Istimewa Vivix

Bahaya Stroke Yang Boleh Mengancam Nyawa

Penyakit stroke amat popular pada masa sekarang ini. Ramai pada kalangan kita yang terkena stroke dan berakibat pada kelumpuhan. Tak terkecuali stroke ini pun dialami sekarang oleh bapak saudara saya sendiri. Pakcik saya sekarang terkena serangan stroke yang kedua. Keadaannya sangat memilukan kerana tidak sedar dan hanya berbaring sahaja.

FB_IMG_1469151745699

Masa terkena stroke yang pertama dulu beliau terkena di bahagian kanan otak dan lumpuh setengah badan bahagian kiri. Selepas menjalankan beberapa kali sesi terapi, beliau boleh berjalan dan makan sendiri. Namun tidak lama dari itu beliau alami serangan stroke yang kedua pula dan keadaannya tidak sedar hampir sebulan lebih. Hanya bergantung pada oksigen dan beberapa peralatan lainnya. Seperti alat sedut kahak, tiup untuk minum susu dan lainnya. Padahal baru sahaja kami lihat pakcik tersenyum dan bergembira dengan perkembangannya tempoh hari. Mungkin tekanan dan juga tidak mengambil ubat dengan teratur membuat pakcik terkena serangan stroke yang kedua.

Serangan stroke yang kedua yang dialami pakcik membuat saluran pembuluh darah diotaknya pecah dan keadaan itu tidak boleh untuk membuat pembedahan. Kerana risiko yang sangat besar. Sekarang pakcik hanya boleh terbaring dan tidak boleh memberikan apa-apa respon. Selepas sebulan lebih terbaring di hospital, doktor membenarkan pakcik untuk dirawat dirumah. Tentunya dengan kelengkapan peralatan yang boleh membantunya. Perawatan pakcik harus dititikberatkan dan diutamakan. Sama halnya merawat seorang bayi. Ahli keluarga harus ikhlas dan ridho dengan ketentuan Allah yang terjadi sekarang ini. Mudah-mudahan Allah memberikan kesembuhan kepada pakcik dan kami diberikan ketabahan untuk menjaganya.

Stroke termasuk penyakit kardiovascular yang mempengaruhi peredaran darah ke otak. Apabila terjadi stroke, maka bahagian dari otak tidak mendapatkan aliran darah atau oksigen. Lama kelamaan bahagian itu akan mati dan tak aktif. Ianya boleh mengakibatkan bahagian tubuh yang dikontrol oleh otak tidak akan bekerja dengan sebaiknya dan menjadi tak aktif.

Stroke ini dibahagikan menjadi 2 bahagian.

  • Inshemic storke, yang disebabkan adanya penyumbatan di pembuluh darah sehingga darah tidak dapat mengalir lancar ke otak. Penyumbatan ini terjadi akibat adanya penimbunan lemak di pembuluh darah sehingga pembuluh darah menyempit. Hampir semua pesakit mengalami stroke jenis ini.
  • Hemorrhagic stroke, ianya stroke yang disebabkan pembuluh darah melemah dan kemudian pecah sehingga darah mengumpul di daerah sekitar otak tersebut. Hampir semua pesakit stroke yang alami jenis ini adalah mereka yang mempunyai penyakit darah tinggi.

Ramai yang tak tahu bahawa mereka telah mengalami ministroke, mini stroke ini juga dipanggil Transient Ischemic Attacks (TIA). Tanda-tandanya sama pada saat terjadi ishemic stroke, hanya penyumbatan (blood cot) tidak berlangsung lama dan hilang begitu sahaja. Jika anda merasakan salah satu atau lebih dari gejala dibawah ini, segeralah periksakan diri anda ke doktor untuk mendapatkan rawatan:

  • Merasa lemas dibahagian wajah, kaki, lengan secara mendadak terutama di salah satu bahagian badan sahaja
  • Kesulitan untuk bertutur, mengerti dan bingung secara tiba-tiba
  • Kesulitan melihat dengan satu atau dua mata secara mendadak
  • Kesulitan berjalan dan kehilangan keseimbangan secara mendadak
  • Pening kepala secara mendadak yang tak disangka-sangka.

Pemulihan stroke ini berbeza-beza tingkatannya tergantung stroke yang diderita. Kebanyakan penderita stroke tidak dapat menguruskan dirinya sendiri dan disinilah peranan ahli keluarga dan orang terdekat untuk sama-sama membantu agar pesakit boleh menjalani kehidupan seperti biasanya tanpa ada rasa rendah diri ataupun hidup dalam tekanan. Sokongan keluarga dan orang terdekat sedikit banyaknya juga membantu untuk pesakit pulih dan membangkitkan lagi semangat pesakit.

Oleh itu pentingnya kita untuk mencegah terjadinya stroke ini dan membuat langkah awal untuk membentengi diri dengan mengamalkan budaya hidup yang sihat dan mengambil pemakanan yang seimbang agar terhindar daripada penyakit seperti stroke ini. Penjagaan kesihatan bermula dari pemakanan yang sihat dan juga tabiat baik setiap hari. Jangan tinggalkan bersenam dalama keseharian anda. Jauhi merokok dan jadilah mereka yang suka pada sayur-sayuran dan buah-buahan. Amalkan makanan tambahan yang baik untuk melawan pelabagai seranagan radika bebas. Contohnya sahaja pengambilan Vivix yang kaya dengan antioksidan dan baik untuk kesihatan kita. Mencegaj darha tinggi dan kencing manis juga penyakit kronik lainnya.

Testimoni vivix
Testimoni vivix

Vivix ramuan botani semulajadi yang mengandungi pelbagai khasiat untuk kesihatan. Sangat baik diamalkan sehari-hari. Jika anda ada kenalan atau ahli keluarga yang alami stroke, ada baiknya mengamalkan pengambilan Vivix ini. Ianya bagus untuk merangsang sel-sel yang telah mati untuk pulih semula. Dan juga boleh membantu untuk mencairkan darah yang beku. Meningkatkan antibodi badan dan juga untuk kesihatan menyeluruh.

vivix kaya resveratrol dan polifenol

Kesihatan kita amat lah berharga, oleh itu sebelum apa-apa terjadi baik kita cegah daripada terlambat. Amalan menjaga kesihatan harus lah dititikberatkan.

Vivix bagus untuk rawat dan atasi stroke
Vivix bagus untuk rawat dan atasi stroke

Jadi, siapakah orang tersayang yang kita nak bagi vivix hari ini? mencegah lebih baik dari mengubati. Kadang kita sendiri pun tak tahu yang kita ada masalah kolesterol tinggi terutama bila kita bertubuh kurus dan rasa tiada penyakit. Cegah sebelum terlambat. Amalkan Vivix setiap hari untuk mencegah terjadinya kolesterol dan masalah kesihatan lainnya. Selain Vivix bagus untuk kesihatan kita, ianya juga baik untuk kecantikan juga. Formula Vivix yang unik juga membuat anda tampil lebih muda dari usia. Tak percaya ? cubalah sendiri.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

Belian Promo Vivix Beli 2 botol Hanya RM765.32 Dengan Free Membership

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “Bahaya Stroke Yang Boleh Mengancam Nyawa”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam