Istimewa Vivix

9 Jenis Kanser Berbahaya Yang Patut Anda Ketahui

Sudah diketahui ramai bahawa kanser memang penyakit berbahaya dan paling ditakuti. Kanser membawa kematian dan juga penderitaan kepada si penderitanya. Tak kira jantina, keturunan mahupun umur. Banyak jenis kanser yang menyerang hingga menyebabkan kematian. Punca sebenarnya kanser belum diketahui tetapi gaya hidup yang tak sihat dan juga adanya faktor keturunan turut menyumbang kepada berlakunya pelbagai kanser ini.

pemeriksaan-kesihatan
Cegah kanser daripada menyerang

Kanser terjadi kerana adanya pertumbuhan sel yang tidak normal dan ianya berkembang biak dengan pantas. Kanser terdiri dari 2 jenis. Ada yang jinak yang berada di suatu kawasan sahaja dan tidak merebak kebahagian organ lain serta dapat disembuhkan. Dan ada juga yang ganas, boleh merebak ke bahagian organ lain serta boleh meragut nyawa.

Berikut ini Pelbagai Jenis Penyakit Kanser Yang Perlu Anda Ketahui

 • Kanser Darah atau Leukemia

Kanser darah ataupun biasa disebut Leukemia adalah kanser yang menyerang sel-sel yang membentuk sel darah dalam sumsum tulang. Dalam keadaan yang biasa, sel-sel darah putih kita akan berkembang secara teratur dan ianya diperlukan untuk membantu infeksi yang terjadi. Akan tetapi tak sama dengan penderita kanser darah. Sumsum tulang akan memproduksi sel-sel darah putih yang tak normal dan tidak dapat bekerja seperti biasa serta jumlahnya juga sangat banyak. Kerana sel darah putih terlalu berlebihan, ianya akan berkumpul di sumsum tulang dan mengakibatkan sel-sel darah yang sihat akan berkurangan.

 • Kanser Hati

Kanser hati adalah kanser yang paling umum diderita oleh lelaki dan wanita. Lelaki diantara paling ramai yang mengalami nya jika dibandingkan dengan wanita. Kanser hati juga sangat berbahaya dan juga perlukan penjagaan yang rapi.

 • Kanser Kulit Melanoma

Kanser kulit ini biasanya dimulai daripada kulit manusia dan ianya juga boleh menyebar ke organ lain dalam tubuh badan. Biasanya gajala kanser kulit ini ditandai dengan adanya tahi lalat kecil yang kemudian menjadi bertambah besar. Ianya berpunca dari banyak faktor, diantara yang paling kentara ialah pancaran sinaran matahari dan juga penggunaan bahan kimia.

 • Kanser Pankreas

Pankreas adalah sebuah kelenjar besar yang merupakan bahagian dari sistem pencernaan dan memiliki panjang sekitar 15 cm. Kanser pankreas merupakan penyakit yang disebabkan oleh adanya ketumbuhan tumor didalam pankreas. Kanser ini boleh dialami oleh lelaki dan wanita dan ianya terjadi kepada mereka yang berumur lanjut.

 • Kanser Paru-paru

Kanser paru-paru adalah kanser yang biasanya terjadi. Kanser paru-paru ialah kanser yang boleh dicegah. Biasa pada tahap awal tiada apa-apa tanda yang menunjukkan pesakit alami kanser ini. Tetapi apabila batuk berterusan dan juga alami susah untuk bernafas, maka gejala kanser paru-paru ini akan dapat dikesan dengan mudah. Selalunya pesakit akan mengalami kelelahan, selalu susah untuk bernafas dan juga penurunan berat badan secara mendadak.

 • Kanser Payudara

Kanser Payudara biasa terjadi pada organ payudara, tak kira wanita dan lelaki. Biasa kebanyakan penderita ialah kaum wanita. Akan tetapi lelaki pun ramai yang alami penyakit kanser ini. Payudara terbentuk daripada lemak, jaringan ikat dan ribuan lobulus (kelenjar kecil penghasil air susu). Saat seseorang ibu melahirkan anak dan air susu  ibu akan dikirim ke puting melalui saluran kecil saat menyusui bayi. Sel-sel yang normal akan tumbuh dan berkembang secera teratur di dalam tubuh badan kita, akan tetapi tidak begitu kejadiannya apabila tubuh mengalami kanser.

 • Kanser Prostat

Kanser Prostat adalah kanser yang berkembang biak di bahagian prostat. Prostat berada di bawah kandung kemih di depan rektum. Kelenjar prostat mengelilingi uretra, iaitu saluran yang membawa urin dari kandung kemih ke penis. Kanser ini amatlah ditakuti oleh lelaki kerana ianya berhubungan dengan bahagian sistem reproduksi lelaki. Ramai lelaki yang tak menyedari kehadiran kanser ini. Biasanya diderita oleh lelaki 55 tahun keatas.

 • Kanser Rahim atau Kanser Endometrium

Kanser ini biasanya menyerang otot-otot disekitar rahim. Penyakit ini biasanya menyerang sel-sel yang membentuk dinding rahim ataupun sering disebut endometrium. Biasanya kitaran haid yang teratur merupakan salah satu punca kejadian kanser ini.

 • Kanser Serviks

kanser serviks adalah kanser yang dialami wanita yang terjadi di area leher rahim. Leher rahim ialah pintu masuk menuju rahim dari vagina. Biasa pada peringkat awal kanser ini tidak menunjukkan seberang gejala. Hanya gejala yang umum akan dialami seperti pendarahan ketika selepas berhubungan intim dan juga pendarahan lama yang diluar masa haid  atau setelah menopause.

sel-kanser
Ilustrasi sel kanser

Kanser dapat menyebabkan banyak gejala yang berbeza dan bergantung juga kepada dimana kanser itu terjadi serta tahap keganasannya. Pemeriksaan terperinci diperlukan untuk mengetahui tahap keganasan kanser. Rawatan yang biasa dilakukan untuk pesakit kanser diantaranya iaitu kemoterapi, rawatan radiasi dan juga pembedahan.

Sebenarnya kanser ini boleh dicegah dan diubati, akan tetapi masih sedikit yang sembuh total kerana ianya boleh menyerang kembali. Oleh itu ada baiknya anda mencegah kanser sedari awal, daripada terlanjur akan susah untuk mengubatinya. Lebih baik mencegah daripada mengubati bukan ?

kanser-pada-wanita
wanita Penderita kanser

Diantara perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelak daripada mengalami kanser ini diantaranya:

 • Memeriksakan risiko daripada Keturunan

Salah satu penyebab utama kanser ini kerana keturuanan, mungkin ada daripada saudara mara anda yang terkena kanser sebelum ini ataupun ada riwayat mengalami kanser. Sangat perlu untuk mengetahuinya agar dapat melakukan pencegahan awal.

 • Elakkan makanan yang dibakar

Elakkan untuk mengkonsumsi  makanan yang dibakar secara berlebihan, kerana ianya boleh mendatangkan risiko terkena kanser.

 • Mengambil minuman Beralkohol secara berlebihan

Mengambil minuman beralkohol secara berlabihan akan mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan tubuh badan anda. Elakkannya dan cuba untuk memperbanyakkan air masak untuk menggantikannya.

 • Berhenti Merokok

Merokok sangat berbahaya dan mengancam nyawa. Merokok merusak paru-paru dan juga boleh mendatangkan pelbagai penyakit seperti radang paru-paru, penyakit jantung, impotensi serta kerusakan janin. Jika anda ingin terhindar daripada mendapatkan kanser, sebaiknya anda berhenti merokok.

 • Hindari makanan yang mengandungi Lemak Jahat

Jangan sesekali mengambil makanan berlebihan dan juga mengandungi lemak jahat. Makanan yang sedap sememamgnya mendatangkan kemudaratan kalau anda mengambilnya secara berlebihan. Lemak jahat yang tinggi dalam badan anda akan mengakibatkan anda alami kolesterol yang tinggi dan juga risiko terkena darh tinggi dan jantung.

 • Lebihkan serat dan juga Makanan yang kaya Antioksidan

Makanan seperti sayuran yang kaya dengan serat sudah pasti baik untuk kesihatan tubuh badan kita. Buah-buahan juga amat penting. Amalkan banyak mengambil makanan yang tinggi kandungan antioksidan yang sudah pasti baik untuk melawan kanser.

 • Bersenam

Banyakkan aktifiti bersenam untuk membakar lemak jahat dalam badan anda. Anda boleh joging di awal pagi dan menghirup udara segar. Senaman akan bantu anda untuk mengelak daripada terkena kanser.

 • Rajin mengkonsumsi vitamin A, C dan E

Ketiga vitamin ini adalah sumber terbaik untuk antioksidan melawna kanser. Ianya dapat mencegah kanser dan juga melawan serangan radikal bebas dan juga pelbagai jangkitan. Vitamin ini dapat anda dapatkan dalam Carotomax, Vita C Plus, dan juga Vita E Complex.

 • Mengamalkan Makanan Tambahan yang kaya dengan Polyphenol

Polyphenol banyak terkandung dalam Vivix. Vivix mengandungi antioksidan tinggi dan juga polyphenol yang mampu melawan serangan radikal bebas. Ianya mampu menyekat dan membantutkan pertumbuhan kanser. Resveratrol yang terkandung di dalam Vivix adalah 14 kali ganda lebih baik daripada resveratrol biasa.

vivix-dan-manfaatnya
Kelebihan Vivix

Semua tergantung kepada anda. Jika anda inginkan kesembuhan ataupun pencegahan, lebih baik mengikuti saranan yang telah diarahkan doktor dan juga mencuba pelbagai kaedah pencegahan dan penyembuhan.

Seperti Vivix yang merupakan anti kanser yang bertindak daripada peringkat sel untuk memulihkan sel-sel yang rosak dan juga sebagai pertahanan daripada serangan radikal bebas. Menurut laporan kajian terbaru yang dibuat oleh University Of Missauri pada Oktober 2013, lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan Resveratrol (kandungan vivix) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja. Resveratrol dalam Vivix dapat menghalang sel kanser daripada merebak dan menggalakkan proses membunuh sel-sel yang tak normal dalam badan.

vivix terdapat anggur muscadine
Vivix

Satu kajian juga telah diterbitkan di “Journal of Agricultural and Food Chemistry” telah ditemui anggur muscadine yang kaya dengan ellagic acid. Menurut American Institute  For Cancer, Ellagic acid boleh merencatkan perkembangan sel kanser. Sangat banyak manfaat Vivix untuk kesihatan anda. Lebih baik anda mencuba daripada tak mencuba sama sekali.

Anda tak perlu risau tentang dimana harus mendapatkan Vivix, anda boleh terus menghubungi kami untuk dapatkannya. Kami menyediakan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD) kepada anda. Anda akan dapatkan terus Vivix daripada kami beserta maklumat lanjut dan konsultasi terbaik untuk anda. Pengkhidmatan Cod kami di kawasan area Batangkali, Rasa, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung dan juga area Genting Highland sekitarnya. Jangan segan dan malu untuk menghubungi kami. Kami akan segera membantu anda.

Atau Anda juga boleh terus membuat belian secara online dan mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “9 Jenis Kanser Berbahaya Yang Patut Anda Ketahui”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam