Semua Tentang Shaklee

Migrain Buat Kita Tak Tentu Hala Dan Hilang Keceriaan

Mesti ramai yang alami masalah migrain dan sudah berkurun lama mengalaminya. Dulu kaknil pun alaminya dan amat tersiksa setiap kali migrain menyerang.

Migrain merupakan pengakit saraf yang disertai dengan gejala seperti mual, muntah. Serangan migrain ini selalu kebiasaannya terjadi selama beberapa jam atau beberapa hari. 

Migrain ini kebanyakan dialami oleh wanita. Banyak faktor yang boleh menyebabkan mjgrain diantaranya kerana faktor genetik dan juga lingkungan. Serangan migrain selalunya terjdi pada awal usia remaja. Migrain ini selalu terjadi debgan gejala serangan sakit kepala pada stu sisi atau berdenyut, pandangan menjadi kabur, pening atau mual dan muntah. 

Selain gejala tersebut, mereka yang menderita migrain juga dapat merasakan gejala seperti berkeringat, merasa demam, sakit perut dan susah untuk fokus. Sampai sekarang belum diketahui pasti penyebab terjadinya migrain. Namun faktor ini diduga dapat memicu timbuknya migrain diantaranya iaitu;

Perubahan hormon pada wanita. Selalunya migrain terrjadi pada wanita yang tengah dan sebelum mendapat period, tengah memgandung mahupun masa menopause. 

Banyak mengkonsumsi makanan yang mengandungi bahan pengawet, asap rokok, wangian farfume mahupun suara bising, keletihan, kurang berehat dan terlalu melakukan aktifiti yang berat. Juga menggunakan pil perancang. 

Untuk membantu menghentikan gejala serta mencegah terjadinya serangan migrain, banyak cara yang boleh kita lakukan disamping mendapatkan rawatan doktor yang sewajarnya. Seperti membuat urutan dan juga berehat secukupnya. Akan tetapi apabila cara-cara ini tak menghasilkan dan tak mendatangkan sebarang perubahan, sebaiknya anda membuat rawatan doktor dengan lebih intensif. 

Disamping itu juga anda boleh mengambil makanan tambahan seperti vitamin. Diantaranya ostematrix, esp, vita c dan juga b complex. Vitamin ini baik untuk membantu tubuh badan lebih rilax dan lebih bertenaga. Serta meningkatkan sistem imun badan melawan pelbagai jangkitan dan penyakit. 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam