Ibu Mengandung

6 Cara Atasi Kejang Kaki Ketika Mengandung

Kebanyakan ibu mengandung selalu alami masalah kejang kaki semasa mengandung. Kadang ianya terjadi semasa tengah tidur lena dan tiba-tiba kejang kaki menyerang. Hal ini amatlah menyakitkan dan adakalanya membuat sesetengah ibu memgandung fobia.

ibu mengandung kejang kaki

Orang selalu menyebut kejang kaki ini dengan istilah simpul biawak ataupun tarik mengkarung. Kejang kaki ini terjadi diarea kaki. Dan rasa kejang dan lenguh ini cenderung membuat ibu hamil menjadi takut untuk berbaring masa tidur, sebab apabila ianya terjadi secara tiba-tiba kaki akan sakit yang teramat sangat.

Banyak faktor yang mempengaruhi seseorang ibu mengandung mengalami masalah kejang kaki ini. Diantara sebab yang amat kentara kerana kekurangan nutrien seperti kalsium, magnesium dan juga garam mineral. Kekurangan cairan juga akan dapat membuat anda mengalami kejang kaki ini. Hal ini juga boleh dikeranakan hormon ibu semasa mengandung dan juga pergerakan ibu yang terlalu ekstrem seperti duduk atau berdiri terlalu lama.

6 Cara Untuk Atasi Masalah Kejang Kaki Semasa Mengandung diantaranya yang boleh kita lakukan iaitu:

  • Luruskan kaki dan letakkan agak ke atas dan tumit ke arah bawah agar peredaran darah berjalan dengan lancar. Gerak-gerakkan jari-jari kaki dan buat kaki anda sesantai mungkin. Anda boleh buat urutan ringan untuk legakan rasa kejang di kaki dan betis.
  • Buat rutin senan regangan kaki dan bersenam seperti berjalan santai setiap hari. Elakkan daripada melakukan aktifiti yang terlalu berat. Dan jangan paksakan kaki anda untuk berjalan jauh.
  • Minum air masak yang mencukupi dan elak daripada mengambil minuman manis dan bergas. Anda boleh mengambil air suam dan juga jus buah-buahan agar sentiasa sihat dan cukup air didalam badan.
  • Ambil makanan yang sihat dan seimbang. Keperluan makanan sihat dan cukup zat amatlah digalakkan semasa mengandung. Makanlah makanan yang kaya dengan vitamin dan juga kalsium yang amat baik untuk tulang dan sendi.
  • Rajin meminum susu dan makanan yang kaya dengan sumber kalsium. Ibu mengandung yang alami masalah kejang kaki ini amat baik untuk mengambil susu secara teratur untuk kesihatan tulang, sedi dan otot yang sihat. Dengan pengambilan susu dan makanan tinggi kalsium diharapkan akan mengurangkan serta mengelak daripada alami kejang kaki.
  • Jangan lupa untuk mengambil makanan tambahan yang kaya kalsium seperti Ostematrix. Dan juga perlu memgambil B Complex dan Omega Guard untuk membantu mengurangkan tekanan dan keradangan. Anda juga perlukan vitamin C untuk menguatkan sistem imun badan dan juga bantu elak daripada pelbagai jangkitan dan virus.

Apabila kekejangan kaki tetap berlaku kepada anda, diharapkan untuk anda segera memeriksakan diri ke doktor untuk mengetahui tahap kesihatan anda selanjutnya. Jangan abaikan mengambil makanan sihat dan seimbang serta amalkan budaya hidup sihat. Jangan pernah memgambil makanan yang memudaratkan kesihatan seperti Junk Food, makanan siap saji yang banyak pengawet dan juga bahan kimia. Anda harus perhatikan kesihatan anda dan juga bayi yang ada dalam kandungan.

set ibu mengandung

Jika anda nak dapatkan Set Kejang Kaki Semasa Mengandung, anda boleh dapatkannya disini. >>>>Saya Nak Buat Belian SET KEJANG KAKI disini>>>>

Anda juga boleh dapatkan >>>>SET IBU MENGANDUNG SIHAT Disini<<<<<

saksikan VIDEO ini untuk anda

Untuk anda yang nak beli Set Vitamin Set Kejang Kaki dan Set Vitamin Mengandung secara terus dengan KakNil boleh hubungi KakNil di nombor talian yang tertera dibawah ini.

KakNil/ Firdaus

+60176281787

Untuk anda yang nak dapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD), kami menyediakan pengkhidmatan COD ke area Batangkali, Ulu Yam, Rasa, Antaragapi, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung dan Genting Highland. Anda boleh hubungi KakNil dan kami akan hantarkan barang yang anda mahu terus ke depan pintu rumah anda. Amat mudah, cepat dan menjimatkan masa anda.

Anda inginkan pendapatan Sampingan? tiada modal besar? nak Dapatkan side income setiap bulan daripada rumah? Jom join kami disini. Klik Disini untuk dapatkan Join Side Income Anda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam