sistem imun badan

5 Tanda Dan Gejala Asthma Yang Perlu Anda Ketahui

Asthma adalah penyakit kronik pada sistem pernafasan, ianya berupa peradangan dan penyempitan saluran pernafasan sehingga menyebabkan pesakitnya susah untuk bernafas, dada sesak, batuk dan nafas berbunyi. Penyakit asthma ini dikalangan masyarakat kita sering dipanggil lelah. Serangan lelah ini muncul disebabkan adanya rangsangan tertentu. Batuk yang berterusan tanpa demam, terutamanya pada waktu malam dan awal pagi adalah tanda kuat asthma. Pada saat lelah menyerang, saluran pernafasan ke paru-paru akan mengalami peradangan (inflamasi) dan membengkak. Hal ini terjadi kerana penyempitan saluran pernafasan yang mengakibatkan kurangnya asupan udara yang masuk dan pesakit akan sukar untuk bernafas secara normal.

serangan asthma

Penyebab Asthma

Sehingga sekarang belum diketahui pasti apa penyebab terjadinya penyakit asthma ini. Namun demikian, Asthma berkait rapat dengan faktor keturunan dan alam sekitar. Antara punca yang menyebabkan serangan asthma termasuk alergen seperti habuk, bulu haiwan, cuaca sejuk, infeksi saluran pernafasan. Punca lainnya iaitu asap rokok kimia disamping penggunaan ubat-ubatan dan juga kegiatan fizikal.

Tanda dan Gejala Asthma

Peradangan dan penyempitan pernafasan dapat menyebabkan terjadinya gejala seperti berikut:

  • Nafas berbunyi (wheezing/mengi/bengek) terutama saat benafas (exhalation). Tidak semua pesakit asthma memiliki pernafasan yang berbunyi, dan tidak semua ornag yang nafasnya berbunyi  adalah pesakit asthma.
  • Dada terasa sesak akibat penyempitam saluran bronki (bronchiale)
  • Batuk berterusan di waktu malam atapun pada cuaca sejuk
  • Sakit atau sesak dada  juga susah untuk bernafas.
  • Serangan asthma yang teruk akan mengakibatkan pesakit susah untuk bertutur kerana kesulitan dalam mengatur pernafasan.

Pada kanak-kanak, gejala awal berupa rasa gatal dirongga dada atau leher. Pada saat serangan asthma, rasa gementar atau risau yang berlebihan akan memburukkan lagi keadaan pesakit, biasanya dalam keadaan gementar pesakit akan mengeluarkan banyak peluh.

pesakit asthma

Rawatan Asthma

Jika asthma tidak dirawat, ianya akan menjadi masalah yang serius. Ramai pesakit asthma yang alami masalah serius dengan penyakit mereka kerana mereka kekurangan ilmu untuk mengatasi masalah ini. Cara terbaik untuk mengatasi asthma ini adalah dengan mengenali dan menghindari punca terjadinya asthma. Pada saat terjadinya serangan asthma, pesakit boleh melakukan beberapa pilihan untuk mengatasinya iaitu dengan ubat-ubatan, inhaler mahupun nebulizer. Inhaler dan nebulizer bertindak pantas untuk memberikan kelegaan pada pesakit yang diserang asthma. Jika tidak diberikan, ia boleh meragut nyawa. Kesan ubat inhaler dan  nebulizer hanya bertindak kedalam paru-paru sahaja, kesan dan sampingan ubat itu ada hadnya. Oleh itu pemberian ubat dalam bentuk inhaler atau nebulizer kepada pesakit asthma adalah selamat dan tak menyebabkan ketergantungan. Ubat yang diberikan untuk mengawal kekerapan dan memberikan kelegaan ketika pesakit diserang asthma.

Inhaler
Inhaler

Asthma yang berlaku pada kanak-kanak akan rasa lega bila kanak-kanak tersebut mencecah umur 6 tahun atau mula memasuki alam persekolahan. Hanya sebahagian sahaja yang mengalami penyakit ini sehingga dewasa. Jika serangan asthma berlaku, pesakit asthma terutama kanak kanak akan mengalami masalah pembesaran fizikal dan mental mereka. Oleh itu perawatan dan pencegahan asthma ini sangat perlu di titik berat kan oleh ibu bapa.

Ibu bapa disarankan memberikan  makanan tambahan ataupun multivitamin untuk kanak-kanak. Pengambilan Omega Guard, vitamin C dan juga Meal Shakes sangat membantu untuk kanak-kanak sentiasa sihat dan terhindar dari serangan asthma. Set ini bertindak sebagai anti radang/ anti imflamasi, mencair kahak dan meredakan batuk serta mempertingkatkan sistem imun badan melawan jangkitan. Juga baik untuk perkembangan tumbuhbesaran mereka agar tumbuh dengan sihat dan cerdas.

set asthma kanak-kanak
set asthma kanak-kanak

Untuk anda orang dewasa yang mengalami asthma disamping menjalani rawatan asthma yang sedia ada, ada baiknya juga anda amalkan Vivix dan Omega Guard, ostematrix, garlic, vita c plus, Nutriferon untuk bantu mengatasi radang, melawan jangkitan, memperkuatkan sistem imun badan, melegakan pernafasan, dan juga kekalkan kesihatan. Pengambilan secara konsisten akan membantu anda untuk sihat dan terhindar dari serangan asthma.

Vivix merupakan antioksidan yang tinggi dan bertindak sebagai anti radang dan melawan serangan radikal bebas. Vivix mengandungi ramuan yang istimewa dan dapat mengukuhkan sistem pertahanan badan melawan sebarang jangkitan. Kandungan Vivix yang bertindak sebagai anti radang sangat baik untuk pesakit asthma kronik. Tiada bahan kimia dan selamat diamalkan oleh anda.

vivix terdapat anggur muscadine

set asthma dewasa
set asthma dewasa

 

Anda boleh mendapatkan Set Asthma Kanak-Kanak disini

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Anda boleh mendapatkan Set Asthma Premium disini

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam