Kesihatan Kanak-kanak

9 Cara Menghadapi Anak Yang Hiperaktif

Selalu kita lihat ada kanak-kanak yang tak senang duduk, berlari kesana kemari, melompat dan berteriak. Apakah kanak-kanak ini tergolong kepada kanak-kanak yang hiperaktif ? Jom kita ketahui apa itu hiperaktif dikalangan kanak-kanak.

boy-victim-electricity-2177284

Hiperaktif merupakan salah satu perilaku yang mungkin dimiliki anak dengan gangguan Attention Deficit and Hiperactivity Disorder (ADHD). Kanak-kanak hiperaktif biasanya memiliki kencenderungan tidak boleh duduk diam, selalu bergerak dan kesulitan melakukan tugasan dan aktifiti hariannya. Selalunya anak hiperaktif memiliki kesulitan untuk berinteraksi dengan orang lain dan sulit untuk fokus.

Beberapa gejala lain dari masalah hiperaktif pada anak ditandai dengan anak ceroboh dalam melakukan sesuatu, tak boleh duduk diam walaupun sebentar sahaja. Biasanya anak hiperaktif ini susah untuk tidur dan lebih agresif.

attention-deficit-hyperactivity-disorder-adhd-medical-healthcare-background-pic-36695025

Sebab mengapa anak menjadi hiperaktif sampai sekarang belum boleh diketahui secara pasti. Namun biasanya hiperaktif ini terjadi kerana faktor keturunan, setidaknya anak yang alami masalah hiperaktif memiliki setidaknya seorang dari anggota keluarga yang saat kecil juga mengalami masalah yang sama.

Penyebab lainnya juga kerana kesihatan ibu yang menderita masalah penyakit alergi, masalah penyakit asma atau penyakit migrain semasa hamil. Ibu yang sedang hamil yang mengalami tekanan dan alergi dan mengalami masalah komplikasi pada proses kelahiran juga boleh menjadi penyebab terjadinya anak hiperaktif.

boy-listening-to-music-little-headphones-isolated-over-white-background-33105908

Menjaga dan mendidik anak hiperaktif menjadi tantangan dan cabaran tersendiri bagi ibu bapa dan guru si sekolah. Tenaga yang tidak pernah habis dan selalu bergerak kesana kemari menjadikan ibu bapa dan guru kadang keletihan dengan tindak tanduk anak hiperaktif ini. Kadang ibu bapa dan guru juga akan menjadi hilang kesabaran menjaga anak-anak hiperaktif ini. Banyak kesabaran yang perlukan orang tua dan guru agar anak-anak hiperaktif ini sentiasa mendapatkan jagaan.

Diantara cara-cara untuk mengatasi kanak-kanak hiperkatif ini diantaranya iaitu :

  • Periksakan anak anda ke doktor untuk mengetahui lebih lanjut apakah anak anda mengalami hiperaktif atau tidak. Rawatan awal akan dapat memudahkan ibu bapa memantau pergerakan anak di masa hadapan.
  • Adakan rutinitas harian anak yang perlu dikerjakannya setiap hari. Biasanya anak hiperaktif ini susah untuk melakukan kegiatan secara konsisten dan teratur. Rutinitas harian akan membantu anak untuk tetap tenang dan mengatasi rasa tegang. Dan anak akan tahu cara untuk melakukan sesuatu tugasan dan boleh melaksanakannya dengan baik.
  • Terapkan konsep untuk bertanggung jawab atas semua perbuatannya. Anak akan terbiasa untuk melihat sisi baik dan buruk setiap apa yang ia lakukan. Dan belajar untuk buat apa yang terbaik. Bantu anak untuk belajar mengetahui sebab dan akibat agar anak tahub bagaimana perilakunya dapat memperngaruhi lingkungan sekitarnya.
  • Kanak-kanak hiperaktif selalu kesulitan dalam menyelesaikan masalahnya. Berikan pujian dan juga dorongan setiap kali ia menyelesaikan tugasan dengan baik.
  • Dorong anak untuk dapat mengontrol diri dari bersikap agresif. Bantu mereka untuk dapat berkonsentrasi dan tenang. Lakukan ini dengan bertahap dan jangan paksa anak untuk dapat lakukannya segera. Bernafas dalam-dalam dapat meningkatkan aliran oksigen ke otak berjalan lancar dan dapat menenangkan anak.
  • Hindari membentak atau kasar kepada anak jika mereka melakukan kesalahan. Tenang dan bersabar. Ajar anaka untuk bercerita tentang masalah dan kesukaran yang mereka hadapi.
  • Biasakan membawa kanak-kanak ke taman, keluar rumah dan melakukan aktifiti di luat rumah agar dapat merangsang mindanya menjadi insan yang bebas dan berpikiran terbuka. Serta menggalakkan anak untuk suka bersenam yang bagus untuk kesihatan.
  • Jaga pengambilan minuman yang mengandungi  kafein yang dapat memicu pelepasan hormon kortisol dan adrenalin. Pilihlah makanan yang kaya vitamin dan mineral  dan juga tinggi kalsium dan magnesium seperti sayuran dan kacang-kacangan yang membantu anak tetap tenang.
  • Ajari anak untuk suka membaca. Sediakan buku-buku yang sesuai untuk anak dan membaca bersama-sama agar hubungan anda bertambah erat.

Anda boleh berusaha untuk mengawal anak-anak yang hiperaktif ini juga dengan mengajarkan mereka membaca alquran dan juga mendidik mereka dengan ilmu agama yang tentunya akan menjadikan anak tenang dan lebih dihargai. Selain itu ibu bapa dan guru disarankan untuk tidak melabelkan anak hiperaktif ini sebagai anak yang susah di kontrol dan super aktif. Jaga perasaan anak anda dan juga sayangi mereka sama seperti adik beradik lainnya.

Untuk membantu merawat dan atasi anak -anak hiperkatif ini, anda pun boleh memberikan Vitamin seperti Meal shakes, Chewable vita c Plus dan juga omega guard untuk membantu anda untuk tenang dan lebih fokus dalam setial apapun aktifiti.

Set Kanak kanak hebat

Anda boleh membuat pembelian Set Kanak-kanak hiperaktif ini disini. Caranya mudah sahaja, hanya perlu KLIK DISINI sahaja.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Set Kanak Kanak Hiperaktif

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam