Kurus Sihat Tanpa Lemak Jahat

7 Tanda Anda Alami Masalah Kolesterol Tinggi Yang Mengancam Nyawa

Pada zaman sekarang ini ramai kita temui mereka yang alami masalah kolesterol tinggi. Kondisi ini semakin hari semakin meningkat dan sangat membimbangkan. Salah satu punca kolesterol tinggi ini adalah gaya hidup yang tak sihat dan juga pola makan yang tak seimbang. Mungkin kita juga salah seorang dari mereka yang alami masalah ini. Sedar tak sedar kan mana tahu, oleh itu kita kena sentiasa berhati-hati dan waspada  dan menghindari punca-punca kolesterol tinggi ini.

kolesterol di dalam arteri

Kolesterol tinggi adalah keadaan kolesterol dalam darah yang sangat tinggi dan melampaui batas normalnya. Kolesterol tinggi dapat mengundang pelabagai penyakit berbahaya seperti serangan jantung, stroke, darah tinggi dan juga lainnya. Keadaan ini boleh juga terjadi kerana kurangnya bersenam dan terlalu banyak mengambil makanan yang tinggi kandungan kolesterolnya. Namun ianya juga boleh terjadi oleh faktor keturunan.

Pada hakikatnya kolesterol di perlukan oleh tubuh badan kita untuk membangun sel-sel baru agar tubuh boleh tegap berfungsi dengan baik. Selain itu juga kolesterol membantu tubuh badan kita memproduksi vitamin D, sejumlah hormon dan asam empedu untuk mencerna lemak.

kolesterol terbahagi pada HDL dan LDL

Dalam darah, kolesterol dibawa oleh protein. Gabungan kedua ini dinamakan dengan lipoprotein. Dua jenis lipoprotein adalah lipoprotein yang memiliki kepadatan rendah (LDL) yang selalunya disebut dengan kolesterol jahat dan lipoprotein dengan kepadatan tinggi (HDL) biasa disebut dengan kolesterol baik.

Kolesterol baik (LDL) berperanan memgangkut kolesterol dari organ hati ke sel-sel yang memerlukan. Akan tetapi jika jumlah kolesterol tersebut melebihi keperluan, ianya akan dapat menempel dan duduk di dinding-dinding arteri dan lama kelamaan akan menyebabkan penyakit. HDL pulak berperanan mengangkut kolesterol kembali ke dalam organ hati. Didalam hati kolesterol akan dihancurkan atau dikeluarkan oleh tubuh melalui kotoran.

Jumlah koelsterol didalam badan kita boleh diukur melalui ujian darah. Sebaiknya anda memeriksakan tahap kolesterol anda secara teratur. Apabila anda memiliki berat badan yang berlebihan, ada kencing manis atau memiliki penyakit lainnya, baik anda membuat ujian kolesterol. Untuk memastikan tahap kesihatan anda. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga yang menderita kolesterol tinggi juga disarankan untuk melakukan pemeriksaan kolesterol tinggi.

kolesterol tinggi boleh berisiko serangan jantung

Apabila anda memiliki kolesterol tinggi, kolesterol didalam tubuh badan anda akan berdampak tak baik dan anda boleh berisiko mendapatkan serangan jantung dan stroke. Kadar kolesterol yang tinggi juga menyebabkan sakit dada bahagian depan atau pada lengan ketika seseorang mengalami tekanan atau stres mahupun melakukan aktifiti yang berat.

Tanda- Tanda Anda Alami Kolesterol Tinggi

  • Adanya perasaan mual atau loya rasa nak muntah. Biasanya perasaan loya dialami oleh mereka yang mengandung, tetapi rasa loya ini juga boleh menandakan anda alami masalah kolesterol tinggi.
  • Sakit pada leher dan amat tidak selesa. Kadang-kadang ianya terjadi secara tiba-tiba.
  • Gejala kolesterol tinggi juga wajah mengalami merah. Wajah merah seperti orang yang terkena alergik. Kulit dan kuku juga kadang alami perubahan warna.
  • Kram pada kaki, kaki tidak boleh digerakkan kerana adanya penarikan otot. Rasa sakit dan lemas kadang dapat dirasakan juga. Sesiapa pun boleh alami tanda ini.
  • Muntah. Muntah juga boleh menandakan anda alami maslaah kolesterol tinggi. Apabila anda muntah, ambiklah masa untuk anda berehat agar keadaan menjadi lebih stabil.
  • Sakit kepala, selalu alami masalah sakit kepala juga boleh memandakan anda alami kolesterol tinggi. Ianya boleh terjadi dibahagian kiri atau kanan atau pun semua bahagian kepala.
  • Mati rasa atau semutan yang terjadi di bahagian tubuh, kaki, tangan, dan juga kepala. Mati rasanya ini kadang akan kembali secara alami. Gejala ini akan terjadi apabila anda terlalu lama bersila, atau pun pada posisi yang tertentu.

Jika anda tak mengubah cara hidup anda mulai dari hari ini, maka anda akan lebih berisiko mengalami masalah kolesterol tinggi ini. Aktifiti merokok amatlah berbahaya pada pesakit kolesterol tinggi. Oleh itu tinggalkan lah budaya merokok agar anda terhindar daripada pelbagai risiko.

Amalkanlah pengambilan makanan yang sihat dan seimbang sebagai salah satu langkah untuk mencegah dan mengurangkan kadar kolesterol tinggi dalam badan. Ambiklah makanan yang kaya serat seperti sayuran dan buah-buahan agak lebih sedikit dari biasa. Selain itu amalan bersenam amatlah penting untuk dapat mengawal kolesterol tetap berada di tahap yang normal.

Jika anda memiliki berat badan yang berlebihan, segeralah mengambil langkah untuk menurunkannya. Kerana anda akan tetap berisiko tinggi mengalami kolesterol tinggi jika tidak menurunkan berta badan anda.

set turunkan berat badan

Pengambilan makanan tambahan salah satu langkah yang amat baik untuk anda lakukan. Anda boleh membantu proses penurunan berat badan dengan cara yang sihat lagi selamat. Salah satunya anda boleh mengambil makanan tambahan seperti Vivix, Omega guard, Lecithin, Esp, Alfalfa dan  Herb lax untuk bantu menurunkan berat badan anda. Disamping itu anda pun boleh mengambil makanan tambahan untuk membantu mengurangkan kolesterol jahat dalam badan dengan mengambil Omega Guard dan Phytocol st. Kedua jenis vitamin ini bagus untuk membantu mengurangkan kolesterol jahat dalam badan.

set buang kolesterol

Bahaya jika kita biarkan kolesterol jahat bersarang didalam badan kita. Ada baiknya kita atasinya segera sebelum terlambat. Kerana risikonya amat berbahaya dan mengancam nyawa. Tiada salahnya kita mengambil set makanan tamnahan yang membantu keishatan kita lebih baik.

Jadi jangan tunggu lagi, dapatkan makanan tambahan anda hari ini.

Anda boleh mendapatkan Vivix disini.

Anda boleh mendapatkan Set kurus awesome disini

Anda boleh mendapatkan Set buang Kolesterol disini

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak Beli Set Buang Kolesterol

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian. Hubungi kami di talian dibawah ini untuk pertolongan belian mahupun info dan maklumat lanjut. Kami sedia membantu anda.

Pn. Nila/ En. Firdaus

SID PRO Anda ( ID 1125663)

SMS/ whatsapp +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Gombak, Batu Caves, Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Jom segera hubungi kami dinombor talian yang tertera di atas.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam