kecantikan kulit

Penyebab Penyakit Panau Dan Cara Mengatasinya

Panau memang bukan asing lagi bagi kita, kebanyakan penyakit panau menyerang masyarakat asia yang beriklim tropik dan panas. Mesti ramai yang nak tahu apa sebenarnya penyakitpanau ini dan bolehkah penyakit ini disembuhkan? Panau memanglah bukanlah penyakit yang mematikan tetapi ianya boleh menjejaskan image seseorang kerana malu yang teramat dengan adanya penyakit ini. Penyakit ini menyerang sesiapa sahaja dan tak kira tua ataupun muda. Wanita, lelaki, remaja mahupun kanak-kanak boleh mendapatkan penyakit ini.

cara atasi panau

Penyebab

Panau atau Pitriyasis versicolor disebabkan oleh kulat yang bernama Pityrosporum ovale dipermukaan kulit. Panau adalah penyakit yang tak berbahaya, namun jika ianya dibiarkan akan sangat mengganggu. Terutama sekali bagi anda yang utamakan penampilan, panau akan menjadi musuh utama bagi anda. Panau berupa bercak putih sampai kecoklatan bahkan berwarna merah pada kulit. Biasanya bahagian badan yang boleh dijangkiti panau seperti bahagian belakang dada, belakang badan, leher, wajah, dan juga lengan. Penyakit ini tercetus kerana kurangnya menjaga kebersihan tubuh badan ditambah lagi dengan lebihan keringat sehingga boleh memicu berkembang biaknya kulat di kawasan berkenaan. Nampak sangat ringan dan tak penting tapi ianya penyakit yang memerlukan masa lama untuk pulih semula.

Sudah semestinya kerana penyakit ini anda akan merasa hilang keyakinan diri dan merasa malu berdepan dengan orang ramai. Mahu tak mahu anda harus mengatasi penyakit panau ini daripada merebak lebih banyak. Panau boleh merebak ke bahagian lain jika anda tak merawatnya. Faktor kebersihan dan sistem imun badan amat memainkan peranan penting dalam hal ini. Penyakit panau ini kadang tidak kita sedari sudah pun berada di tubuh badan kita. Gejala yang sering timbul seperti rasa gatal ketika melakukan aktifiti yang mengeluarkan peluh sehingga bahagian kulit yang terkena panau akan menjadi putih. Dan bahagian yang terlibat biasanya bersisik halus.

Anda boleh melakukan langkah pencegahan untuk membendung penyakit panau ini, diantaranya iaitu;

  • Menjaga kebersihan pakaian
  • Mandi secara teratur minimal 3 kali sehari
  • Memakai pakaian yang menyerap peluh
  • Makan makanan yang berzat dan seimbang
  • Guna tuala yang bersih
  • Tidak berganti-ganti pakaian dan tuala dengan orang lain
  • Mengambil makanan tambahan seperti Vitamin

Rawatan

Cara yang biasa sekali dilakukan untuk mengatasi panau ialah dengan ubatan tradisional seperti melemur area terkena panau dengan lengkuas, halia yang ditumbuk ke  kawasan terlibat mahupun menggunakan bawang putih dan lain-lain sebagainya. Banyak juga ubatan tradisional lain yang biasa diguakan untuk mengubati panau ini. Tetapi yang paling penting untuk anda lakukan adalah menjaga kebersihan diri dan area sekitar agar sentiasa bersih. Anda juga boleh mengkonsumsi makanan tambahan untuk rawatan panau dari dalam sepertiamalkan pengambilan Alfalfa Complex, Garlic complex, Vita C Plus dan Nutriferon. Semua vitamin ini baik untuk bantu anda merawat panau dari dalam agar cepat hilang. Ketahanan dan sistem imun badan pun amat dititik beratkan untuk memastikan panau hilang dari tubuh badan penderitanya.

 

Anda boleh mendapatkan Set Panau Lengkap disini

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak Beli Set Panau

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam