kesihatan wanita

Waspadai Tanda-Tanda Menopause Yang Mungkin Sedang Anda Alami

Wanita memang banyak kerisauan yang mereka rasakan. Tidak hanya masalah keluarga sehari-hari dengan pelbagai aktifitas yang dilakukan. Kadang wanita terlupa dengan keadaan kesihatan diri sendiri. Lumrah wanita berhati lembut dan sentiasa peka terhadap keadaan sekeliling. Akan tetapi apakah wanita juga peka terhadap kesihatan diri sendiri?

Walaupun wanita mengalami pelbagai fasa dalam kehidupan tapi jangan pernah lupa wanita juga akan mengalami fasa menopause. Ya fasa menopause yang seakan-akan menghantui setiap wanita. Kadang fasa menopause ini tidak disedari dari awal oleh sebahagian wanita. Oleh itu kita harus peka dan ketahui apakah tanda-tanda awal menopause ini.

Menopause ini kadang dilalui oleh sebagaian wanita dengan tiada apa-apa masalah. Ianya berlalu dengan baik dan nyaman bagi mereka. Akan tetapi sebahagiannya tidak merasakan begitu. Berkurangnya keinginan untuk melakukan aktifiti sex bersama pasangan, emosi yang tak stabil dan juga masa haid yang tak menentu. Adalah satu daripada gejala – gejala menopause.

simptom-simptom menopause

Jom kita ketahui lebih lanjut gejala-gejala yang mungkin dialami oleh wanita menjelang menopausenya. Diantaranya iaitu:

  • Perubahan kitaran haid/menstruasi

Mungkin anda selalu juga alami masalah haid tak teratur. Akan tetapi menjelang menopause anda akan alami masa kitaran haid yang tak sama dengan sebelumnya. Mungkin anda akan dapatkan haid dengan jumlah banyak atau pun mungkin sedikit. Jangka masa menstruasi juga mungkin alami perubahan sepertu lebih singkat. Mungkin juga darah yang keluar hanya sedikit sahaja seperti titik darah. Apabila anda alami masalah seperti ini berlarutan, diharapkan anda boleh menghubungi doktor anda untuk memeriksakan keadaan diri anda.

  • Merasa resah dan gelisah.

Kadang gejala menopause akan buat anda resah dan mungkin sampai tak boleh melelapkan mata. Badan terasa panas walaupun kadang cuaca tak begitu panas. Rasa tidak nyaman dan bercelaru. Anda harus segera menemui doktor apabila terjadi hal yang sebegini.

  • Tak nyaman semasa berhubungan kelamin dengan pasangan.

Anda akan alami masalah kekeringan vagina dan susah nak mencapai orgasme semasa berhubungan badan dengan pasangan. Kurang rasa berahi dibandingkan sebelumnya. Tiada keinginan untuk melakukan aktifitas sex. Bahkan apabila berhubungan anda akan rasa sakit dan tak selesa.

  • Kesulitan untuk tidur dan melelapkan mata.

Masa alami menopause anda akan alami masalah susah untuk tidur. Adakalanya anda akan terjaga di awal pagi dan selepas itu akan susah untuk melelapkan mata. Disarankan untuk anda berolahraga secera teratur dan hindari mengambil minuman berkafein untuk mengelak daripada susahnya melelapkan mata. Dengarkan musik yang membantu anda untuk rasa tenang dan rilax dan dapatkan masa tidur yang sama setiap harinya.

  • Susah untuk menahan kencing

Pada masa menjelang menopause, wanita akan rasa susah untuk menahan kencing. Walaupun rasanya baru sahaja kencing, anda akan rasa nak kencing lagi. Senang untuk mendapatkan infeksi saluran kencing.

  • Emosi yang tak stabil

Menjelang dan semasa menopause, wanita akan condong alami masalah emosi yang tak stabil. Perubahan emosi ini dialami kerana hormon wanita ketika itu yang tak stabil.

  • Kenaikan berat badan dan juga alami rambut yang gugur.

Masalah berat badan dan juga alami masalah berkeringat dimalam hari serta rambut yang gugur. Adakalanya kulit akan jadi kering dan gatl-gatal.

Wanita menopause

Jadi apabila anda wanita yang memasuki masa menopause, jangan sampai anda abaikan kesihatan diri anda. Cubalah untuk amalkan budaya hidup sihat dan tetap melakukan aktifiti yang positif dengan semangat yang kuat. Jangan jadikan masa menopause anda jadi masa yang kelam dan tak bahagia.

Sentiasa berolahraga dan melakukan hal-hal yang anda sukai. Sering berjumpa doktor untuk mengetahui tahap. Kesihatan anda. Amalkan makanan tambahan seperti Gla Complex, B Complex dan juga Vivix untuk membantu anda pada masa-masa menjelang menopause anda. Makanan tambahan ini amat bermanfaat untuk membantu masalah yang anda alami menjelang masa menopause anda.

Jadikan masa-masa menjelang menopause anda lebih baik dan lebih bahagia. Jangan jadikan masa menopause anda jadi mimpi buruk yang membuat anda tak bahagia. Hidup dengan sihat dan budayakan amalan yang posistif agar kesihatan anda lebih baik seterusnya.

Gla Complex membantu untuk membantu wanita mengekalkan kesejahteraan menyeluruh sepanjang kitran haid bulanan. Diperolehi daripada minyak borage yang mengandungi GLA berkepekatan tinggi ( 17%-25%), tulen dan semula jadi dalam bentuk yang mudah diserap. Diformulasikan dengan gabungan GLA (asid lemak Omega-6), minyak biji bunga matahari (satu lagi sumber asid lemak omega 6), dan Vitamin E untuk mengekalkan kesejahteraan dan kesihatan kulit. Melegakan PMS( Pre-Menstruation Syndrome), menguatkan kuku dan rambut, meningkatkan kesuburan, mengurangkan “blood clot” yang menyebabkan serangan jantung. Juga meningkatkan fungsi sistem saraf.

Gla Complex

B Complex juga membantu mengawal tekanan dan stress, memberikan tenaga, kawal rasa sakit dan gelisah, serikan kulit dan baik untuk kesihatan saraf. Membantu meningkatkan pembentukan sel darah merah, mencegah penyakit anemia, memelihara kulit, kuku dan otot yang sihat.

B Complex

Vivix membantu masalah kawanitaan dan juga sebagai antioksidan tinggi. Vivix adalah terbuat daripada kandungan yang isimewa yang terdapat anggur muscadine, elderberry, purple carrot yang amat baik untuk kesihatan dan kecantikan tubuh badan kita. Membantu melambatkan proses penuaan diperingkat seluler. Mengurangkan penyakit jantung, membantu lebih bertenaga dan sentiasa cergas, menyokong kesihatan secara menyeluruh, menyokong ketahan sel dan membaiki sel.

Vivix


Jika anda berminat nak dapatkan 3 Serangkai ini, anda jangan segan untuk hubungi Kaknil disini untuk dapatkannya beserta info lebih lanjutnya. Anda boleh dapatkan 3 serangkai ini secara online disini. Kaknil menyediakan pengkhidmatan Cash On Delivery (COD) di area sekitar Batangkali, Rasa, Ulu Yam, Bukit Beruntung, Kuala Kubu Bharu dan juga sekitar area Genting Highland. Jika anda kebetulan berada di area ini, jangan risau kaknil boleh hantar terus barang yang anda inginkan terus ke depan pintu rumah anda. Bagi anda sahabat kaknil yang berada di area luar area itu yang meliputi semenjang Malaysia dan Sabah Serawak, kaknil akan poskan barang anda. Sangat mudah dan menjimatkan masa anda bukan? jadi tunggu apalagi? meh la hubungi kaknil segera disini.

KakNil/ Firdaus

call/ sms/ Whatsapp +60176281787

>>KLIK DISINI UNTUK BUAT BELIAN 3 SERANGKAI INI DISINI MELALUI ONLINE>>>  . 

Anda nak harga yang special untuk setiap pembelian produk Shaklee ….?? Klik Disini Untuk Join Ahli sekarang

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge
Protected by WP Anti Spam