Sihat Bertenaga

6 Golongan Yang Perlukan Lebih Protein Dalam Diet Harian Mereka

Protein memang amat diperlukan dalam keseharian kita untuk membantu kesihatan kita dalam tahap yang baik dan jauh daripada pelbagai masalah kesihatan. Akan tetapi masih sahaja ramai diantara kita yang mengambil diet yang tak seimbang yang kebanyakan akan menjadikan mereka bermasalah dalam kesihatan. Tak jarang yang bermasalah sampai berhujung pada risiko penyakit yang pelbagai.

Sebaik-baiknya kita harus menerapkan pemakanan dan gaya hidup seimbang agar masalah kesihatan dapat dielakkan seboleh yang mungkin. Nampak leceh dan sederhana, akan tetapi hal yang sepele itu lama-kelamaan kalau dibiarkan akan menjadi teruk akibatnya. Sebut sahaja kekurangan nutrisi harian setiap hari akan dapat menjejaskan kesihatan kita suatu hari nanti.

Pengambilan sayur dan buah-buahan adalah contohnya. Kadang kita tak sedar akan mengabaikan pengambilan sayur-sayuran dan buah-buahan dalam diet harian kita. Tapi tahukah anda? apabila kita kekurangan sayur-sayuran dan buah-buahan akan meningkatkan lagi risiko kita terkena sembelit dan susah nak membuang juga masalah kulit yang kusam dan bahkan masalah kesihatan lainnya. Itu semua kerana kita kekurangan serat dan vitamin yang diperlukan setiap hari.

perlunya kita mengambil sayur-sayuran dan buah-buahan setiap hari

Seperti halnya dengan protein juga amat diperlukan dala diet harian kita. Berikut ini kita akan huraikan siapa sahaja yang amat perlukan protein dalam diet seharian mereka? Diantaranya mereka terdapat dalam 6 golongan yang perlu kita titik beratkan diantara mereka iaitu:

  1. Ibu mengandung. Ibu mengandung amat perlukan protein kerana ianya amat membantu sekali dalam membantu menyokong pertubuhan sel bayi yang sihat. Juga membantu bakal ibu untuk meningkatkan otot tanpa tanpa meningkat lemak dalam badan.
  2. Ibu Menyusui. Ibu yang menyusukan bayi memerlukan dua kali ganda lebih protein berbanding ibu yang tidak menyusukan bayi. Pengambilan protein ini perlu sekali untuk mengekalkan kesihatan ibu dan penghasilan susu ibu. Dan juga membantu dalam pertumbuhan serta perkembangan optimum bayi kerana protein adalah antara kompnonen penting dalam susu ibu.
  3. Mereka yang bersenam dan membina otot. Bagi mereka yang gemar dalam acara bina raga ataupun mereka yang nak membina otot, protein amat diperlukan. Mereka memerlukan lebih protein untuk membina semula dan memperbaiki otot. Juga membina otot tanpa lemak untuk tubuh badan lebih kuat, lebih cepat dan cergas.
  4. Mereka Yang Menjaga Berat Badan. Seseorang yang mengalami metabolisme tinggi membakar lebih banyak kalori berbanding dengan orang yang mempunyai kadar metabolisme yang rendah. Ambil lebih banyak protein untuk membantu meningkatkan rasa kenyang yang lebih lama. Dan juga membantu mengawal pengambilan kalori-kalori untuk pengambilan makanan seterusnya. Protein juga diperlukan lebih untuk mengekalkan jisim otot kerana lebih banyak otot anda lebih tinggi kadar metabolisme anda.
  5. Mereka Penggemar Manisan. Pemakanan yang tinggi dengan gula membawa kepada peningkatan paras gula dalam darah, dimana ia akan mempengaruhi fungsi jantung dan menyebabkan keradangan dalam badan. Anda perlukan lebih protein untuk menstabilkan paras gula dalam darah. Dan juga mmebantu mengurangkan keradangan, paras kolesterol dan kepekaan insulin.
  6. Mereka Yang Berada Pada Pertengahan Usia. Apabila anda memasuki usia pertengahan, badan akan mengalami penurunan dalam prestasi termasuk kehilangan otot adalah antara isu yang akan dialami. Anda perlukan lebih protein untuk melambatkan penuaan dengan menggabungkan pengambilan protein dengan senaman untuk mengekalkan jisim otot dan kecergasan. Protein lebih juga diperlukan untuk risiko lebih rendah terhadap masalah kesihatan berkaitan dengan jantung seperti kolesterol yang tinggi.

Anda boleh mengambil protein seperti Esp yang amat berkhasiat dan mencukupkan keperluan protein yang diperlukan oleh tubuh badan kita. Banyak kelebihan Esp yang dapat membantu kita diantaranya iaitu seperti dapat membantu membekalkan 14g protein berasaskan tumbuhan. Mempunya kadar PDCAAS (Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score) 1.0- nilai tertinggi protein keterhadaman dan protein yang paling berkualiti. Serta mengandungi 9 asid amino yang tinggi dengan kalsium tanpa kolesterol. Esp ini juga membantu menurunkan paras kolesterol.

ESP

Jumlah protei yang disyorkan setiap hari untuk memberikan perununan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari. Esp ini juga protein yang diperbuat daripada soya asli/ Non GMO (yang tidak diubah genetik asal) juga kandungan GI yang rendah. Serta ada kajian saintifik oleh pakar saintis yang bertaraf antarabangsa.

Jadi dah banyak sangat manfaat protein ni yang diperlukan oleh kita dalam diet seharian. Kita boleh ambik Esp untuk bantu mencukupkan keperluan protein kita setiap hari. Jadi jangan tunggu lagi, dapatkan Esp anda. Senang sahaja nak bancuh dan minum. Anda boleh pelbagaikan resepi minuman Esp agar anda sentiasa ceria ambik Esp ini setiap hari.

Jangan risau dimana nak dapatkan Esp ini, anda boleh dapatkan Esp disini daripada Kaknil. Atau anda boleh buat belian terus disini. Anda boleh terus klik pautan dibawah ini dan anda akan dipandu untuk buat belian secara terus menggunakan debit atau kredit kad anda.

Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

2 Comments to “6 Golongan Yang Perlukan Lebih Protein Dalam Diet Harian Mereka”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam