Istimewa Vivix

Siapakah Yang Boleh Mendapatkan Penyakit Tibi?

Tibi merupakan sejenis penyakit berjangkit yang boleh membawa maut jika tidak dirawat. Ianya disebabkan oleh kuman mycobacterium bacillus yang ditemui oleh Dr. Robert Koch pada tanggal 24 mac 1882 di Jerman, berwarna merah, halus dan hanya boleh dilihat menggunakan miskroskop. Kuman tibi ini biasanya menyerang paru-paru dan juga boleh merusakkan bahagian lain tubuh badan manusia seperti buah pinggang, kulit, mata, kelenjar leher, tulang, otak dan lainnya.

tuberkulosis
tuberkolosis

Tibi ini akan merebak jika pesakit aktif batuk, bersin atau bercakap. Mereka akan mengeluarkan beribu-ribu kuman tibi daripada paru-paru atau kerongkong yang bertebaran di dalam udara dalam bentuk titsan halus. Sesiapa sahaja yang kebetulan menyudut udara yang mengandungi kuman tibi akan menghadapi risiko dijangkiti. Mereka selalu nya ialah orang terdekat seperti keluarga ataupun rakan sekerja yang selalu berhubungan rapat.

Tanda dan gejala tibi

 • Batuk berkahak melebihi dua minggu atau lebih
 • Kahak berdarah
 • Demam berpeluh pada waktu petang atau malam
 • Mengalami sakit dada khususnya apabila batuk atau menghela nafas
 • Hilang selera makan
 • Berat badan menyusut
 • Mudah letih dan lemah badan

Disarankan kepada anda yang memiliki bayi agar diberikan suntikan BCG dan dapatkan suntikan dos kedua sekiranya tiada bekas parut. Sesiapa sahaja ahli kelurga yang bersama pesakit dalam tempoh yang lama harus lah memeriksakan diri ke doktor untuk pemeriksaan.

penyakit tibi
penyakit tibi

Siapakah yang berisiko mendapatkan penyakit tibi?

 • Sesiapa sahaja yang tinggal di kampung atau dibandar
 • Pembawa HIV
 • Mereka yang mengidap penyakit kronik seperti darah tinggi, diabetes, buah pinggang dan mereka yang berimun rendah
 • Pesakit yang mengambil ubat steroid dalam jangka masa panjang
 • Warga emas
 • Mereka yang mendampingi pesakit tibi
 • Mereka yang kekurangan zat dan vitamin
 • Penangih dadah yang dijangkiti HIV

Rawatan

Rawatan biasanya mengambil masa sekurang kurangnya dalam masa 6 bulan. Disarankan pesakit menjalani kehidupan dengan sihat dan seimbang. Keperluan rehat amatlah dititik beratkan. Mempertingkatkan sistem imun badan dengan mengambil makanan yang sihat dan seimbang serta mengambil makanan tambahan seperti vitamin. Elakkan dari merokok dan meminum minuman keras. Banyakkan bersenam dan elakkan tekanan. Elakkan daripada tinggal di rumah yang tiada cahaya matahari masuk dan sesak.

Pesakit tibi hendaklah berusaha untuk meningkatkan sistem imun badan yang lebih kuat untuk melawan dan memusnahkan kuman yang masuk kedalam tubuh. Pengambilan makanan tambahan diperlukan untuk melawan jangkitan dan menguatkan lagi sistem pertahanan badan.

Diantara makanan tambahan yang boleh anda amalkan diantaranya, Nutriferon,Vita C Plus,Vivix, Vitalea, B Complex dan Garlic. Vitamin ini akan membantu pesakit tibi untuk mempertingkatkan lagi sistem imun badan dan juga melawan jangkitan dan serangan radikal bebas.

 • Vivix membantu mempertingkatkan lagi ketahanan tubuh dan kaya dengan antioksidan yang tinggi untuk melawan serangan radikal bebas.
 • Nutriferon membantu untuk kuatkan sistem imun badan dan merupakan satu-satunya interferon semulajadi di dunia yang tidak boleh didapatkan dimana-mana yang mampu merangsang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengarahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh membunuh: T-cells, B-cells dan makrofag.
 • Vita C Plus membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit.
 • Vitalea membantu penambahan tenaga segera, pelengkap nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, dan melindungi organ.
 • B Complex  membantu mengatasi tekanan, menukar makanan kepada tenaga, meredakan kesakitan.
 • Garlic ialah antibodi semulajadi yang selamat untukkegunaan jangka masa panjang untuk mempertingkatkan sistem imun badan, menghalang penyakit berjangkit. Serta membantu menurunkan tekanan darah tinggi.
set Tibi Lengkap
set Tibi Lengkap

Untuk pencegahan dan juga rawatan penyakit tibi, anda boleh mencuba untuk mengamalkan set vitamin tersebut. Semua vitamin tersebut tiada bahan kimia dan sangat selamat bagi anda amalkan. Pengambilan yang teratur akan memberi kesan yang baik untuk tubuh badan anda. Jangan lewatkan untuk mendapatkannnya. Lebih baik anda mengatasipenyakit tibi ini segera sebelum ianya bertambah teruk.

Testimoni Pesakit Tibi
Testimoni pesakit tibi mengambil Vivix
Testimoni pesakit tibi mengambil Vivix

 

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Anda boleh mendapatkan Set Tibi Lengkap disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam