Kesihatan Kanak-kanak

Elak Penyebaran Jangkitan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut Di Kalangan Kanak-Kanak

Belakangan ini dah mulai merebak jangkitan penyakit Hand, Foot And Mouth Disease (HFMD)yang disebabkan oleh virus Enterovirus (EV71). Ramai sekolah yang ditutup kerana terjangkiti oleh virus ini. Sudah tentu kita sebagai ibu bapa amat risau dengan kesihatan anak-anak. Apalagi dengan keadaan cuaca seperti sekarang ini yang tak menentu. Kadang hujan kadang panas dan berubah-ubah.

Penyakit tangan, kaki dan mulut pada kanak-kanak

Penyebaran jangkitan penyakit Tangan, kaki dan Mulut ini merebak dari individu ke individu lain dengan kontak secara langsung melalui lelehan hingus, air liur, najis dan juga lepuhan daripada mereka yang dijangkiti. Keadaan akan semakin sukar apabila kanak-kanak yang dijangkiti kurang pertahanan antibodi badannya. Mereka akan semakin lemah dan amat mudah alami jangkitan penyakit.

Tanda dan gejala yang terlihat daripada mereka yang terjangkiti oleh virus ini diantaranya iaitu mengalami demam, sakit tekak, sakit kepala, hilang selera makan, ulser pada tekak, mulut dan lidah serta ruam dengan visikel pada tangan, kaki dan juga kawasan paha. Anda harus peka terhdapat tanda-tanda ini.

gejala dan tanda jangkitan penyakit tangan, kaki dan mulut

Untuk mengelakkan daripada terkena jangkitan penyakit tangan, kaki dan mulut ini, disarankan kepada semua ibu bapa untuk peka terhadap kesihatan anak masing-masing. Jika anda mendapatkan ada sebarang tanda bawalah segera anak anda ke hospital berhampiran dan dapatkan rawatan lanjut. Dan maklumkan kepada pihak sekolah agar pihak sekolah dapat mengelak daripada penyebaran virus meluas kepada kanak-kanak lain. Galakkan anak-anak kita untuk sentiasa membasuh tangan. Mencuci tangan selepas ke tandas dan juga membasuh tangan sebelum dan sesudah makan.

Kebersihan pakaian anak-anak juga harus diperhatikan. Sentiasa menukar pakaian dan juga mandi selepas kembali dari sekolah untuk mengelak anak-anak daripada terkena pelbagai virus dari luar.  Kebersihan rumah, bilik tidur juga amat penting. Tukar selimut dan juga bersihkan alat mainan anak-anak dirumah. Sediakan makanan yang bersih untuk mereka.

Penjagaan kebersihan kanak-kanak dirumah mahupun di sekolah amat penting

Menjaga kebersihan dan kesihatan kanak-kanak sememangnya harus dititik beratkan untuk memastikan kanak-kanak tumbuh dan berkembang dengan sihat dan ceria. Pemakanan kanak-kanak juga haruslah seimbang. Hindari dari memberikan makanan ringan, minuman berkarbonat dan juga mempunyai kandungan gula tinggi. Kecerdasan otak kanak-kanak juga dipengaruhi oleh pengambilan makanan mereka setiap hari. Kebersihan persekitaran juga amat penting. Ibu bapa disarankan untuk mengajar anak-anak tentang pentingnya menjaga kebersihan diri agar sentiasa terhindar daripada pelbagai jangkitan virus.

Bekalkan kanak-kanak dengan makanan sihat seperti kaya dengan sayur-sayuran, buah-buahan, cukup protein dan juga karbohidrat. Pengambilan susu juga amat penting agar kanak-kanak tumbuh dengan sihat dan memiliki tulang dan  gigi yang kuat. Sebagai ibu, kaknil memberikan makanan tambahan kepada kanak-kanak seperti Meal Shakes, Omega Guard, Vitalea For children untuk mendapatkan kecukupan keperluan nutrisi kanak-kanak. Set makanan tambahan ini penting agar boleh menutup keperluan vitamin seharian yang kurang dari pengambilan makanan seharian kanak-kanak. Juga mengelakkan mereka dari sebarang jangkitan pelbagai penyakit dan virus. Set ini membantu menaikkan sistem pertahanan badan mereka.

Set kanak-kanak

Selain mengambil set makanan tambahan Set Kanak-Kanak, perlu juga untuk anda ibu bapa berikan anak-anak Cream Herbal Blend untuk mengelak sebarang gigitan nyamuk semasa berada di sekolah mahupun diluar rumah. Cream ini juga baik untuk pelbagai masalah ruam mahupun alergik kulit. Cream ini amat selamat kerana ianya tiada bahan kimia berbahaya dan sesuai kanak-kanak mahupun dewasa.

Cream Herbal Blend

Penjagaan kesihatan kanak-kanak tidak hanya di sekolah sahaja akan tetapi juga diluar rumah dan terutama di sekolah. Jadi perlu sekali untuk kita ibu bapa memberikan makanan tambahan atau supplement yang terbaik untuk mereka membesar dengan ceria dan sihat.

Anda boleh dapatkan Set Makanan Tambahan Untuk Kanak-Kanak disini dan juga cream Herbal Blend. Jangan risau kami juga menyediakan pengkhidmatan Cash On Delivery juga untuk anda yang berada dikawasan area Batangkali, Ulu Yam, Antaragapi,  Sungai Tua Batu Cave, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung, dan Genting Highland. Anda boleh dapatkan stok daripada kami dengan segera.

Jangan risau dimana anda untuk dapatkan Set makanan tambahan ini, anda boleh dapatkannya disini.

Klik Disini >>>>>Saya Nak Beli Set Makanan Tambahan Untuk Kanak-Kanak Disini. 

Belian secara online guna kad Kredit/Debit ->>Klik Sini Saya Nak  Beli Cream Herbal Blend Sahaja

Klik Disini>>>Klik Saya Nak Beli Set Makanan Tambahan Dengan Cream Herbal Blend 

Ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi (https :Hyper Text Transfer

Protocol Secure (HTTPS) is the secure version of HTTP, the protocol over which data is sent between your browser and the website that you are connected to)

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian.

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “Elak Penyebaran Jangkitan Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut Di Kalangan Kanak-Kanak”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam