Istimewa Vivix

Jom Makan Sihat Untuk Cegah Kanser Usus Yang Mematikan

Kanser usus sudah tak asing lagi pada masa sekarang ini. Ramai mereka yang alami kanser usus tidak menyedari yang mereka sudah menghidap kanser. Gaya hidup yang tak seimbang salah satu punca yang membuat penyakit ini berkembang pesat dikalangan masyarakat sekarang ini. Dari statistik yang ada menunjukkan mereka yang berbangsa china banyak mengalami jenis kanser ini.

kanser usus

Kanser usus ini berisiko tinggi terjadi kepada mereka yang berusia dan juga faktor keturunan. Apabila ada diantara keluarga anda yang menghidap kanser usus, ada baiknya anda juga memeriksakan diri anda untuk pemeriksaan lanjut. Risiko mendapatkan kanser usus bagi wanita dan lelaki adalah sama. Kanser ini boleh menyerang sesiapa sahaja dan tak mengira pangkat, jantina mahupun status seseorang.

Simptom-simptom kanser usus yang perlu anda ketahui, diantaranya seperti:

 • Najis berdarah/ buasir
 • Abdomen tidak selesa, kembung dan sebu
 • Cepat penat dan letih
 • Cirit birit
 • Najis berwarna merah atau gelap didalam najis
 • Perubahan tabiat membuang air besar. Kadang mengalami cirit birit, adakalanya juga merasa buang air yang tak habis atau tak puas masa buang air besar. Kadang alami sembelit.
 • Keluar darah dari dubur. Ianya tergantung dimana kanser terjadi. Jika terjadi pada dubur, darah akan berwarna merah dan cair. Jika disebalh kanan darah biasanya bercampur najis dan berwarna lebih pekat.
 • Kurang darah atau alami anemia.

kanser usus dan tahapnya

Kelewatan mengetahui simptom-simptom ini boleh membawa maut kepada pesakit. Biasanya pesakit tidak begitu mengindahkan gejala dan simptom ini dan menganggapnya seperti penyakit biasa dan pada akhirnya telah membuat penyakit ini berada pada tahap yang amat membimbangkan.

Faktor keturunan, peningkatan usia, kegemukan atau berat badan berlebihan, kencing manis dan juga pengambilan minuman beralkhol dan juga selalu mengambil makanan yang siap saji atau makanan yang diawetkan adalah penyumbang terbesar terjadi kanser kolon ini.

Kanser ini terbentuk apabila ada ketumbuhan kecil yang dinamakan polip. Polip berasal daripada sel yang menyelaputi usus dan rektum iaitu dinding usus. Biasanya akan mengambil masa yang lama untuk menjadikan polip ini sebelum ianya menjadi benign (tidak bersifat kanser) yang lama kelamaan akan membesar dan berkembang menjadi kanser. Ianya boleh di perkirakana kurang lebih dalam 10 tahun. Dan sukar untuk mengenal pasti polip mana yang berkemungkinan menjadi kanser.

Faktor/risiko kanser usus

 • Makanan yang tak seimbang, tidak mengambil makanan yang sihat dan menghiraukan makanan yang kaya serat.
 • Obesiti atau kegemukan
 • Bekas pesakit kanser kolon yang sudah menjalani pembedahan membuang kanser berkenaan.
 • Pesakit yang pernah alami polip dalam usus. Tidak semua polip berisiko kanser. Tapi ada satu polip iaitu adenomatous yang dipercayai penyebab kanser
 • Pertambahan umur, mereka yang berusia 40 tahun keatas
 • Kurang bersenam
 • Meminum minuman beralkohol

 

 

bahaya berat badan

Untuk mencegah terjadinya kanser usus ini, ada baiknya kita menerapkan gaya hidup sihat dan mengambil banyak makanan yang mengandungi serat. Dan juga mengurangkan pengambilan makanan yang diawetkan serta siap saji. Apabila anda menyukai makanan yang berlemak seperti kambing dan lembu, ada baiknya anda kurangkan kegemaran anda ini. Buat senaman secara rutin setiap hari dan teratur. Kekalkan berat badan yang seimbang. Tinggalkan tabiat merokok dan tidak mengambil minuman beralkohol.

Dari kajian mendapati bahawa pengambilan asic folik dan kalsium secara rutin akan mengurangkan risiko mendaptkan kanser usus. Oleh itu ada baiknya anda untuk mengambil makanan tambahan setiap hari untuk mencegah terjadinya penyakit ini. Selain itu anda juga diharuskan untuk memperbanyak makanan yang kaya serat dan buah-buahan.

set buasir
set vitamin elakkan kanser usus

Untuk keperluan asid folik dan kalsium harian anda, anda boleh mendapatkan B complex dan Ostematrix yang menjadikan anda sentiasa sihat dan terhindar daripada risiko penyakit ini.  Pengambilan Vivix juga membantu anda untuk keperluan serat kerana didalam Vivix terdapat ramuan botani yang dapat mencukupkan keperluan serat harian kita.

Vivix mengandungi anggur muscadine yang merupakan diet terbaik untuk serat. Dengan biji yang boleh dimakan dan kulit yang tebal, anggur muscadine memang tinggi dengan kandungan serat larut, bahan yang membantu penghadaman dan mencegah sembelit, haemorrhoids dan diverticulitis. Serat dalam sebiji anggur muscadine bersamaan dengan serat yang terkandung dalam 5 biji anggur tanpa biji yang biasa. Jadi ian sangat baik untuk penghadaman.

vivix kaya resveratrol dan polifenol

Untuk menangani masalah kanser usus ini, pelbagai cara pengubatan dilakukan seperti pembedahan, kemoterapi, dan juga terapi radiasi. Pengobatan tergantung daripada jenis kanser yang dialami. Untuk membantu anda selain dengan kaedah yang ada, anda boleh juga mendapatkan bantuan dengan mengambil makanan tambahan seperti vivix ini.

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akankamiterus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda.

Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “Jom Makan Sihat Untuk Cegah Kanser Usus Yang Mematikan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam