kesihatan mata

10 Langkah Penjagaan Yang Perlu Dilakukan Agar Mata Sihat Dan Cantik

Bak kata orang mata adalah jendela dunia. Tanpa mata kita tak tahu apa yang akan terjadi dengan kita setiap hari. Alhamdulillah kita bersyukur di karuniakan mata yang sihat oleh Allah. Sudah tentu kita harus menjaga karunia Allah ini dengan sebaiknya.

kesihatan mata

Mata adalah organ yang amat penting bagi kita. Apalah artinya jika mata kita mengalami masalah. Dengan mata ini kita boleh melihat ciptaan Allah dan juga menyaksikan keagungannya setiap hari. Dapat membaca kalamnya dan juga menikmati keindahannya. Oleh itu kita harus jaga sebaiknya.

Sering membaca buku, menghadap komputer seharian, bermain game terlalu lama atau menggunakan gajet berterusan akan membuat mata alami keletihan dan tekanan. Banyak dari kita termasuk kaknil sendiri alami masalah mata seperti rabun jauh (miopi), rabun dekat (hipermetropi), atau pun katarak, dan juga masalah tak dapat melihat pelbagai warna dengan sempurna. Juga masalah mata lainnya. Kita harus menjaga kesihatan mata agar dapat elakkan daripada pelbagai penyakit mata tersebut yang akan mengganggu aktifiti keseharian kita dikemudian hari.

Kita boleh melakukan beberapa tips ini untuk sentiasa memastikan mata sihat dan juga cantik. Diantaranya iaitu:

  • Minum air masak yang cukup setiap hari. Sudah sememangnya kita diharuskan untuk meminum air dengan cukup setiap hari kerana ianya akan berdampak baik untuk kesihatan mata.
  • Cuci muka setiap sebelum masuk tidur. Mencuci wajah setiap hendak tidur teramat penting agar kulit wajah bersih dan sihat. Kerana jika anda tidur dengan keadaan wajah yang kotor atau bermake up, ianya akan menambah buruk keadaan kulit anda dan juga berisiko akan tersumbatnya liang pori dan akan berdampak mendapatkan iritasi pada mata.
  • Cukup tidur. Tidur yang cukup akan membantu mata berehat dan juga rilax. Apabila kita kelurangan tidur akan menambah tekanan pada mata dan akan menjejaskan kesihatan mata di kemudian hari.
  • Membaca dalam keadaan gelap. Membaca buku mahupun melihat handphone dalam keadaan gelap akan berpengaruh pada mata. Mungkin anda akan alami masalah rabun mahupun iritasi pada mata kerana kekurangan cahaya dalam aktifiti yang anda lakukan.
  • Amalkan Vitamin untuk kesihatan mata. Selain menerapkan makanan yang seimbang, pengambilan makanan tambahan ataupun vitamin amatlah penting untuk membantu kesihatan tubuh badan kita. Begitu juga dengan mata, kita harus mengambil vitamin A untuk bantu cukupkan keperluan vitamin untuk mata kita. Selain itu juga perlu mengambil sayuran hijau dan juga buah-buahan yang tinggi antioksidan.
  • Gunakan kacamata yang melindungi mata daripada pancaran sinar matahari.
  • Lindungi mata anda dengan memakai kacamata yang boleh mengelak sinar matahari langsung kerana dapat merusak mata bahkan boleh menyebabkan kebutaan.
  • Elak penggunaan gajet dan TV yang berlebihan. Gunakan masa melihat gajet dan TV dengan berhemah. Gunakannya seperlu sahaja dan elak memakai dengan masa yang berlebihan dan membuat mata alami tekanan.
  • Elak merokok. Merokok memang amat berbahaya untuk kesihatan. Tak terkecuali juga dengan organ mata, merokok menyebabkan penglihatan menjadi kabur dan juga melemahkan kesihatan lainnya. Merokok meningkatkan risiko mengalami katarak dan mata kering.
  • Lakukan pemeriksaan mata secara berkala. Anda di sarankan untuk melakukan pemeriksaan mata ke doktor secara rutin agar mata sentiasa sihat dan terkontrol. Pemeriksaan awal akan mengelakkan masalah mata dikemudian hari dan apabila terdeteksi alami masalah mata, doktor akan dapat atasinya lebih awal.
jagalah mata sebaiknya

Dengan mata yang sihat dan cantik, sudah tentu kita akan lebih bersemangat dan yakin untuk melakukan aktifiti harian kita. Walau bagaimanapun kita harus menjaga sebaiknya dan lakukan hal yang positif agar Allah akan menjaga kita dan meningkatkan lagi kesihatan kita. Gaya hidup yang seimbang dan juga melakukan aktifiti yang sihat akan menambahkan lagi kesihatan mata kita.

Macam kaknil amat menitik beratkan kesihatan mata kerana sudah tahu bagaimana keadaan mata yang tak sihat dan alami masalah rabun jauh. Sekarang kaknil amalkan Vivix, Omega dan Carotomax juga Vita C Plus untuk bantu mata kaknil lebih sihat dan tak alami masalah kekeringan dan silau.

Vivix istimewa kerana ianya adalah tinggi antioksidan dan juga bekerja sampai keperingkat DNA. Vivix mengandungi Anggur Muscadine, Elderberry, Purple Carrot dan juga Cuspidatum yang amat baik untuk kesihatan mata. Dan Omega Guard juga adalah minyak ikan yang berkualiti tinggi yang kaya dengan DHA yang sememangnya baik untuk kesihatan mata. Carotomax kaya dengan beta karotena dan juga Vitamin A yang sememangnya amat penting untuk kesihatan mata. Juga Vita C Plus tinggi antioksidan untuk melawan pelbagai jangkitan dan virus dan juga naikkan sistem imun tubuh badan kita.

Bagi anda yang nak cuba Vitamin yang Kaknil ambil ini, boleh lah cuba dan amalkan setiap hari. Vitamin ini tiada bahan kimia dan kesannya amat istimewa. Mengandungi bahan berkualiti tinggi dan juga ada kajian.

Anda boleh buat belian Set Vitamin Mata Sihat disini.

ikut sahaja langkah yang diberi, Web belian adalah selamat dan dilindungi

Jika anda tak nak buat order sendiri, anda boleh menghubungi kami untuk buat pesanan/belian. Kami menyediakan penghantaran ke seluruh semenanjung Malaysia termasuk Sabah dan Serawak. 

Pn. Nila/ En. Firdaus

sms/ whatsapp  +60176281787

Anda yang gemar dengan pengkhidmatan Cash On Delivery, kami menyediakan pengkhidmatan ini di sekitar area Batang kali, Hulu Yam, Rasa, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu, Gohtong Jaya dan Genting Highland. Anda boleh terus menghubungi kami untuk membuat pesanan. Barang yang anda pesan akan kami terus hantar ke alamat yang anda berikan. Sangat menjimatkan masa anda. Jangan tunggu lagi, hubungi kami segera di talian yang tertera diatas ya.

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam