Kesihatan rambut

Malunya Bila Rambut Ada Kelemumur Yang Berpanjangan

Sudah pasti kelemumur akan buat kita rasa tak berkeyakinan dan malu dengan orang sekitar. Mengapa tidak? Kelemumur berwarna putih yang merupakan kulit kepala yang mengelupas dan gugur ke bahu anda. Dan ianya menumpuk dan amat menggangu penampilan.

kelemumur

Nampak sangat apabila kita memakai baju hitam. Serpihan putih tersebut akan terlihat banyak dibahagian bahu baju dan sudah tentu ianya amat merunsingkan. Biasanya kelemumur ni tak berjangkit dan jarang sekali menjadi penyakit yang serius. Hanya saja ianya amat memalukan dan buat keyakinan diri seseorang menurun.

Kelemumur ini terjadi bukanlah seberapa kerap anda mencuci rambut. Akan tetapi kelemumur ini adalah masalah dari kulit kepala. Serpihan kulit yang sudah mati yang kadang berminyak akan menempel pada rambut dan berjatuhan di bahu pesakit. Kelemumur ini biasanya diiringi dengan rasa gatal pada kulit kepala.

kelemumur akan rasa gatal di kulit kepala

Secara umumnya tubuh badan kita akan membuang sel kulit mati secara teratur. Akan tetapi dalam masalah kelemumur ini terjadi kerana sel-sel kulit mati dan tumbuh dengan cepat. Kematian sel kulit lebih cepat akhirnya yang menimbulkan terjadinya kelemumur.

Pemakaian peralatan rambut yang terlalu ekstrem seperti ubat rambut, shampoo juga memainkan peranan, jarang atau sering mencuci rambut boleh juga menjadi punca rambut berkelemumur, kulit berminyak, ekzema yang meradang, Psoriasis, dan juga tekanan yang dialami setiap hari, mereka yang sentiasa mengambil minuman beralkohol dan juga pemakanan tak seimbang pun akan berisiko mengalami kelemumur.

kelemumur

Biasanya sesiapa yang alami masalah kelemumur akan menggunakan shampoo anti kelemumur dan juga ubat yang biasa didapatkan di pasaraya. Akan tetapi perawatan yang berkelanjutan amat disarankan seperti berjumpa doktor agar anda dapat merawat masalah kelemumur ini dengan optimal. Selain itu anda juga harus menghentikan meminum minuman beralkohol dan juga menerapkan amalan pemakanan yang sihat dan seimbang.

Amalkan juga makanan tambahan seperti Esp, Zinc dan juga Vita C plus untuk membantu mengatasi masalah rambut dari dalam. Pengambilan shampoo juga harus diperhatikan yang mengikuti ciri keselamatan untuk rambut dan kulit kepala anda. Pilihlah shampoo yang tidak mengandungi bahan kimia dan juga dapat membantu mengatasi masalah kelemumur anda. Seperti Revitalizing Shampoo.

Jika kebetulan anda mengalami masalah kelemumur ini, jangan tunggu lagi. Anda harus segera merawat kelemumur dan juga hapuskannya dari mengganggu keseharian anda. Anda boleh lakukan dengan rawatan traditional mahupun modern dengan berjumpa pakar kulit kepala seperti doktor specialist. Disamping itu juga amalkan makanan sihat, juga harus merawat rambut dan kulit kepala dengan baik. Jika anda nak dapatkan Set makanan Tambahan dan Shampoo yang tiada bahan kimia dan selamat diambik, anda boleh hubungi KakNil disini untuk dapatkannya dan juga info lanjut. Anda boleh dapatkan >>>>>Set ESP, ZINC dan VITA C PLUS dan REVITALIZING SHAMPOO Disini.

Anda sedang mencari side income??? Jom buat side income disini.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

One Comment to “Malunya Bila Rambut Ada Kelemumur Yang Berpanjangan”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam