Istimewa Vivix

Sebab Dan Faktor Mengapa Seseorang Alami Kanser Tekak

Anda tentu tak biasa mendengar kanser tekak, begitu juga dengan saya. Kanser tekak atau kanser tenggorokan ialah ketumbuhan yang berkembang di dalam tekak, sekitar faring, laring atau tonsil. Tentunya kanser ini juga berbahaya dan tidak boleh dianggap remeh. Kerana ianya melibatkan mulut dan juga tekak anda. Kita boleh bayangkan kalau kanser ini merebak tentunya akan berakibat tak baik.

tekak-sakit
kanser tekak berbahaya

Gejala-Gejala Kanser Tekak

Gejala kanser tekak ini berlainan dan tak sama pada setiap pesakit. Tetapi kecenderungan yang dirasakan oleh pesakit ialah kurang lebih seperti berikut:

 • Sulit untuk menelan
 • Adanya perubahan suara
 • Batuk yang teruk sekali
 • Sakit tekak
 • Telinga sakit dan berdengung
 • Penurunan berat badan yang amat drastik
 • Adanya bengkak pada mata, rahang, tekak mahupun leher.

Biasanya gejala kanser tekak ini sama seperti kebanyakan sakit biasa, oleh itu agak sukar untuk mengetahuinya. Akan tetapi apabila anda rasakan sesuatu yang tak biasa dan anda tidak selesa, ada baiknya anda segera membuat pemeriksaan lanjut di hospital. Terutama sekali apabila sakit yang anda alami tidak mengalami perubahan yang baik.

kanser-tekak

Penyebab Dan Faktor Terjadi Kanser Tekak

Kanser terjadi kerana adanya perubahan atau pun mutasi pada sel-sel dan adanya kerosakan sel dan menjadikannya sel yang tak normal. Secara amnya belum boleh dipastikan apa penyebab daripada terjadinya kanser tekak ini. Tetapi dengan cara hidup yang tak seimbang, mengambil minuman beralkohol dan  merokok serta umur dan juga tabiat menjadikan ini salah satu punca yang menjadikan risiko mendapatkan kanser semakin besar.

Resiko terkena kanser tekak akan meningkat seiring pertambahan usia dan juga cara hidup sehari-hari. Ianya bukan setakat kanser tekak sahaja, ianya berlaku kepada semua jenis penyakit. Apabila kita tak menjaga kesihatan dan tetap dengan tabiat buruk, ianya akan membuat parah lagi keadaan kesihatan kita. Selain daripada kekurangan mengambil sayur, buah-buahan dan juga makanan yang berzat lainnya, anda juga mungkin alami masalah infeksi virus HPV (Human Papillomavirus) dan juga penyakit asam lambung atau GERD.

kanser-tekak-dan-cara-atasinya
kanser tekak dan cara rawatannya

Diagnosis Kanser Tekak

Bila anda alami masalah tekak dan juga bahagian dalam mulut yang menjurus kepada risiko kanser tekak, doktor akan melakukan pelbagai ujian dan juga pemeriksaan teliti untuk mengetahui sejauh mana keadaan kesihatan pesakit. Apabila anda memang disahkan ada mengidap kanser tekak, anda akan menjalani pelbagai ujian dan rawatan. Umumnya pemeriksaan yang dijalankan seperti:

 • Pemeriksaan endoskopi atau laringoskopi
 • Pengambilan sampel jaringan atau biopsi
 • USG, X-ray, CT, MRI dan PET scan. Pemeriksaan ini dilakukan untuk menentukan tingkat penyebaran kanser tekak tersebut.

kanser-tekak-berbahaya

Pesakit kanser biasanya melakukan cara rawatan dan pengubatan yang berbeza-beza. Ianya juga bergantung pada umur, kondisi kesihatan pesakit, tempat dimana kanser merebak dan juga tingkat keparahan kanser itu sendiri. Pencegahan dan juga penanggulangan dini amatlah diperlukan agar dapat menangani masalah kanser ini. Biasanya beberapa kaedah rawatan dilakukan seperti menjalani radioterapi, pembedahan, kemoterapi, serta terapi biologis. Biasa nya apabila kanser sudah merebak dan teruk, proses yang dilakukan adalah dari keempat kaedah tersebut.

Kanser yang berada pada tahap awal kaedah radioterapi sudah memadai untuk mengatasinya. Tetapi apabila kanser sudahpun diperingkat yang sudah teruk, radioterapi hanya kaedah untuk mengurangkan kesan daripada gejala yang dialami pesakit.

Kaedah pembedahan untuk kanser tekak memiliki beberapa jenis bahagian. Doktor akan menyarankan dan membuat keputusan kaedah mana yang harus dilakukan sesuai dengan kondisi pesakit dan juga tempat terdapatnya kanser. Jenis-jenis pembedahan yang dilakukan iaitu seperti :

 • Pembedahan pengangkatan melalui endoskopi. Kaedah ini dilakukan pada pesakit kanser tekak yang masih dalam stadium awal.
 • Laringektomi atau pembedahan pengangkatan sebahagian atau seluruh kotak suara yang terkena kanser. Pembedahan ini dilakukan untuk ketumbuhan yang berukuran kecil.
 • Faringektomi atau kaedah pengangkatan sebahagian atau seleuruh tekak
 • Kaedah pengangkatan noda limfa leher yang terserang kanser. Pembedahan ini dilakukan apabila kanser sudah menyebar ke area leher dan proses ini juga dilakukan untuk memeriksa penyebaran sel-sel kanser pada noda limfa.

Langkah pengubatan dan rawatan lainnya anda boleh mencuba dengan mengamalkan Vivix sebagai makanan tambahan agar kesihatan tubuh badan menjadi lebih baik. Vivix adalah ramuan istimewa yang boleh bertindak balas dengan mematikan sel-sel kanser dan menghentikan penyebaran sel kanser. Ianya juga berfungsi menggantikan sel-sel yang rosak. Vivix bertindak dari peringkat sel.

vivix kaya resveratrol dan polifenol

Vivix mengandungi anggur muscadine yang mengandungi banyak antioksidan, fitokimia bermanfaat yang membantu melindungi sel daripada mengalami kerosakan radikal bebas. Menurut Harvard School of Public Health, makan makanan yang kaya dengan antioksidan menunjukkan dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, kanser, Alzheimer dan penyakit lainnya.

Menurut laporan kajian terbaru yang dibuat oleh University Of Missauri pada Oktober 2013, lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan Resveratrol (kandungan vivix) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja. Resveratrol dalam Vivix dapat menghalang sel kanser daripada merebak dan menggalakkan proses membunuh sel-sel yang tak normal dalam badan.

Istimewa Vivix
Istimewa Vivix

Satu kajian juga telah diterbitkan di “Journal of Agricultural and Food Chemistry” telah ditemui anggur muscadine yang kaya dengan ellagic acid. Menurut American Institute  For Cancer, Ellagic acid boleh merencatkan perkembangan sel kanser. Sangat banyak manfaat Vivix untuk kesihatan anda. Lebih baik anda mencuba daripada tak mencuba sama sekali.

Anda tak perlu risau tentang dimana harus mendapatkan Vivix, anda boleh terus menghubungi kami untuk dapatkannya. Kami menyediakan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD) kepada anda. Anda akan dapatkan terus Vivix daripada kami beserta maklumat lanjut dan konsultasi terbaik untuk anda. Pengkhidmatan Cod kami di kawasan area Batangkali, Rasa, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung dan juga area Genting Highland sekitarnya. Jangan segan dan malu untuk menghubungi kami. Kami akan segera membantu anda.

testimoni pesakit kanser
testimoni pesakit kanser

Atau Anda juga boleh terus membuat belian secara online dan mendapatkan Vivix disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Vivix

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

3 Comments to “Sebab Dan Faktor Mengapa Seseorang Alami Kanser Tekak”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam