sistem imun badan

9 Sebab Gusi Berdarah Yang Perlu Anda Ketahui

Pernahkah anda alami masalah gusi berdarah? Tentunya anda pernah alaminya. Gusi berdarah selalu nampak apabila kita menggosok gigi. Anda harus peka dan mengetahui apa sebenarnya punca anda alami masalah gusi berdarah ini. Agar pencegahan mahupun pengobatan boleh dilakukan secepat mungkin. Gusi berdarah jangan dianggap remeh kerana ianya boleh menyebabkan penyakit yang serius dan memudaratkan kesihatan anda.

closeup-young-woman-brushing-teeth-bathroom-40011599

Kita memiliki banyak sekali pembuluh darah yang kecil-kecil dan rapat sehingga gusi berwarna kemerahan dan hal ini juga yang memungkinkan gusi mudah berdarah ketika terjadi trauma, peradangan atau gangguan lainnya.

Diantara penyebab gusi berdarah iaitu:

 • Adanya bakteria yang terdapat pada gigi yang berlubang yang akan menghasilkan racun yang lama kelamaan akan menyebar keseluruh pembuluh darah dan saraf pada gigi. Dan hal ini akan menyebabkan peradangan.
 • Adanya trauma pada gigi, pemakaian kawat gigi (ortodonsia), perawatan gusi yang terlalu dalam. Hal ini menyebabkan pelebaran pembuluh darah pada gigi.
 • Radang gusi (gibgivitis) yang tak diubati dengan baik akan berpotensi menyebabkan gusi berdarah
 • Penggunaan tusuk gigi.
 • Adanya penyakit seperti leukimia, penyakit hati
 • Kekurangan vitamin C. Kekurangan mengambil buah-buahan dan sayuran  yang kaya dnegan vitamin c juga berisiko mengalami gusi berdarah
 • Kekurangan vitamin K, vitamin ini penting dalam proses pembekuan darah. Oleh kerana itu, jika kekurangan vitamin K tubuh akan memiliki kecenderungan mudah berdarah termasuk gusi.
 • Perubahan hormon pada wanita. Perubahan hormon pada masa-masa tertentu pada wanita seringkali menyebabkan terjadinya gusi berdarah. Contohnya pada saat meningkat remaja, saat menepouse, dan juga pada masa kehamilan membuat gusi lebih sensitif dan mudah berdarah.
 • Ubat-ubatan. Penggunaan ubat-ubatan juga boleh berisiko menjadikan gusi berdarah. Seperti contoh penggunaan warfarin, aspurin dan heparin jika digunakan secara berlebihan akan menyebabkan gusi berdarah.

blood-toothbrush-background-sink-toothpaste-72820985

Untuk mencegah gusi berdarah, anda boleh melakukan hal-hal berikut ini agar kejadian gusi berdarah tak berulang. Diantara yang boleh anda lakukan iaitu :

 • Berus gigi setiap hari. Dengan memberus gigi setiap hari minimal 2 kali sehari akan memberikan dampak positif untuk kesihatan gusi dan gigi anda.
 • Gunakan floss atau benang untuk mengeluarkan sisa makanan daripada terselit di gigi anda. Jangan gunakan tusuk gigi kerana ianya akan merusak truktur gusi anda dan menyebabkan gusi berdarah.
 • Minum air masak yang kerap dan mencukupi. Dengan meminum air masak yang mencukupi, ianya boleh membantu anda untuk menghilangkan bakteria yang ada didalam mulut anda dan memberikan pertahanan terhadap gusi berdarah. Dengan selalu meminum air masak, gusi anda akan terjaga kebersihannya.
 • Gunakan ubat kumur untuk membunuh kuman serta bakteria yang ada pada gigi serta gusi anda. Perlu juga anda ketahui bahawa gusi berdarah juga disebabkan kerana menumpuknya kuman dan bakteria pada gigi dan gusi anda.
 • Elakkan makanan yang bergula dan manis. Makanan dan minuman yang mengandungi gula banyak memberi dampak yang buruk bagi gigi dan gusi. Kerana  makanan yang banyak gula akan memicu kebusukan pada gigi. Gigi dan gusi yang berdarah akan memicu banyak bakteria saat gigi membusuk.
 • Gunalah berus gigi yang sesuai dan baik untuk gigi dan gusi anda. Pilihlah berus yang boleh membantu anda membersihkan gigi dengan baik.
 • Periksakan gigi anda ke doktor setiap 6 bulan sekali. Jangan anda malu dan segan untuk menjumpai doktor dan berkonsultasi tentang kesihatan gigi dan gusi anda.

Penting untuk kita atasi masalah gusi berdarah seawal mungkin agar boleh ditangani dengan secepatnya. Membiarkan gusi berdarah secara berterusan akan membawa pengaruh yang buruk untuk kesihatan anda. Cegah dan rawat sebelum terlambat.

Selain menjaga kebersihan gigi dan gusi, anda diharuskan mengambil makanan yang seimbang dan kaya dengan vitamin. Meminum air secukupnya dan juga berehat. Anda boleh mengamalkan Vita C Plus untuk membantu anda mencukupi keperluan vitamin C harian anda. Sangat mudah untuk anda hanya mengkonsumsi vita c plus ini setiap hari.

buah-oren

Begitu pentingnya Vitamin C untuk tubuh badan kita, oleh itu anda boleh mengambil Vitamin C yang anda perlukan dengan mengambilnya dari Vita-C Plus dari Shaklee setiap hari. Semoga kesihatan anda tetap terjaga dan jauh dari jangkitan ataupun gangguan kesihatan.

vita c plus
vita c plus

Berikut ini diantara testimoni pesakit gusi berdarah dan gusi bengkak yang mengamalkan Vita C plus sebagai alternatif pengubatan gusi berdarah.

 

FB_IMG_1469580900386

 

testimoni gusi berdarah vita c

Anda boleh mendapatkan Vita C Plus disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vita C Plus

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam