Ibu Menyusui

Sumber Makanan Penambah Susu Ibu

Disamping mengamalkan tehnik dan amalan asas penyusuan yang betul, anda juga boleh menambahkan lagi penghasilan susu ibu dengan mengambil makanan tertentu seperti makanan tambahan penambah susu ibu seperti Alfalfa dan juga Esp. Disamping itu juga ada makanan semulajadi yang boleh juga membantu penghasilan susu ibu dengan lancar dan banyak.

penyusuan susu ibu

Proses penyusuan susu ibu kepada bayi akan terjejas seandainya anda tidak menjaga pemakanan dan juga tabiat sehari-hari. Kesihatan ibu secara tidak langsung akan mempengaruhi keadaan stamina dan juga penghasilan susu ibu. Contohnya sahaja apabila ibu alami tekanan ataupun stress, ianya akan mempengaruhi keadaan susu ibu. Kadang nutrisi yang tak cukup akan membuat bayi meragam dan juga tidak sihat.

Oleh itu penting sekali kepada ibu selepas bersalin dijaga dengan baik. Berikut ini adalah beberapa makanan yang menggalakkan susu ibu banyak dan juga berkualiti, diantaranya iaitu:

 

Sumber makanan penambah air susu

 

 • Kacang Soya

Soya adalah minuman pilihan terbaik yang banyak membantu anda menambah susu ibu. Soya terbaik adalah soya non GMO. Anda boleh dapatkan ESP NON GMO untuk mencukupkan keperluan  protin soya anda.

 • Lobak

Apa sahaja jenis lobak boleh membantu anda untuk menabah susu ibu. Akan tetapi lobak putih dikatakan lebih baik. Buat hidangan sup lobak putih dan salad lobak merah untuk menu hidangan anda.

 • Halba

Halba amat baik untuk menambah susu ibu. Ia boleh dimakan begitu sahaja atau direndam di dalam air panas sebelum diminum airnya.

 • Bawang putih

Selain baik untuk menghasilkan susu ibu, bawang putih juga baik untuk sendi dan sebagai antibiotic semulajadi dan juga bantu buang angina jahat dalam badan.

 • Kurma Merah

Anda boleh rebus kurma merah ini bersama betik muda yang mampu merangsang penghasilan susu. Kurma merah juga boleh dimasak dengan ayam ataupun ikan.

 • Longan Kering

Anda boleh merebus kurma kering bersama longan kering atau pun dengan kismis mahupun barli. Untuk lebih sedap anda boleh masukan sedikit gula batu atau pun gula merah sesuai dengan selera anda.

 • Buah Kurma

Kandungan zat besi dan kalsium yang terdapat dalam kurma adalah bahagian penting yang membantu membentuk susu ibu. Dengan mengambil kurma, anda dapat menggalakkan pertambahan susu ibu.

 • Kismis.

Macam kurma, kismis juga banyak membantu menggalakkan pengeluaran susu ibu. Ibu menyusui jangan pernah lupa untuk ambik kismis agar susu ibu bertambah dan juga berkualiti.

 • Sawi

Bukan sahaja kaya dengan vitamin, sawi juga banyak membantu untuk memperbanyak susu ibu. Anda boleh masak sawi dengan rebusan sayur campur. Selain rasanya yang lazat, malah ianya amat menyihatkan untuk menyusui.

Makanan penggalak susu ibu ini mungkin tidak akan berkesan terhadap semua ibu. Ianya bergantung kepada kesesuaian tubuh badan masing-masing terhadap makanan yang diambil. Yang paling penting adalah penjagaan pemakanan harus seimbang dan sihat. Ibu harus memilih makanan yang sesuai dan juga sihat. Pemakanan yang diambil oleh ibu ketika menyusui akan membantu juga pertumbuhan dan perkembangan bayi.

Masa menyusui anak kedua dulu, Kaknil amalkan  makanan yang kaknil sarankan diatas. Tetapi pada masa yang sama Kaknil juga amalkan pengambilan Esp dan juga Alfalfa yang sangat menjimatkan masa dan senang untuk mengambilnya. Set ini sangat membantu untuk penghasilan susu ibu yang meriah dna pekat. Juga membantu menyihatkan badan dan tambah tenaga ibu. Juga membantu masalah dalaman agar cepat sihat dan buang segala bau yang tak sedap. Alfalfa diibaratkan sebagai kacip Fatimah yang membantu menyihatkan dalaman wanita. Disamping itu juga ianya juga memekat susu ibu.

Set tambah susu ibu
 • Alfalfa

Membantu meningkatkan pengeluaran susu, mengatasi masalah letih dan lesu serta mengatasi masalah lenguh badan dan membantu menurunkan berat badan.

 • ESP

Memberikan tenaga pada ibu, mengatasi masalah stress dan memekatkan susu ibu.

Ibu menyusu perlu mengambil nutrient harian yang betul dan cukup untuk memastikan bayi juga turut mendapat sumber nutrient yang mencukupi melalui air susu ibu.

 

Testimoni pengguna

Anda yang berminat nak dapatkan Set menyusu  dari Shaklee ini, boleh menghubungi Kaknil disini untuk dapatkannya beserta info dan maklumat lanjut.

Anda boleh dapatkan Set Ibu Menyusui Disini.

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak Beli Set Menyusui

Ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.
Pn. Nila/ En. Firdaus
sms/ whatsapp +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam