Umum

Petua Untuk Hilangkan Bau Ketiak Busuk

Ramai orang yang alami masalah ketiak busuk dan juga bau badan yang amat menyengat. Sudah tentu masalah bau ketiak ataupun bau badan ini amatlah memalukan dan juga tidak menyenangkan bagi kita. Apa agaknya penyebab terjadinya bau ketiak atau bau badan ini?

Bau badan meloyakan

Bau badan atau bau ketiak boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tak kira umur, jantina, tua dan muda. Selalu melewatkan untuk membersihkan diri dan jarang untuk mandi. Dalam sehari kita seharusnya dapat mandi minimum dalam 2 kali sehari. Jadi bagi anda yang merasa ada bau ketiak dan bau badan yang menyengat cuba cek berapa kali anda mandi dalam sehari.

Penyebab Bau Badan Atau Bau Ketiak Busuk diantaranya iaitu:

 • Tidak menukar pakaian dengan teratur. Sentiasa menukar pakaian selepas mandi. Jangan gunakan pakaian yang sudah digunakan apalagi pakaian yang sudah terkena peluh. Pakaian yang semalam atau pakaian yang terkena peluh terdapat banyak bakteria yang dapat memicu berkembang biaknya bakteria jahat yang akan menimbulkan bau yang tak sedap.
 • Tidak mandi. Usahakan untuk mandi minimum 2 kali sehari. Apabila anda malas mandi dan badan sentiasa berpeluh akan menambahkan lagi risiko terkena bau ketiak yang busuk. Bakteria akan berkumpul pada ketiak anda dan akan menimbulkan bau busuk.
 • Tidak memotong bulu ketiak. Semakin panjang bulu ketiak anda, maka semakin besar peluang bakteria akan bersarang di ketiak anda. Apalagi kalau anda adalah seseorang yang sangat aktif dan jenis yang berpeluh banyak. Jadi bersihkan ketiak anda.
 • Hormon yang tak stabil dan juga anda memiliki kelenjar keringat yang banyak. Jenis yang berkeringat banyak memang amat mudah terkena masalah badan berbau dan juga akan menimbulkan bau tak sedap pada ketiak.
 • Memakan makanan yang mengandung bauan yang tajam dan dalam kuantiti yang banyak. Adakalanya seseorang akan suka pada suatu makanan dan ianya boleh juga memicu kepada bau badan ataupun ketiak busuk. Contohnya sahaja kesukaan memakan bawang putih, bawang merah, petai, mahupun makanan yang berbau tajam lainnya.

Banyak lagi penyebab terjadinya bau badan atau bau ketiak busuk ini. Jadi bagaimana cara kita untuk bantu mereka yang alami masalah bau badan atau ketiak busuk ini? sudah tentu banyak cara yang boleh kita lakukan. Diantaranya boleh menggunakan petua traditional mahupun kaedah modern. Jom kita huraikan serba sedikit cara apa sahaja yang boleh kita lakukan.

bau ketiak meloyakan

Diantara Petua Yang Boleh Bantu Hilangkan Bau Badan atau Bau Ketiak Busuk diantaranya iaitu:

 • Gunakan Bedak Powder untuk disapukan di ketiak. Gunakan secukupnya bedak dan sapu ketiak anda.
 • Gunakan air lemon dan campurkan dengan baking soda (baking powder). Sapukan pada ketiak anda dan bilas bila dah kering.
 • Gunakan tawas dan rendam dalam air, sapukan air rendaman tersebut dan cuci ketiak anda secara teratur
 • Gunting atau bersihkan bulu ketiak anda
 • Tukar pakaian dan jangan pakaian yang sudah dipakai dan yang sudah terkena peluh dan jangan bertukar-tukar pakaian dengan orang lain
 • Mandi minimum 2 kali sehari
 • Makan makanan yang kaya dengan nutrisi dan elak daripada mengambil makanan yang mengandung lemak dan juga berbau tajam secara berlebihan
 • Amalkan makanan tambahan yang membantu untuk mendetox badan anda seperti Alfa dan Garlic Complex yang amat baik untuk membuang lemak jahat dan kolesterol dalam badan. Vitamin ini antibiotik semulajadi yang amat berkhasiat untuk tubuh badan kita.

Anda boleh mencuba petua-petua ini dan mudah-mudahan ianya akan dapat membantu anda untuk mengelakkan daripada bau ketiak busuk dan badan berbau. Pengambilan makanan amatlah penting kerana kita harus menjaga pemakanan agar dalam kita lebih sihat dan elak daripada hal-hal yang tak kita inginkan.

Jika anda berminat nak dapatkan Set Makanan Tambahan seperti Vitamin Alfalfa dan Garlic Complex, anda boleh menghubungi KakNil disini untuk dapatkannya beserta info dan maklumat lanjut. Anda boleh terus buat belian dan klik sahaja pada link yang tertera dibawah.

Alfalfa membantu mencuci darah, hati, darah, dan juga usus. Alfalfa adalah makanan yang sangat beralkali yang boleh mengembalikan kenormalan badan yang berasid, menghilangkan toksin dari badan serta membersihkan hati, kolon, darah da mencantikkan kulit dan otot.

Garlic Complex antibiotik semulajadi dan selamat diambil. Ianya membantu meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang penyakit berjangkit seperti selsema, kulat, kuman, virus dan yis candida. Garlic juga mampu mengeluarkan raksa dari tubuh badan dengan pantas. Juga menurunkan paras kolesterol jahat dan juga bantu elak bau badan.

>>Saya NAK BELI SET VITAMIN ALFALFA & GARLIC COMPLEX Disini<<<<<<

Untuk anda yang nak tahu lebih lanjut dan ingin bercakap terus dengan kaknil mengenai Set Vitamin Bau Badan Dan Ketiak Busuk ini secara terus boleh hubungi KakNil di nombor talian yang tertera dibawah ini.

KakNil/ Firdaus

+60176281787

Untuk anda yang nak dapatkan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD), kami menyediakan pengkhidmatan COD ke area Batangkali, Ulu Yam, Rasa, Antaragapi, Kuala Kubu Bharu, Bukit Beruntung dan Genting Highland. Anda boleh hubungi KakNil dan kami akan hantarkan barang yang anda mahu terus ke depan pintu rumah anda. Amat mudah, cepat dan menjimatkan masa anda.

Anda inginkan pendapatan Sampingan? tiada modal besar? nak Dapatkan side income setiap bulan daripada rumah? Jom join kami disini. Klik Disini untuk dapatkan Join Side Income Anda.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam