anda melakukan pekerjaan yang berasaskan otot agar otot tidak cedera.  Elakkan duduk lama dan buat senaman regangan atau berjalan seketika setiap 30 minit. Berhenti merokok dan tidur di atas tilam yang boleh menyokong tulang belakang dengan baik.

Anda boleh juga mengamalkan makanan tambahan seperti Vivix yang baik untuk kesihatan sendi dan juga tulang. Vivix kaya dengan kandungan organik dan terdapat Resveratrol yang baik untuk memberikan anda tenaga. Vivix mengandungi campuran utama botani polyganum cuspidatum, anggur muscadine, purple carot dan elderberry  yang sangat tinggi antioksidannya. Dapatkan Vivix untuk kesihatan anda dan atasi sakit belakang yang anda alami.

 

Diantara Testimoni Pesakit yang mengambil Vivix sebagai rawatan

Testimoni Pesakit slip dics
Testimoni Pesakit slip dics

 

Testimoni pesakit lutut dan sendi
Testimoni pesakit lutut dan sendi

 

Testimoni pesakit scoliosis
Testimoni pesakit scoliosis

 

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “Faktor Penyumbang Sakit Belakang Yang Perlu Anda Ketahui”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam