kesihatan suami isteri

3 Sebab Kenapa Anda Alami Masalah Hb Rendah

Ramai diantara kita yang nampak sihat dan tiada menunjukkan sebarang masalah kesihatan. Akan tetapi apabila dilakukan pemeriksaan, ternyata mereka memiliki masalah Hb rendah dan juga masalah kesihatan lainnya. Kadar Hemoglobin atau Hb seseorang dapat diketahui dengan melakukan pemeriksaan darah. Apabila seseorang mengalami kekurangan hemoglobin akan berisiko mendapatkan penyakit tertentu. Jadi kita harus pastikan Hemoglobin kita dalam paras yang normal agar tiada gangguan kesihatan.

Cek kadar Hemoglobin

Bagaimana kita tahu yang kita mengalami hemoglobin yang rendah? Sudah tentu Hb rendah ini akan menunjukkan tanda-tanda kepada tubuh badan kita. Diantara tanda-tanda tubuh badan kita mengalami hemoglobin yang rendah diantaranya seperti kerap merasa letih, lesu, kulit dan gusi yang pucat, alami sesak nafas, jantung berdetam tidak teratur dan juga alami warna kuning pada mata dan kulit.

Biasanya Hemoglobin rendah tidak menunjukkan tanda-tanda yang drastik. Dan penyebabnya boleh beraneka ragam tergantung penyakit yang tengah diderita. Hemoglobin merupakan molekul protein dalam sel darah merah kita yang berperanan membawa oksigen dari paru-paru ke jaringan tubuh dan mengembalikan karbondioksida dari jaringan tubuh ke paru-paru untuk dimeluarkan melalui pernafasan.

Hemoglobin juga amat penting untuk menjaga bentuk sel darah merah. Struktur hemoglobin yang tak normal dapat mengganggu bentul sel darah merah dan menghalangi fungsi nya untuk bekerja melalui pembuluh darah.

Penyebab kekurangan hemoglobin yang biasa terjadi kerana;

  • Pendarahan yang awalnya berasal dari luka, pendarahan disaluran pencernaan, saluran kemih, saat datang bulan (haid), atau kerana pendarahan selepas persalinan.
  • Selain itu rendahnya hemoglobin boleh terjadi kerana anemia, kanser, gastrik, sirosis, hipotirodisme, buah pinggang, leukimia
  • Bahkan akibat efek samping daripada kemoterapi.

Kadar hemoglobin dapat kita ukur dengan melalui tes darah seperti memeriksa darah yang diambil dari pembuluh vena pada lengan. Pemeriksaan ini sering dilakukam untuk menentukan kadar trombosit, sel darah putih, sel darah merah serta hemoglobin dalam darah. Biasanya hasil dari pemeriksaan akan didapati tidak sampai dari 1 menit.

Tingkat hemoglobin pada lelaki dewasa sekitar 14-18 gram/dL dan pada wanita dewasa lebih rendah iaitu sekitar 12-16 gram/dL. Seiring pertambahan umur, tingkat hemoglobin akan semakin menurun. Tingkat hemoglobin pada kanak-kanak secara umum sekitar 11-13 gram/dL.

Pada umumnya hemoglobin yang rendah akan menunjukkan adanya anemia. Oleh kerana itu selain pemeriksaan Hb, doktor akan menyarankan anda untuk melakukan pemeriksaan lain yang lebih terperinci untuk memastikan tahap kesihatan anda. Ianya bertujuan untuk mencari punca penyebab rendahnya Hb atau anemia yang dialami.

Terdapat banyak kaedah untuk membantu meningkatkan kadar Hemoglobin yang rendah, sesuai dengan masalah kesihatan yang dialami. Diantara kaedah yang dilakukan diantaranya iaitu:

  • Transfusi darah. Transfusi darah selalu dilakukan untuk meningkatkan Hb yang rendah. Ini dilakukan apabila tubuh badan sudah tak dapat lagi membuat Hb normal, seperti pada thalassemia dan anemia sel sabit. Transfusi darah akan diberikan pada anemia teruk dimana kadar Hb jauh menurun dibawah batas normal. Bagi mereka yang biasa menerima transfusi darah, perlu dilakukan iron chelation theraphy untuk mencegah kelebihan kadar zat besi akibat transfusi darah.
  • Menggunakan eritropoietin iaitu hormon untuk merangsang produksi sel darah merah. Pilihan terapi ini untuk mereka yang alami anemia dan juga masalah ginjal yang teruk.
  • Terapi sel punca (stem cell theraphy). Terapi ini sering dilakukan oleh mereka penderita thalassemia, namun terapi ini amatlah berisiko jika dilakukan terlalu kerap dan ianya memiliki risiko yang amat besar serta biaya operasi yang amat mahal.

Walau bagaimanapun rendahnya kadar hemoglobin tidak selalu menandakan keadaan kesihatan yang buruk dan serius. Akan tetapi kita juga tidak boleh menganggapnya ringan. Seperti rendahnya hemoglobin ketika mengandung. Jika anda alami masalah rendah hemoglobin, disarankan berbincang dengan doktor anda untuk mengetahui tingkat kesihatan tubuh badan anda. Agar kondisi anda tetap dalam keadaan normal dan jauh dari sebarang penyakit yang serius.

Berjumpa doktor untuk ketahui tahap kesihatan anda

Disamping itu juga biasakan diri dan ahli keluarga untuk hidup sihat dan seimbang dengan mengamalkan hidup sihat dan mengambil pemakanan yang cukup nutrisi. Elakkan daripada merokok dan biasakan untuk bersenam.

Anda tercari-cari Makanan Tambahan/ supplement untuk membantu meningkatkan Hb yang rendah, anda boleh dapatkannya disini. Anda boleh mengambil Vita C Plus, Vitalea, B complex untuk membantu anda menaikkan Hb yang rendah. Vitamin ini tiada bahan kimia dan amat baik untuk kesihatan anda. Anda boleh dapatkan disini secara terus, klik sahaja link yang tersedia dibawah ini.

Beli disini >>> Saya Nak Beli Set Vitamin Naikkan Hemoglobin Yang Rendah<<< klik sahaja link dan anda akan terus dibawa untuk buat belian.

Untuk anda yang nak beli Set Vitamin naikkan Hemoglobin Rendah secara terus dengan KakNil boleh hubungi KakNil di nombor talian yang tertera dibawah ini.

KakNil/ Firdaus

+60176281787

Untuk anda yang nak dapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD), kami menyediakan pengkhidmatan COD ke area Batangkali, Ulu Yam, Rasa, Antaragapi, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung dan Genting Highland. Anda boleh hubungi KakNil dan kami akan hantarkan barang yang anda mahu terus ke depan pintu rumah anda. Amat mudah, cepat dan menjimatkan masa anda.

Anda inginkan pendapatan Sampingan? tiada modal besar? nak Dapatkan side income setiap bulan daripada rumah? Jom join kami disini. Klik Disini untuk dapatkan Join Side Income Anda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam