Kesihatan Kanak-kanak

Cara Mengatasi Asma Pada Kanak-Kanak Dengan Berkesan

Asma sememangnya mudah terjadi kepada sesiapa sahaja termasuk kepada kanak-kanak. Pada dasarnya penyebab asma belum dapat dikenal pasti, tetapi banyak langkah-langkah yang boleh diambil untuk dapat mengatasi penyakit ini. Banyak faktor yang boleh memicu terjadinya penyakit asma ini dan tentunya cara penanggulangannya juga berbeza menurut usia masing-masing pesakit. Asma nampak tak berbahaya tetapi ianya  boleh menjadi pembunuh yang bila-bila masa sahaja boleh meragut nyawa pesakit ini.

omega-guard-bantu-atasi-asthma
Kanak-kanak terserang asma

Diantara faktor yang boleh menyebabkan terjadinya Asma diantaranya sebagai berikut :

 • Bayi yang lahir belum cukup bulan atau premature
 • Lahir dibawah kondisi normal seperti berat badan kurang
 • Terdedah kepada asap rokok ketika didalam kandungan ibu
 • Keturunan, ada salah satu anggota keluarga yang mengidap asma
 • Adanya infeksi saluran pernafasan yang berulang dan agak teruk seperti pneumonia
 • Persekitaran yang penuh dengan asap tercemar dan tak bersih seperti banyak habuk dan pencemaran udara.

Gejala asma ini boleh di temui dimasa umur anak masih kecil, sebahagian kanak-kanak boleh merasai gejala ringan yang dirasakan setiap hari. Jika keadaan cuaca agak sejuk dan juga adanya asap rokok si manja anda akan bertindak balas dengan keadaan itu. Begitu juga dengan persekitaran yang kotor yang penuh dengan debu dan habuk serta bulu haiwan.

Diantara gejala-gejala asma yang biasanya terjadi seperti:

 • Selalu alami batuk
 • kesulitan untuk bernafas
 • Dada sesak
 • Saat beraktifitas, kanak-kanak nampak kurang bertenaga dan selalu alami keletihan
 • Bronkitis yang kerap terjadi dan menjadi pertanda asma pada kanak-kanak
 • Nafas pendek dan tak teratur
serangan-asthma
Bronchial asthma

Bagaimana Mengatasi Asma Pada Kanak-Kanak?

Asma dapat dirawat dan diatasi tetapi ianya tidak boleh disembuhkan. Tujuan perawatan asma ialah untuk anak-anak tetap hidup dan beraktifitas dengan baik. Mengurangkan serangan dan juga memperbaiki kualitas kehidupan sehari-hari. Anda sebagai ibu bapa yang mempunyai kanak-kanak yang mengidap asma, tentunya harus bersedia dan mengambil langkah sewajarnya untuk mengatasi asma anak anda dan membuat langkah segera jika anak terserang asma pada masa datang. Anda boleh bersedia dan membekalkan diri anda dengan mempelajari gejala-gejala asma dan penanggulangannya agar anda sentiasa bersedia dengan pelbagai kemungkinan yang terjadi. Diantara persediaan yang boleh anda lakukan iaitu:

 • Kenali dan tulis gejala yang dialami kanak-kanak dan ketahui kondisi anak anda
 • Awasi berapa kali anak anda terserang asma
 • Kenali faktor yang boleh memicu kepada terjadinya serangan asma seperti: cuaca sejuk, asap rokok, bulu haiwan dan sebagainya
 • Pelajari apa yang patut anda lakukan jika anak terserang asma secara tiba-tiba
 • Fahami jenis-jenis ubat asma dan fungsinya
 • Ketahui kesan pengambilan ubat asma yang anak anda ambil
 • Tahu langkah yang harus anda ambil seandainya kondisi anak memburuk pada masa terjadi serangan asma
Selain mengambil ubat-ubatan asma yang dibekalkan doktor, anda juga boleh mengambil dan mengetahui alat bantu yang digunakan untuk pesakit asma. Diantara alat bantu yang boleh diambil seperti:
 • topeng penutup wajah. Biasanya masker ini digunakan oleh anak yang berumur di bawah empat tahun. Saat anak kesulitan untuk bernafas, masker ini akan disambungkan kepada spacer sebelum anak mulai menghirup ubat asma.
 • Inhaler yang berssaiz genggaman tangan digunakan untuk memancutkan ubat kedalam mulut. Biasanya alat ini digunakan untuk kanak-kanak pada usia sekolah.
 • Nebulizer, berfungsi untuk memancutkan ubat dalam dos tinggi ke paru-paru. Ini adalah alat yang paling biasa digunakan untuk kanak-kanak dan dapat mengubah ubat menjadi partikel kecil yang dihirup melalui masker wajah
asma-pada-kanak-kanak-boleh-membunuh
asma boleh membunuh jika tak diatasi dengan baik

Jika anak-anak anda alami masalah asma amat penting untuk anda memberikan informasi ini kepada pihak sekolah, agar dapat memahami masalah kesihatan anak anda. Dan mereka akan dapat mengenal pasti tahap kesihatan anak-anak anda. Dan tahu apa langkah yang harus diambil seandainya anak anda terserang asma di sekolah. Seperti yang sudah kita ketahui bahawa pesakit asma sangat sensitif dengan asap rokok dan udara yang tercemar, jadi jangan dedahkan anak-anak anda dengan persekitaran yang tak bersih dan penuh asap.

Selain mengambil ubat dan langkah-langkah perlu dengan menggunakan alat bantu. Pesakit asma juga boleh diberikan multivitamin yang baik untuk bantu mereka untuk lebih sihat dan ceria. Anda boleh memberikan Omega Guard untuk simanja anda. Omega Guard bantu masalah asma dan berkesan untuk menghalang inflammation dimana penyebab kepada asma seperti radang pada tiub bronkial.

omega-guard-untuk-asthma
Testimoni pengguna Omega Guard

Omega Guard sangat istimewa kerana semua golongan bermula dari usia satu tahun keatas boleh mengambilnya. Omega Guard umpama cecair emas yang diekstrak dari ikan segar laut dalam yang 100% dijamin tidak tercemar. Selain untuk asma, omega guard juga baik untuk fungsi otak kerana mengandungi DHA dan EPA. DHA ni bukan untuk perkembangan otak sahaja tetapi untuk kesihatan mata anak-anak anda juga. Omega memang dikenali sebagai supplement untuk anak bijak. Perlu ibu bapa ketahui, kekurangan DHA akan menyebabkan kemurungan pada kanak-kanak yang akan menyebabkan ADHD (hyperaktif) dan masalah penglihatan.

6 Keistimewaan Omega Guard

 • Dakwat yang digunakan pada botol adalah berasaskan soya
 • botol BPA free
 • Menjalani 3 kali proses penyulingan untuk bebas dari merkuri dan bahan bahaya dari ikan laut dalam
 • Sangat natural dan bergred farmasi
 • Ekstrak dari ikan bukan dari hati ikan yang bertoksik
 • 3 kali tumpat dari minyak hati ikan

Banyak lagi keistimewaan Omega Guard untuk kanak-kanak pengidap asma. Anda ibu bapa jangan segan untuk memberikan Omega Guard untuk simanja anda. Badan sihat, otak cerdas dan juga lebih bertenaga.

Anda boleh mendapatkan Omega Guard disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Omega Guard

Belian Promo Vivix Beli 2 botol Hanya RM765.32 Dengan Free Membership

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang
.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “Cara Mengatasi Asma Pada Kanak-Kanak Dengan Berkesan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam