kesihatan wanita

8 faktor Penyumbang Terjadinya Kanser Payudara

Kanser payudara sememangnya penyakit yang paling ditakuti oleh wanita. Penyakit ini adalah pembunuh nombor satu kepada wanita selain dari kanser pangkal rahim.  Payudara terbentuk dari lemak, jaringan ikat dan ribuan lobulus (kelenjar kecil penghasil susu). Saat seorang wanita melahirkan, air susu ibu akan dikirim ke puting melalui saluran kecil saat menyusui.

kanser payudara

Sel-sel dalam tubuh badan kita biasanya tumbuh dan berkembang biak secara teratur. Sel-sel baru hanya terbentuk saat diperlukan. Tetapi proses dalam tubuh pesakit kanser akan berbeza. Proses akan berjalan secara tidak wajar sehingga pertumbuhan sel-sel menjadi tidak terkendali. Sel-sel yang tak normal itula yang disebut kanser yang mengalami metastasis.

Jika diketahui di peringkat awal, kanser dapat diubati sebelum ianya menyebar ke bahagian lain. Kanser payudara umumnya terjadi kepada mereka yang berumur 50 tahun keatas dan ada juga sebahagian kecil wanita yang mengalaminya pada usia muda.

Diantara faktor yang menunjang terjadinya kanser payudara iaitu:

 • Keturunan

Mereka yang mempunyai latar belakang keluarga yang mempunyai sejarah ibu, makcik atau pun nenek yang alami kanser payudara terdahulu akan lebih tinggi mempunyai risiko terkena kanser payudara.

 • Usia

Mereka yang berusia lanjut diantara 50 tahun keatas akan berisiko alami kanser ini. Oleh itu pemeriksaan diperingkat awal amatlah disarankan.

 • Pernah ada sejarah alami kanser sebelum ini.
 • Tidak pernah beranak atau bersalin selepas umur 30 tahun
 • Memgambil rawatan gantian hormon
 • Pengambilan alkohol secara berlebihan
 • Berat badan berlebihan atau obesiti
 • Mempunyai masalah genetik tertentu yang meningkatkan risiko mendapatkan kanser payudara

kanser (payudara)

Pada kanser payudara ianya tidak seperti kanser rahim yang dapat diketahui etilogi dan perjalanan penyakitnya secara jelas. Penyakit kanser payudara ini belum dapat dijelaskan penyebab secara pastinya. Kanser payudara kebanyakan dialami oleh wanita akan tetapi ada kajian menunjukan bahawa kaum lelaki juga boleh terkena kanser payudara.

Gejala penyakit kanser payudara

Untuk anda yang merasakan adanya timbul benjolan kecil di bahagian payudara ataupun salah satu payudara lebih besar. Secara am nya benjolan itu tidak menyakitkan  tetapi ukuran benjolan itu lama kelamaan akan membesar. Jika ianya membesar anda akan merasakan sakit dan tekanan. Jika ada rasa sakit dan berpanjangan, sebaiknya anda terus memeriksakana diri ke doktor.

Gejala yang biasa timbul diantaranya iaitu:
 • Bahagian outing susu mengamali pengerrutan ke dalam
 • Putih susu mengalami perubahan warna
 • Timbulnya edema atau alami bengkak didaerah puting
 • Terlalu sering keluar cecair berwarna kuning
 • Berubah warna kulit diarea benjolan

mamografi

Untuk mengesan adanya kanser payudara, beberapa ujiam boleh dilakukan seperti mamografi, ultrasonografi, dan biopsi.

 • Mamagrafi biasanya dilakukan untuk menyokong pemeriksaan fizikal kerana proses ini mampu mengesan. Perubahan pada sel dan tisu payudara yang mungkin terlalu kecil untuk dikesan melalui pemeriksaan fizikal yang memggunakan tangan. Mamgrafi adalah x-ray yang menghasilkan image payudara pada filem. Mamgrafi ini boleh dilakukan dihospital kerajaan mahupun di hospital swasta.
 • Ultrasonografi menggunakan gelombang bunyi yang berfrekuensi tinggi untuk menentukan sifat ketumbuhan tersebut sama ada pepejal atau berisi bendalir.
 • Biopsi ialah ujian lanjutan untuk memeriksa tisu-tisu kanser. Doktor akan mengambil sedikit sampel tisu payudara dan diperiksa menggunakan mikroskop.

Untuk mencegah agar kanser payudara ini ada baiknya anda mengamalkan kehidupan yang sihat dan seimbang. Mengkonsumsi makanan yang sihat dan kaya dengan vitamin dan serat. Selalu rutin melakukan senaman dan juga menjauhi menuman keras seperti alkohol dan juga tidak merokok.

Penting juga bagi anda wanita untuk sentiasa mengamalkan makanan tambahan seperti Vivix yang kaya dengan antioksidan tinggi dan juga mengandungi resveratrol yang baik mengatasi kanser. Vivix terbuat dari ramuan botanik yang sangat istimewa. Resveratrol dalam Vivix dapat menghalang sel kanser dari merebak dan menggalakkan proses membunuh sel-sel yang tak normal dalam badan. Kandungan dari Vivix yang istimewa akan membuat banyak khasiat terhadap tubuh badan.

vivix anti kanser

Dalam Vivix juga mengandungi anggur muscadine yang sangat baik dan mengandungi antioksidan yang tinggi untuk melawan serangan radikal bebas  dan melindungi sel daripada kerusakan. Ianya sudah terbukti dapat menurunkan risiko penyakit jantung, kanser dan pelbagai penyakit kronik lainnya.

Diantara Testimoni Vivix atasi kanser payudara

My regular customer vivix, dia ada breast lump suspected breast canser. menolak untuk buat rawatan di hospital, dia mencuba 3 botol vivix. Hampir 2 bulan dia mencuba vivix, breast lump dia yang bersize syiling 50 sen lama kelamaan berubah size kepada size syiling 5 sen. Alhamdulillah tes darah pun cantik.

testimoni vivix kanser payudara testimoni vivix bantu atasi kanser payudara

testimoni vivix untuk kanser payudara

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akankamiterus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda.

Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

4 Comments to “8 faktor Penyumbang Terjadinya Kanser Payudara”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam