Bahaya Merokok

Merokok Merupakan Salah Satu Penyebab Kanser Paru-Paru

Tahukah anda semakin ramai hari ini mereka yang mengidap kanser paru-paru. Kanser Paru-paru sudah tak asing lagi bagi perokok dan mereka sendiri tahu akan kewujudan kanser ini yang boleh meragut nyawa mereka bila-bila masa sahaja.

paru-paru perokok
paru-paru perokok

Paru-paru memiliki dua fungsi yang menyebarkan oksigen ke dalam darah saat kita menghirup nafas dan membuang karbondioksida saat menghela nafas. Kanser paru-paru pada tingkat awal tidak ada menunjukkan gejala apa-apa. Kanser paru-paru ini disebabkan oleh pertumbuhan dan perkembangan sel kanser didalam jaringan paru-paru yang mana tidak boleh dikendalikan. Penyakit ini mengganggu sistem pernafasan.

Gejala kanser paru-paru

  • Batuk

Batuk adalah gejala yang paling umum dialami oleh pesakit kanser paru-paru ini. Batuk tak henti dan lama untuk sembuh. Juga adanya kahak yang banyak dan mengalami perubahan warna, bahkan ada yang alami kahak berdarah.

  • Nafas menjadi sesak dan pendek
  • Sakit kepala secara mendadak
  • Keletihan apabila melakukan aktifiti berat
  • Hilangnya selera makan
  • Suara terdengar serak
  • Adanya pembengkakan di area wajah dan leher.
  • Penurunan berat badan secara mendadak

Merokok boleh dikatakan sebagai penyebab utama terjadinya kanser paru-paru. Walau tidak semua perokok mengalami kanser paru-paru. Tetapi tabiat merokok akan menjadikan anda berisiko sangat tinggi terkena penyakit ini. Semakin banyak zat adiktif yang masuk ke dalam rongga pernafasan semakin tinggi juga risiko terkena penyakit yang mematikan ini.

Untuk mencegah pertumbuhan penyakit ini cubalah untuk tidak menghisap rokok, menghirup aroma parfume, menjauhi area atau kawasan yang berpolusi atau tercemar dan hindari terdedah kepada sinaran matahari yang kerap. Anda boleh menghindari perokok dan jauh dari mereka yang merokok agar dapat mengurangkan risiko terkena penyakit ini.

kanser paru-paru
kanser paru-paru

Pengobatan kanser paru-paru ini tergantung dari jenis kanser yang diderita. Tingkat dan penyebaran kanser serta kondisi kesihatan pesakit juga berpengaruh pada cara pengobatan dan rawatannya.

Pengangkatan kanser boleh dilakukan sekiranya sel kanser belum merebak secara luas ke bahagian tubuh yang lain. Jika kondisi pesakit tidak memungkinkan untuk dilakukan pengangkatan sel kanser, proses penghancuran sel kanser dengan cara radioterapi boleh dijalankan.

Kemoterapi dilakukan secara berkala dalam beberapa minggu atau pun bulan dengan diselangi dengan masa rehat untuk memulihkan diri. Penanganan cara ini menggunakan ubat-ubatan untuk membunuh sel-sel kanser dan memperlambatkan pertumbuhan sel-sel kanser serta menghambat penyebarannya.

vivix bantu merencatkan sel kanser

Selain dari menjalani pengobatan untuk pemulihan. Bagi anda yang sudah terkena kanser ini, ada baiknya untuk mengambil makanan kesihatan untuk membantu anda pulih dan tetap sihat. Pengambilan makanan tambahan amat diperlukan agar stamina badan berada dalam kondisi baik. Anda boleh mengambil makanan tambahan seperti Vivix yang banyak mengandungi  resveratrol yang baik untuk menentang kanser. Juga ramuan Vivix yang istimewa bantu memulihkan sel-sel yang telah mati.

Anggur muscadine adalah salah satu ramuan di dalam Vivix ini yang sangat baik untuk anti kanser. Ianya juga salah satunya anggur yang di alam semulajadi yang mempunyai lebih 1 kromosom. Yang mana ahli sains percaya mengukuhkan profil polyphenolnya dan berpotensi dalam memanfaatkan kesihatan. Ia juga mengandungi asid ellagik dalam kepekatan yang tinggi, satu phyto-nutrient yang tidak dijumpai didalam anggur jenis lain dan telah menunjukkan mempunyai ciri-ciri menghentikan kimia penyebab kanser, anti virus dan anti-bakteria.

Istimewa Vivix
Istimewa Vivix

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami Pengedar Shaklee Batang Kali menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akankamiterus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam