sistem imun badan

Penyebab Dan Tanda Terjadinya Resdung

Dianggarkan ramai penduduk di negara ini yang mengalami masalah resdung. Dan ramai diantara pesakit yang mengganggap remeh isu ini, sebenarnya penyakit ini boleh mendatangkan bahaya kepada pesakit. Hampir sertiap hari kita mendengar ada sahaja orang yang terkena resdung ini.

sinusitis-19086960

Resdung merupakan sejenis penyakit dimana terjadinya radang pada rongga sinus yang disebabkan oleh jangkitan kuman. Sinusitis merupakan keradangan pada selaput sinus. Apabila berlaku sinusitis, mukus seperti hingus tidak dapat mengalir keluar dengan baik dari sinus. Kebiasaannya sinusitis disebabkan oleh jangkitan bakteria yang akan berakhir dalam beberapa hari. Kadang ianya mencetuskan terjadinya selesema dan menyebabkan berlakunya kesesakan dalam sinus yang akhirnya membawa kepada jangkitan sinus oleh kuman bakteria.

Penyebab terjadinya sinusitis ini kerana selsema dan demam alergi, asthma dan pencemaran udara yang menyebabkan keradangan. Ianya boleh berlaku kepada sesiapa sahaja tanpa mengira umur dan jantina. Antara kuman yang menyebabkan penyakit ini adalah streptococcus dan staphylococcus.

CYMERA_20160713_071739

Pada keadaaan normal, kedua kuman ini sememangnya sudah sedia ada dalam ronggahidung kita dan ianya tidak menyebabkan apa-apa penyakit. Ianya dapat dikawal dengan sistem pertahanan tubuh kita yang kuat. Jika sistem pertahanan tubuh kita lemah, kuman ini akan senang untuk menyerang dan membiak hingga pada akhirnya akan menjadikan kita terkena resdung.

Gejala resdung

  • Hidung selalu tersumbat
  • Hidung berair
  • Sakit tekak berpanjangan
  • Sakit atau raaa berat muka terutama dikawasan mata
  • Demam dan tak sedap badan berpanjangan
  • Bersin, hidung gatal

Serangan resung yang akut akan kerap berlaku kepada pesakit dan pesakit akan mengalami kegatalan pada bahagian muka dengan teruk, jerawat yang banyak, kerap bersin, banyak hingus, cecair hibgus berwarna hijau dan berbau busuk. Adakalnya bau busuk ini tidak dapat dikesan dan dirasai pesakit tetapi disedari oleh ahli keluarga pesakit dan orang yang disekitarnya.

Sesiapa sahaja yang terdedah dengan habuk, mereka yang mempunyai ketumbuhan dalam hidung, mereka yang mempunyai ketumbuhan dalam hidung sangat berisiko untuk mendapatkan penyakit ini. Resdung yang tak dirawat akan dapat berisiko tinggi mendapatkan komplikasi serius dan membahayakan nyawa pesakit.

Jika anda mendapati tanda-tanda resdung, segera periksakan diri anda ke doktor dan dapatkan rawatan segera. Rawatlah penyakit ini sebelum ianya menjadi lebih teruk. Anda boleh juga mendapatkan set makanan tambahan untuk membantu mencegah dan merawat resdung ini. Diantara makanan tambahan yang boleh anda amalkan adalah vita c plus, alfalfa complex, b complex dan esp. Kesemua jenis vitamin ini boleh membantu anda untuk kuatkan antibodi badan dan juga merawat resdung yang anda tengah hidapi.IMG_20160512_155525

Jika anda tak nak buat pembelian,  anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

4 Comments to “Penyebab Dan Tanda Terjadinya Resdung”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam