Bahaya Kencing Manis

Bahaya Kencing Manis Boleh Meragut Nyawa Bila-Bila Masa Sahaja

Kencing manis selalu kita dengar. Dan ianya boleh dialami oleh sesiapa sahaja. Sekarang ini bukan sahaja mereka yang dewasa akan tetapi ramai juga yang berusia muda dapat alami penyakit kencing manis ini. Jadi dah macam biasa dan tak hairan dengan penyakit ini. Tapi kesan dan bahayanya amatlah menakutkan. Dan ianya boleh berakibat fatal dan mengancam nyawa. 

penderita kencing manis 

Kencing manis atau diabetes adalah keadaan dimana paras gula dalam darah terlalu tinggi. Diabetes juga dikatakan suatu penyakit dimana tubuh badan tidak dapat menghasilkan insulin (hormon pengatur gula dalam darah), ataupun insulin yang dihasilkan tidak mencukupi atau insulin tidak bekerja dengan baik. Oleh kerana itu akan menyebabkan gula dalam darah meningkat saat diperiksa. 

Diabates ada 2 type diantaranya iaitu:

Diabetes type 1

Suatu keadaan dimana tubuh sama sekali tidak dapat memproduksi hormon insulin. Sehingga penderita harus menggunakan suntikan insulin dalam mengatur gula darahnya. Sebahagian penderitanya adalah kanak-kanak dan remaja. 

Diabetes type 2

Terjadi kerana tidak memproduksi hormon insulin yang mencukupi atau kerana insulin tidak digunakan dengan baik (resistensi insulin). Tipe ini merupakan yang terbanyak diderita saat ini( 90% lebih), sering terjadi pada mereka yang berudia lebih dari 40 tahun, gemuk dan mempunyai riwayat diabetes dalam keluarga.  

pengidap kencing manis yang harus merelakan kakinya dipotong kerana elak jangkitan dari merebak

Tanda-tanda Anda Alami Diabetes: 

 • Kerap kali kencing
 • Tubuh cuba keluarkan gula berlebihan melalui kencing
 • Sering lapar dan banyak makan
 • Selalu kehausan
 • Air dalam badan banyak keluar melalui air kencing
 • Badan lesu letih tak bermaya
 • Sel badan tidak mendapat bekalan  gula untuk penghasilan tenaga
 • Naik berat badan
 • Tidak mampu beraktiviti kerana berat badan
 • Turun berat badan
 • Badan menggunakan lemak simpanan untuk hadilkan tenaga.
 • luka lambat sembuh, gula yang ada dalam darah menarik perhatian bakteria
 • Mata kabur
 • Mudah mengantuk

Siapa sahaja yang boleh dapat penyakit kencing manis ini?

Kencing manis dapat dialami oleh semua orang. Tapi bagi mereka yang mempunyai riwayat keluarga ataupun faktor keturunan lebih besar berkemungkinan untuk menderita penyakit ini. Selain itu ialah mereka yang mempunyai berat badan berlebihan, kolesterol tinggi, kurang bersenam dan tekanan darah tinggi. Mereka yang berusia 40 tahun disertai dengan obesiti akan semakin meningkatkan risiko terkena kencing manis ini. 

suntikan insulin

Bagaimana Kita Dapat Mengesan Kencing Manis ini?

Diagnosa diabetes dapat ditemukan dengan hasil pemeriksaan seperti  berikut ini. 

 • Gula dalam darah puasa lebih besar atau sama dengan 126mg/dl
 • Gula darah sewaktu lebih besar atau sama dengan 200mg/dl
 • Gula darah 2 jam setelah pemberian air gula 75 gram (pada tes toleransi glukosa oral) memberikan hasil lebih besar atau sama dengan 200?g/dl
 • Bila seseorng mempunyai gejala khas diabetes, maka hasil pemeriksaan sekali saja untuk yang diatas sudah menentukan orang tersebut menderita dibetes. 
 • Tetapi apabila gejala khas tidak ada diperlukan 2 kali test untuk memastikan diagnosa diabetes. 

Komplikasi pada diabetes akan menyebabkan kerosakan pada saluran darah dan saraf, buta atau rabun, terkena penyakit kardiovascular (jantung), kegagalan buah pinggang, impotensi atau mati pucuk pada lelaki, dan bagi wanita hamil yang mengalami kencing manis atau diabetes akan mengalamu risiko bayi yang besar serta mengalami masalah pernafasan dan risiko terkena jaundis. 

Bagaimana mengawal diabetes ini?

Amalkan gaya hidup yang sihat dengan memgambil makanan yang sihat dan seimbang. Lakukan aktifiti fizikal seperti bersenam, joging, mengayuh basikal secara konsisten setiap hari. Paling sedikit selama 15 menit. Amalan rohani sangat penting untuk kesihatan anda. Bersilahturahmi dengan sesama anggota keluarga sanak saudara ataupun rakan. Dengan saling berkunjung akan menjalinkan persahabat. Dan juga mengambil ubat yang dibekalkan doktor dan hospital. Selain itu anda juga boleh mengamalkan suplemen yang boleh membantu anda mengekalkan kesihatan. Diantara suplement yang boleh diambik setiap hari iaitu Vivix, Esp, Gla Complex, Vita C Plus, Omega guard, Vitalea dan Zinc Plus. 

Vivix antioksidan terbaik dan juga membantu mengelakkan  pembentukan protein AGE dan membaiki sel yang rosak. Meningkatkan tenaga sel diperingkat seluler. Vivix mengandungi resveratrol yang juga membantu pulihkan sel-sel yang rosak dan pulihkannya. 

Vivix

Esp membantu mengekalkan paras gula dalam darah dan membantu pankreas menghasilkan insulin

Esp 

Gla Complex agen anti radang yang membantu mengurangkan simptom kesakitan saraf.

Gla Complex

Vita C plus membantu meningkatakn imuniti melawan jangkitan dan mengelakkan gula dalam sel menjadi gula alkohol. Dan membantu menurunkan risiko kerosakan penglihatan dan ginjal. Serta menjaga kesihatan arteri. 

Vita C Plus

Omega guard menbantu menurunkan risiko diabetes dan penyakit kardiovascular. 

Omega Guard

Zinc plus  membantu dalam penyembuhan luka akan lambat proses penyembuhan luka tersebut menjadi kering. Dengan pengambilan zinc plus boleh membantu anda untuk penyembuhan luka lebih cepat. 

Zinc Plus

Berusaha menurunkan berat badan yang berlebihan dan lakukan diet teratur bersenam secara konsisten dan amalkan suplement akan dapat membantu anda membuat gula dalam darah kembali normal. Serta elakkan juga daripada tekanan agar anda sentiasa positif. Juga elak meokok dan meminum minuman beralkohol. 

Jika anda berusaha setiap hari jalankan kehidupan yang sihat dan seimbang, in sha Allah kesihatan anda akan semakin membaik dan juga terhindar daripada hal yang tak diinginkan. Jalani lah kehidupan dengan perasaan bahagia dan sentiasa tenang dalam apa jua keadaan. 

Apabila anda berminat untuk dapatkan Set Makanan Tambahan/ Suplement diatas, anda boleh dapatkannya disini. 

Saya Nak Set Makanan Tambahan Vivix, Esp, Vitalea, Omega Guard, Gla Complex Dan Zinc Plus Disini. 

kami untuk buat pesanan/belian. Kami menyediakan penghantaran ke seluruh semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Serawak. 

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam